Jot Napisano 14 Października 2020 Napisano 14 Października 2020 Zdejmowałem wczoraj koło i zauważyłem delikatny luz na bębenku wzdłuż osi, to znaczy jak pociągnę za kasetę w kierunku "od koła", to jakby lekko wyskakiwała, tak z pół milimetra i z powrotem wskakuje. Dokręcona jest dobrze, zresztą ten luz jest razem z bębenkiem, sama kaseta trzyma się na nim mocno i wszystko działa dobrze. Po zamontowaniu do ramy luz znika, nawet lekkie przyciśnięcie nakrętki która trzyma oś też likwiduje ten luz. Widziałem na jakimś filmie z demontażu bębenka w tej piaście, że tam bębenek jest wciskany, nie przykręcany. Czy to dlatego i nie ma się czym martwić?
Dokumosa Napisano 14 Października 2020 Napisano 14 Października 2020 Tak ma być. Luzu po montażu piasty (koła) w ramie jak rozumiem nie masz.
Jot Napisano 14 Października 2020 Autor Napisano 14 Października 2020 Nie, jak się zamontuje koło to wszystko jest dobrze.
Dokumosa Napisano 14 Października 2020 Napisano 14 Października 2020 Bębenek (konkretnie wewnętrzna bieżnia zewnętrznego łożyska bębenka) opiera się na end-capie, który właśnie rama dociska do całej reszty.
Jot Napisano 14 Października 2020 Autor Napisano 14 Października 2020 No to OK. Dzięki. A delikatny luz na boki tym razem samej kasety na bębenku jest normalny? Mam tak w poprzednim kole, które ma rok. Nie wiem jak było rok temu. W obecnym kole takiego luzu brak. Tam jest piasta Formula.
Dokumosa Napisano 14 Października 2020 Napisano 14 Października 2020 Znaczy się jak koło jest zamontowane w rowerze to kasetą można gibać się na boki? To nie jest normalne - to jest luz na łożyskowanie bębęnka. W niektorych konstrukcjach da sie ten luz regulować
Jot Napisano 14 Października 2020 Autor Napisano 14 Października 2020 Tak, z pół milimetra, może milimetr odchyla się do i od płaszczyzny koła tak jakby był luz na bębenku, bo bębenek raczej się nie rusza. To koło do trenażera i wszystko działa dobrze, więc tak tylko pytam z ciekawości.
Dokumosa Napisano 14 Października 2020 Napisano 14 Października 2020 Musi być luz na bębenku (jeśli kasetą dobrze przykręcona) czyli giba się z bębenkiem.
Jot Napisano 15 Października 2020 Autor Napisano 15 Października 2020 Chyba faktycznie jest luz na łożyskach. Jak się zakręci luźno kołem, to kaseta lekko faluje. Ale póki działa nic z tym nie robię. Dziwne tylko, że stało się to już po roku w prawie nowym rowerze, zwłaszcza że rower był niedawno w serwisie gwarancyjnym, bo szukali stuków w supporcie, to by wypadało i to sprawdzić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.