Skocz do zawartości

[Shimano Claris] R2000 modyfikacja

chudzinki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co by tu nie cudował zawsze 2-3 komponenty do wymiany. Powiedzmy wprost - nikt Clarisa nie projektował żeby było lżej niż to co jest ;) Pozostaje wyrobić nogę :D 

Napisano
Teraz, abdesign napisał:

nie męcz się bo takich nie ma na bcd 110

Czyli ja coś źle odczytuję czy gość źle napisał?

Teraz, abdesign napisał:

Chcesz mieć najtaniej i przy okazji najlżej - idź w korbę 3x.

3x bardzo lubię :).

Teraz, tomek232 napisał:

Czyli do wymiany klamkomanetka, przednia przerzutka i korba - trochę trzeba wydać

No właśnie, ile?

Teraz, abdesign napisał:

Kolega napisał że nic nie ma...

Nic nie mam, ale na rowerze by było :).

Teraz, m0d napisał:

Pozostaje wyrobić nogę :D

Albo kupić rower, którego rama do końca mi nie pasuje :).

Napisano
Teraz, chudzinki napisał:

mógł se pisać co chciał - nawet nie czytałem - masz jakby wyglądała zębatka 30t z bcd 110 dwa okręgi to szczyt i dolina zęba

30t.jpg

Napisano

No właśnie, ile?

Policz sobie, jak ma być Claris R2000 to korba FC-R2030, przerzutka przednia FD-R2030, klamkomanetka lewa ST-R2030

A i suport jeszcze do tego, jeśli była by wcześniej ta korba FC-RS200 46-34 na kwadrat.

Napisano

pewnie pcd dużej zębatki podał, a małej ( z osobnymi otworami na śruby ) już nie.  Małe mają inne pcd.

Napisano

To z grubsza, z pierwszych wyników, 600 zł. Nie jest tragicznie patrząc na zyski, ale ta zębatka 50... :).

To kupisz sobie kasetę 12-32T albo jakaś zaczynającą się od zębatki 13 lub 14

Napisano

Czy ta korba to nie jest czasem taki skansen na kwadrat? A druga rzecz to sprawdź czy mocowanie zębatek nie jest jakieś typowe tylko dla tej firmy.

Napisano

Kwestia raczej istniejącego wyboru spełniającego założenia @chudzinki a nie życzeniowych rozważań, związanych z ceną... no i nie tylko z ceną.

Nie dostaniesz korby 46x30 na sztywną ośkę w rowerach które mają napęd pokroju sory czy clarisa.

Korbom na kwadrat można co prawda zarzucić sporo ale żeby wybrzydzać to trzeba mieć czym zastąpić to rozwiązanie.

Napisano
13 godzin temu, m0d napisał:

Czy ta korba to nie jest czasem taki skansen na kwadrat? A druga rzecz to sprawdź czy mocowanie zębatek nie jest jakieś typowe tylko dla tej firmy.

Jak kolega chce korbę 46/30 to specjalnie nie ma wyboru. 

Warto przeglądać olx, czasami się trafiają perełki w dobrych pieniądzach. W imię walki z kwadratem.

Osobiście uważam że opinia o kwadracie jest mocno przesadzona. Taka FSA wątpię aby była dużo gorsza od clarisa.

Napisano

"Zastosowano w nim suport z mocowaniem na kwadrat zapewniający estetyczny i stylowy wygląd."

"Zalecany suport_Gwintowany (normalny)BB-UN300"

A wydawało mi się, że coś więcej wiem... Możecie wyjaśnić dlaczego tak jest na stronie Shimano?

Podsumowując - nie będzie problemu z założeniem korby 46-30 na kwadrat? Też nie mam nic przeciwko takiemu rozwiązaniu :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...