Gość Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Hej, W pedałach XT i XTR ( oraz bliźniaczych) nakrętka trzymająca oś w korpusie jest wykonana z aluminium. Orientuje się ktoś z Was czy istnieje jakiś uchwyt albo klucz do bezpiecznego odkręcania tej nakrętki? Fabrycznie pedały są skręcone dość mocno, na sucho z mocnym klejem. Miałem dwie pary i za każdym razem było to samo. Mimo dobranego rozmiaru klucza, serwis zawsze kończył się mniejszym lub większym uszkodzeniem nakrętki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Oklej podwójnie taśmą malarską i ściśnij możliwie mocno w imadle. Jak nie będzie miało szansy się ruszyć, to się nie porysuje. Zniszczenia od klucza najczęściej powstają, dlatego, że jest minimalny luz między nim a nakrętką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Miałem taki plan, ale bałem się że zgniotę nakrętkę w imadle. Kiedyś widziałem uchwyty do imadła, ale nie jestem pewny czy służyły do unieruchomienia nakrętki, czy tylko ośki żeby skontrować konusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Można też użyć dobrego klucz nastawnego, nigdy nie miałem problemów z obrobioną czy uszkodzoną nakrętką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 7 godzin temu, Punkxtr napisał: nigdy nie miałem problemów z obrobioną czy uszkodzoną nakrętką. Bo tam problem pojawia sie gdy ... kreci się w złą strone odkrecając Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Ale jak to? Przecież tyle osób poleca droższe modele Shimano tylko dlatego, że nie mają plastikowej nakrętki tylko to ;) I specjalnych kluczy nie potrzeba... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Bo samo rozwiazanie jest lepsze, ale nakretka dosc delikatna. Nie byloby problemu, gdyby nie bardzo mocne dokrecenie i fabryczny klej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 ja tam mam kilka pedałków z tym rozwiazaniem, i nie zdarzyło mi sie zeby klucz spadł z tej nakretki, a robie to zawsze w domowych warunkach, tj przewaznie w rekach za to w M520 raz pekla mi ta plastikowa tulejka i pedał stał sie nierozbieralny Rozumiem ze mozna kupic np praske do pressfita czy wybijak zeby nie drutowac ...ale specjalny klucz do standardowej nakretki w pedalku ? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Podśmiewam się tylko Każde rozwiązanie ma wady i zalety. Ostatnio rozkręcałem 2x m520 i 1x m530 tym "kluczykiem" od Shimano i wszystko szło gładko, wielowpust się nie omknie póki wszystkich zębów nie skasujesz albo nie ukręcisz całości jak wspomniano wyżej. A w tytułowej kwestii rzeczywiście pozostaje imadło, przynajmniej na pierwsze odkręcenie. I ja bym się specjalnie nie szczypał z jakimś zabezpieczanie, to i tak pedały które są notorycznie porysowane od użytkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.