Skocz do zawartości

[bębenek] Dt Swiss MicroSpline Rachet 135x5 a piasta Dt 350

Alsew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

https://www.dt4you.pl/bebenek-micro-spline-star-ratchet-5x135-p-3400.html

Pytanie w temacie kompatybilności bębenka Dt Swiss Ratchet pod Shimano 12 biegów z piastami dt swiss 350. Z tabelki na stronie Dt wynika że ten bębenek pasuje do piast dt 350 clasic pod szprychy gięte, ale nie pasuje do piast dt350 pod szprychy proste Straightpull?  O co chodzi? Do tego ten bębenek wg tej tabelki pasuje do kół z serii 1700 gdzie przecież są piasty dt 350 Ratchet i szprychy są proste. Podobnie ma się sytuacja z piastami dt240. Ma ktoś jakiś pomysł o co może chodzić?

Napisano
9 godzin temu, Alsew napisał:

Ma ktoś jakiś pomysł o co może chodzić?

Byc moze tabelki DT sa pawidlowe, ja tak bym obstawial ze jest jakas roznica miedzy piastami.... bo np, mam u siebie kola systemowe ERC1400 na piastach DT240s co jest nawet na tych piastach napisane ...z dopiskiem spline ... i sa to piasty SP 24h CenterLock, okazuje sie ze to sa zupelnie inne DT240s niz wyciagniete z pudelka piasty 240s  24h SP CL Road kupione jako osobne czesci... roznica jest taka ze wewnetrzna os w piastach z kol systemowych ma 2mm wiecej i jest taka jak w dt190s  a dodatkowo korpus piasty jest nieco inny przy kolnierzach, przez co do tej piasty pasuje EndCap z 190s a z 240s zupelnie NIE... takze raczej DT wie co pisze ...  

I na moje oko piasty z kol systemowych to nei sa standardowe piasty z pudelka.

Napisano
Teraz, cinol123 napisał:

roznica jest taka ze wewnetrzna os w piastach z kol systemowych ma 2mm wiecej i jest taka jak w dt190s  a dodatkowo korpus piasty jest nieco inny przy kolnierzach przez co do tej piasty pasuje EndCap z 190s a z 240s zupelnie sie na sie go wsadzic... takze raczej DT wie co pisze ...  

Obawiam się że właśnie tak może być...

Napisano

No ja pamietam, jak rzszly mi te kola i przod byl pod 15x100 a ja mialem w domu noweczki endcapy 12x100 ...zacieram rece i chce to wsadzic ... ale ...cooo do wooooja, nie pasuje :P

Troche mnie dziwi ze tluka tyle roznych wersji tego szajsu ... musi im sie b.dobrze powodzic  co by nie mowic, skoro kazda piasta potrafi sie znacząco roznic. 

Napisano

Wszystko ok ale i tak chyba jest jakiś bajzel w tej tabelce... bo wg tego co tam jest napisane to bębenek 142x12 nie pasuje pod Dt350 Straightpull A bębenek 148x12 pasuje do tych piast, a te bębenki są identyczne, mają nawet ten sam numer produktu :-) 

Napisano

Dzwoń do DT, gadają po polsku. Jest różnica między piastami w różnych wykonaniach i są pod tył MTB bębenki MS "stare" (które nie pasują do 135/142 z wyłączeniem kół systemowych) i "nowe" (które pasują do wszystkiego).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...