Skocz do zawartości

[piasta] DT Swiss 350 Strightpull - Luz na bebębku

Jot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdejmowałem wczoraj koło i zauważyłem delikatny luz na bębenku wzdłuż osi, to znaczy jak pociągnę za kasetę w kierunku "od koła", to jakby lekko wyskakiwała, tak z pół milimetra i z powrotem wskakuje. Dokręcona jest dobrze, zresztą ten luz jest razem z bębenkiem, sama kaseta trzyma się na nim mocno i wszystko działa dobrze. Po zamontowaniu do ramy luz znika, nawet lekkie przyciśnięcie nakrętki która trzyma oś też likwiduje ten luz. Widziałem na jakimś filmie z demontażu bębenka w tej piaście, że tam bębenek jest wciskany, nie przykręcany. Czy to dlatego i nie ma się czym martwić?

Napisano

No to OK. Dzięki.

A delikatny luz na boki tym razem samej kasety na bębenku jest normalny? Mam tak w poprzednim kole, które ma rok. Nie wiem jak było rok temu. W obecnym kole takiego luzu brak. Tam jest piasta Formula.

Napisano

Znaczy się jak koło jest zamontowane w rowerze to kasetą można gibać się na boki? To nie jest normalne - to jest luz na łożyskowanie bębęnka. W niektorych konstrukcjach da sie ten luz regulować 

Napisano

Tak, z pół milimetra, może milimetr odchyla się do i od płaszczyzny koła tak jakby był luz na bębenku, bo bębenek raczej się nie rusza. To koło do trenażera i wszystko działa dobrze, więc tak tylko pytam  z ciekawości.

Napisano

Chyba faktycznie jest luz na łożyskach. Jak się zakręci luźno kołem, to kaseta lekko faluje. Ale póki działa nic z tym nie robię. Dziwne tylko, że stało się to już po roku w prawie nowym rowerze, zwłaszcza że rower był niedawno w serwisie gwarancyjnym, bo szukali stuków w supporcie, to by wypadało i to sprawdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...