Skocz do zawartości

[Serwis] Klucz/ Uchwyt do pedałów Shimano XT

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

W pedałach XT i XTR ( oraz bliźniaczych) nakrętka trzymająca oś w korpusie jest wykonana z aluminium. Orientuje się ktoś z Was czy istnieje jakiś uchwyt albo klucz do bezpiecznego odkręcania tej nakrętki?

Fabrycznie pedały są skręcone dość mocno, na sucho z mocnym klejem. Miałem dwie pary i za każdym razem było to samo. Mimo dobranego rozmiaru klucza, serwis zawsze kończył się mniejszym lub większym uszkodzeniem nakrętki.

Miałem taki plan, ale bałem się że zgniotę nakrętkę w imadle. 

Kiedyś widziałem uchwyty do imadła, ale nie jestem pewny czy służyły do unieruchomienia nakrętki, czy tylko ośki żeby skontrować konusy.

ja tam mam kilka pedałków z tym rozwiazaniem,   i nie zdarzyło  mi sie zeby  klucz spadł z tej nakretki, a robie to zawsze w domowych warunkach, tj przewaznie w rekach :P za to w M520 raz pekla mi ta plastikowa tulejka i pedał stał sie nierozbieralny :P

Rozumiem ze mozna kupic np praske do pressfita czy wybijak zeby nie drutowac  ...ale specjalny klucz do standardowej nakretki w pedalku ? ;-)

Podśmiewam się tylko ;) Każde rozwiązanie ma wady i zalety. Ostatnio rozkręcałem 2x m520 i 1x m530 tym "kluczykiem" od Shimano i wszystko szło gładko, wielowpust się nie omknie póki wszystkich zębów nie skasujesz albo nie ukręcisz całości jak wspomniano wyżej. A w tytułowej kwestii rzeczywiście pozostaje imadło, przynajmniej na pierwsze odkręcenie. I ja bym się specjalnie nie szczypał z jakimś zabezpieczanie, to i tak pedały które są notorycznie porysowane od użytkowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...