MrLuke Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Witam, mam 169-170cm wzrostu z przekrokiem około 78 jaki rozmiar tego roweru dla mnie ? Co sądzicie o takiej szosie tylko z osprzętem mix przerzutki tiagra 4700, klamkomaneti pozagrupowe, hamulce br-rs 405 oraz jakaś korba FSA 50/34 na kołach fulcrum 900. Czy za taką nową szosę warto dać 5tyś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Wydaje mi się że rozmiar 50 powinien być ok. Wiesz że ten rower ma mocno sportową geometrię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLuke Napisano 13 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Tak wiem dlatego chce taki, testowałem endurance i czułem, że kierownica jest za wysoko. Tylko nie wiem czy 50 czy 53. I czy taka szosa warta jest tej ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Według mnie 53 będzie za duży, przynajmniej jeżeli chodzi o wysokość górnej rury. Mam przekrok o 3 cm większy niż Ty, miałem ramę z rurą podsiodłową 52 i było w sam raz. Przy 53 pewnie bym już haczył wiadomo czym o górną rurę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLuke Napisano 13 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2020 A co z długością nie bedzie mało to TT 523 w 50 ? Obecnie jeżdze tylko MTB 26" rama 19 gdzie TT to 585+80 mostek i jest w miarę ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Pewnie najlepszy byłby mix 50 i 53, bo rzeczywiście rozmiar 50 jest nieco krótki. Tyle że tak jak pisałem, w 53 możesz już mieć problem z swobodnym staniem z rowerem między nogami. A jeździłeś na rowerze z taką geometrią? To że nie pasował Ci Endurance, nie oznacza że będzie Ci pasował Race. Nie porównuj MTB do szosy. Przecież w szosie oprócz mostka, najlepiej o długości 100 mm, dochodzi jeszcze Reach kierownicy i manetek. A co do samego MTB, to jeżeli rama 19' ma górną rurę 585, to oznacza że jest to rower do spokojnego kręcenia a nie jazdy sportowej. Przy Twoim wzroście 17' byłoby lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLuke Napisano 13 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2020 A co sądzisz o cenie za ten mix osprzętu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLuke Napisano 14 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Nie można edytować więc post pod postem... W sklepie dostałem odpowiedz ze 50 do 165cm a niby 55 od 170 do 180cm... i nie wiem co robić zawsze 53 było by bardziej komfortowe ale nie mają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 14 Października 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Między 50 a 53 masz tam małe różnice, raptem 3 mm reach, 7 mm TT, 50 powinna być ok. Sprzedawca polecający Ci 55 musi mieć jakiś kontrakt z fizjoterapeutą, nikt o zdrowych zmysłach nie poleciłby Ci tak dużej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLuke Napisano 14 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Wiesz oni nie polecają bo im nie podałem mojego wzrostu. Teraz zauważyłem że geometria bottecchia domina to jest to dokładnie to samo co karbonowy kross vento 7.0 z 2020. Czyżby te same chińskie łapki lepiły obie ramy, a może kross zapożycza rozwiązania od innych... Tak więc kross S to dokładnie 50 bottecchia i jest do 168cm natomiast krossowa M zaczyna się niby od 166cm i jest to dokładnie 53 bottecchia domina. Jedyna róznica w ramach to długość tylnych widełek ale może to przez sztywne osie. Czy jest coś w podobnej cenie lepszego np kross 6.0 2020 też czasami jest za 5tyś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Przy rozmiarze 53 to nie wiem czy w ogóle wysuniesz sztycę z rury podsiodłowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLuke Napisano 14 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Jeździłem na kellysie axis 21" czyli podobne rozmiary do 53 szosy i sztycy wysunięte było z 10cm. Ten przekrok który podałem jest bez butów... 50 może będzie ok ale boję się, że będzie za krótka choć zawsze można dać dłuższy mostek. Czekam aż przywiozą tą 50 do mojego sklepu to wtedy będę mógł się przymierzyć. Aczkolwiek nie mam doświadczenia z szosami jeździłem tylko giantem defy na bardzo małej ramie 50 albo mniej to wyglądał jak rowerek dziecka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrLuke Napisano 15 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Temat można zamknąć kupiłem tą 50(dokładnie około 51 podsiodłówka), przekrok ok kilka cm zapasu. Potwierdzam żę rama to 1:1 kross vento 8.0 2020 czyli 50/52 do 168cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachu_t Napisano 16 Października 2020 Udostępnij Napisano 16 Października 2020 Możesz napisać gdzie go kupiłeś (i jaki model) ? Jak byś jeszce 'wrzucił' jakieś foto..., no i jak z rozmiarówką, wpasowałeś się ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.