soldi Napisano 16 Października 2020 Napisano 16 Października 2020 Cześć, Chciałbym wymienić opony (obecnie 28x1.6) w rowerze crossowym, który (jak w temacie) służy do okazjonalnej jazdy. Ponieważ akurat ten rower służy tylko i wyłącznie do jazdy z dzieckiem w foteliku na małe wycieczki to odpada kryterium jakiś ekstremalnych warunków (silny deszcz, duże kałuże, bardzo niskie temperatury). Kryteria: asfalt: 70% szutry: 30% (może w perspektywie zwiększenie proporcji na rzecz szutrów) są sytuacje gdy zastanie nas jakiś lekki deszczyk w cieplejszy dzień, więc kwestia odprowadzania wody nie jest całkiem bez znaczenia. Albo jedziemy przez odcinki gdzie asfalt jest mokry po deszczach. Szutry na udeptanych ścieżkach, ale czasem zdarzy się jakaś bardziej mokra (kałużowa) ścieżka i tam chciałbym więcej pewności. Albo wydeptany kawałek przez pole, trochę ubitego piasku itp. Doradzicie coś w sensownych pieniądzach. 100PLN za oponę to już raczej za dużo do tego roweru? Żadnej walki o gramy. Przede wszystkim pewność przyczepności przy odpowiedzialnej prędkości. Znacie jakąś oponę spełniającą kryteria? Pozdrawiam, Wojtek
m0d Napisano 16 Października 2020 Napisano 16 Października 2020 Continental Speed Ride 700x42c. Drutówki ~50zł/szt., zwijane ~80zł/szt. Przy takich proporcjach asfalt/inne nawierzchnie nie myślałbym nawet o czymkolwiek cięższym i z bardziej agresywnym bieżnikiem.
SoloTM Napisano 16 Października 2020 Napisano 16 Października 2020 Jak chcesz mega pancerną ( zapomnieć właściwie, że przebijesz i waga ok 950 gr nie straszna ) to : 700x38 to trochę węższa niż 700x42 ( 28x1,6 ) z kolei 700x45 nieco szersza ( 28x1,75 )
MikeSkywalker Napisano 17 Października 2020 Napisano 17 Października 2020 Continental Ride Tour, szerokość według uznania - ja bym sugerował 700x47c.
soldi Napisano 19 Października 2020 Autor Napisano 19 Października 2020 Dziękuję za sugestie. Wybiorę coś z Waszych propozycji. Pozdrawiam, Wojtek
wmmmm Napisano 26 Października 2020 Napisano 26 Października 2020 Ja z mojej strony moge polecić SCHWALBE Marathon Racer, nie mogę narzekać na brak przyczepności, a do tego są ciut węższe (mają 1,5'') od poprzednich Marathon Mundial.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.