ZX_agent Napisano 17 Października 2020 Udostępnij Napisano 17 Października 2020 (edytowane) Siema Mam sprężynowego foxa 40 z 2008 i zrobiłem mu łącznie 3 serwisy podstawowe z wymianą oleju i za każdym razem zauważam, że olej w lewej ladze (tej ze sprężyną) jest zawsze szary i brudny, natomiast w prawej ladze jeszcze zachowuje swój kolor. Podczas serwisu dokładnie czyszczę dolne lagi, sprężynę i wszystko co jest w środku tak, że się świeci z czystości . Ostatnio robiłem mu zmianę oleju i po czterech dniach jazdy na nowym oleju skontrolowałem jego "stan" i okazało się że w lewej ladze po tak krótkim czasie już stał się brudny, natomiast w prawej ladze jak nowy, czyściutki. Podejrzewam że olej brudzi się przez to że komora ze sprężyną nie jest zamknięta i olej tam się dostaje (a nawet powinien). Wpadłem na pomysł że mógłbym zrobić zamknięty mechanizm komory ze sprężyną, tak żeby olej który ma za zadanie smarowania w dolnych lagach nie przedostawał się do sprężyny. Znalazłem taką oto część mechanizmu komory powietrznej z nowszych 40-stek: https://airnshox.com/product.php?id=1143 . I teraz nasuwa się główne moje pytanie, czy średnica tłoka w komorach powietrznych z nowszych 40-stek jest taka sama jak mojego tłoka sprężyny? W moim przypadku średnica wynosi równe 10mm. Proszę Was o pomoc w upewnieniu się że ta część będzie pasować na mój tłok. Z góry dzięki za pomoc! PS: No chyba, że ktoś zna sposób na to żeby olej w tej ladze się nie brudził Edytowane 17 Października 2020 przez ZX_agent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 18 Października 2020 Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Wątpię, by elementy z nowszych wersji pasowały do Twojego. Zacznij od wymiany uszczelek kurzowych, jeśli dawno tego nie robiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZX_agent Napisano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Uszczelki mu 2 miesiące temu zmieniłem na zielone skf-y. Jeżeli średnica tłoka tu i tu jest taka sama to będzie pasować, tylko bardzo proszę kogoś kto ma nowszego fox 40 czy mógłby mnie w tym przekonaniu utwierdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZX_agent Napisano 21 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Dobra, po obejrzeniu manuala fox'a odnośnie serwisu komory powietrznej w 40-stce już wiem, że ten shaft ma także 10mm średnicy. Temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi