solo83 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Cześć, Przymierzam się do zakupu Krossa Earth ale nie bardzo mam możliwość się nie przejechać, tak wiem że trochę ryzykowne. Mam pytanie do osób które mają taki rower czy mogą mi podpowiedzieć czy przy wzroście 180 cm lepiej wybrać ramę M czy L? W obecnym rowerze Trek Superfly mam ramę 18,5 ale wymiary bardziej zbliżone do M niż L Krossa. Od środka suportu do szczytu siodełka mam 77cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Przy takim wzroście Kross zaleca M (zakładka "Dobierz rozmiar"): https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-xc-full/earth-team-edition-czerwony-bialy-polysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
solo83 Napisano 15 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Ja wiem jaką ramę podaje producent ale przy moim przekroku 86 mam wszystkie rowery ustawione na 76 cm od środka suportu do góry siodełka. I trochę mi się tu matematyka nie zgadza bo skoro rura pionowa ma 44cm a sztyca 400 wysuwa się na 30cm to jestem mocno na skraju i nie wiem czy to nie zbyt ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlaczka Napisano 19 Października 2020 Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Hej, Ja mam Soil'a na kole 29 z ubiegłego roku w rozmiarze L. Mój wzrost 179 cm. Po zmianie fabrycznego mostka i kierownicy na inne kąty i gięcia, rower siadł mi idealnie. Dla mnie to rower z pogranicza rozmiarów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 19 Października 2020 Udostępnij Napisano 19 Października 2020 W dniu 15.10.2020 o 20:49, solo83 napisał: Ja wiem jaką ramę podaje producent ale przy moim przekroku 86 mam wszystkie rowery ustawione na 76 cm od środka suportu do góry siodełka. I trochę mi się tu matematyka nie zgadza bo skoro rura pionowa ma 44cm a sztyca 400 wysuwa się na 30cm to jestem mocno na skraju i nie wiem czy to nie zbyt ryzykowne. Też mam siodło ustawione na 76 cm i też miałem wcześniej superfly'a 18,5". Teraz mam Sparka RC w rozmiarze M, który jest dość blisko geometrycznie Eartha w M-ce. Czuć, że rower jest krótszy niż Superfly, ale nie wziąłbym L-ki. Z perspektywy czasu uważam, że Superfly był trochę dla mnie za długi. Jeżeli dobrze czujesz się na Treku, to możesz zastanowić się nad L-ką, chociaż teoretycznie M-ka powinna być lepsza. Najlepiej zrobić przymiarkę. Jeżeli nie do Krossa, to poszukaj Sparka RC u Scotta. Geometrycznie są dość bliskie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi