Mortyr01 Napisano 11 Października 2020 Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Od jakiego czasu słyszałem tarcie metalu o metal w moim rowerze. Sprawdzałem stery, błotniki, hamulce i nic. Górę ramy podsiodłowej owijam rzepem, żeby nie rysować ramy jak opieram rower o barierki. Okazało się, że praktycznie ta część rury się ułamała się prawie w całości. Rama jest chińska i dziadowska, ale nie chce mi się przerzucać wszystkich w miarę wartościowych i nowych części do nowej ramy. Pomyślałem, że zamiast spawać w warsztacie samochodowym to pęknięcie, to łatwiej będzie uciąć szlifierką tę część rury i włożyć dłuższą szytycę z nową obejmą (oraz zrobić nacięcie na rurze ramy). Pytanie czy takie druciarstwo da radę, żebym znów mógł bezpiecznie jeździć na tym rowerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lomeltor Napisano 11 Października 2020 Udostępnij Napisano 11 Października 2020 Tak właśnie to się robi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blueforce Napisano 12 Października 2020 Udostępnij Napisano 12 Października 2020 Zauważ, że pękło na wysokości końca nacięcia/otworu, by zminimalizować ogniska stresu( krągłość lepsza od kątów). Jeśli różnica w średnicach wew. rury podsiodłowej i zew. sztycy jest zauważalna, zalecałbym zrobienie dystansu( ja mam z blaszki od dezodorantu), zmniejszy to naprężenia w materiale podsiodłowej ze względu na odkształcenie przez ścisk obejmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HT2ACX Napisano 9 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 (edytowane) Kup szycę długośi 400mm o rozmiarze rury podsiodłowej (ma ścisło wchodzić w rurę podsiodłową) ściśnij ją zaciskiem, nwm utnij to co wystaje i daj zacisk niżej? W sztycy na końcu wytnij nacięcia (na końcu nacięcia nawierć wiertarką ) daj na to zacisk następnie kup mniejszą sztycę włóż w środek większej sztycy ustaw wysokość siodełka i ściśnij zaciskiem. Nie ma opcji, że pęknie. Edytowane 9 Listopada 2020 przez HT2ACX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi