provayder Napisano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Ja też mam Garmina i jest opcja ręcznego ustawienia obwodu koła. Generalnie tak jak napisałem, zmienił się tylko soft, reszta pozostała bez zmian: miejsce zamontowania, opona, ciśnienie itp. Dystans ucięło mi na trasie xc 49,3km - trasa zmierzona jeszcze starą Sigmą BC16.12 i Garminem przed updatem softu. O 100m oczywiście nie chodzi. Po update dystans wyszedł 48,34km a z GPS 48,55km. Wygląda tak jakby czujnik gubił obrót koła. Sprawdziłem jeszcze inną trasę asfaltową i tu też na 45km ucięło 1km. Zamówiłem jeszcze dwa czujniki do szosy i one już przyszły z softem v0.110. Koło zmierzone, wpisane i dystans też mniejszy niż to co zmierzył GPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Chciałem zapytać jak to jest z tymi czujnikami w rowerze? Czy aż tak warto kupować do roweru jeśli jazda rowerem to mtb rekraacyjnie i odkrywanie nowych terenów w okolicy. Czasem tylko 4-5 razy w roku jakiś wyjazd grupowy. Tak to jazda dla przyjemności dla siebie i zapis na strawie przejazdów z licznika GPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Warto jeśli jeździsz powoli i w lesie. Po pierwsze autopauza działa lepiej bo jak stajesz to licznik wie że stoisz. Po drogie jak jedziesz w lesie to prędkość na liczniku nie świruje. A jednak GPS potrafi świrować i pokazywać zeczy z kosmosu. Dodatkowo na wypychach nie zalicza Ci autopauzy jak masz czujnik. Więc warto jeśli zależy Ci na dokładności zapisu i na prawidłowym wyświetlaniu prędkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Z drugiej strony strava ma opcję autokorekty przebytej trasy (dystans, prędkość chwilowa). Więc jeśli nie musisz mieć tego na bieżąco to czujnik prędkości niepotrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 @Dokumosa problemów z autopauzą na wypychach nie rozwiąże korekta stravy. Poprostu nie wie jak to interpretować i wychodzą bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 Zalezy od licznika i jak jest w nim ogarnięta autopauza. Poza tym nie wiem czy to w tym konkretnym przypadku będzie miało jakiekolwiek znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2021 W garminie jest problem zarówno na 530 jak i na fenixie. Jak by nie ogarniać to po GPS na wolnym podejściu potrafi głupiec. Czujniki bardzo poprawiają sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 7 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2021 (edytowane) Ja posiadam brytona 15 ma pauzę i można spokojnie wznowić. A jak wygląda sprawa z czujnikiem kadencji, wogole warto kupić? Z prędkością wiadomo glupieje GPS ale potem jak patrzę na zapis to nie wygląda to tragicznie. Który najlepiej posiadać kadencji czy prędkości? Edytowane 7 Sierpnia 2021 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2021 Nie pamiętam jak w sigmie ale w chińczyku cycplus m1 oraz igsport 50e autopauza się robi jeśli rower przestaje się telepać. Delikatny ruch i się wznawia. Na podejsciach żadnego prob nie ma. Inna sprawa że GPS w tych licznikach to bieda straszna (strasznie przełamują jeśli nie ma odpowiedniej widoczności nieba). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 8 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Po przesiadce na liczniki z GPS już po pierwszej jeździe zamówiłem czujniki. Miasto, las, GPS pokazuje czasem głupoty, dla mnie to nie do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 @Dokumosa rozumiem że porównywałem taki sam licznik na tej samej trasie z i bez czujnika? Ja miałem okazję mieć dwa koło siebie i wiem że niestety zapis lepszy jest z czujnikiem. Tyle w temacie . Gps ma to do siebie że stoisz a on może mówić że jedziesz. Wtedy autopauza na nic się zdaje. Puzniejsza autokorekta nie rozwiązuje problemu. @Thomass13 wątki kupić czujnik kadencji jak chcesz ćwiczyć jazdę z wysoką kadencją. Nie ma innego sensownego sposobu na pilnowanie się żeby nie kręcić wolno. Tak samo nic tak jak czujnik kadencji nie powie Ci czy i jak często odpuszczasz korby. To on potrafi określić ile tak naprawdę pedałujesz i jak. Czujnik prędkości to tak naprawdę kwestia dokładności. Po prawdzie można nie e patrzeć na prędkość tylko na tętno i kadencję. No chyba że masz czujnik mocy to wtedy ona będzie najistotniejszą. Jazda na prędkość chwilową czy nawet srednią jest zgubna więc ten czujnik jest po to żeby nie widzieć bzdor i żeby autopauza była dokładna i nie podatna na opuznienie i płynność GPS. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Oczywiście, że lepszy jest z czujnikiem ale często nie jest to konieczne. Niektórym zależy tylko na śladzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 (edytowane) Ogólnie zakupiłem licznik żeby mi pokazywał przewyższenia, zapisywał ślad na stravie dla potwierdzenia niedowiarkom że faktycznie przejechalem. (zdarzały się sytuacje żebym pokazał bo tak to nie uwierzy jeden z drugim) 🙂a te czujniki dla amatora czy aż tak ważne są? Tutaj sobie samemu trzeba odpowiedzieć. Edytowane 8 Sierpnia 2021 przez Thomass13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 @Thomass13 jak jedziesz na spacer to nie są. A jak zaczynasz myśleć o tym żeby ten spacer miał 100 a może 200km to już kadencja zaczyna mieć znaczenie... Pojedziesz dalej i szybciej mniejszym wysiłkiem. Czas jest naszym wrogiem a jedyną opcją żeby go przeskoczyć to przyspieszyć. Tylko tyle i aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielpn Napisano 17 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 (edytowane) Witam. Jak często musicie wymieniać baterie w czujnikach magene S3+? Mam porównanie do Garmina w którym nie wymieniałem baterii od 3 lat. Magene drenuje baterię w 3 miesiące. Wygląda to tak jakby czujniki się nie usypiały. Jadę wszystko działa, wsiadam na rower dzień później i już go Garmin nie wykrywa. Pozdrawiam. Daniel. Edytowane 17 Stycznia 2022 przez Danielpn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 17 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 (edytowane) Ja korzystam z dwóch, póki co 4 miesiące każdy i baterii jeszcze nie musiałem wymieniać. Edit: Po tych paru miesiącach aplikacja wskazuje poziom naładowania baterii na "High" a przejeździłem praktycznie całą zimę. Edytowane 17 Stycznia 2022 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 19 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 No mi to tak na jeden sezon wystarczają. Wymieniam pewnie co rok, ale co to za parametr dla sprzętu, który raczej w roboczogodzinach trzeba liczyć, ewentualnie w liczbie przejechanych kilometrów... W moim przypadku wystarczają na około 250-300 godzin jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 A czy ten czujnik Magene (kadencja) będzie działać z eTreksem 32x? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Sądzę że tak. Mogę z swojej strony potwierdzić że pulsometr magene i czujnik prędkości wahoo dobrze działają z etrexem 35 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) A masz podobnie jak w eTreksie 32x 3 czujniki? Temperatury, pulsu i kadencji? Edytowane 4 Lutego 2022 przez bastard83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Nie kupiłem jeszcze czujnika temperatury. Używam jednocześnie czujnika pulsu i czujnika prędkości... kadencja do niczego mi nie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 6 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Chodziło mi o to, że eTex 32x obsługuje 3 czujniki, pulsu, kadencji i temperatury, ja na razie nie mam żadnego. Nie obsługuje czujnika prędkości choć to dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 24 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2022 Tymczasem konkurencja obsługuje update z poziomu komputerka, elegancko: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakalq Napisano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 (edytowane) Jaką macie wersję softu w czujnikach? Ja w dwóch nowszych mam v110 w starszych miałem v106 zaktualizowałem do 110 jakiś czas temu. Teraz jak uruchomiłem aplikację to wszystkie v110 pokazuje, że mam zaktualizować do v106, czyli tak jakby wycofują wersję v110. Edytowane 9 Czerwca 2022 przez szakalq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provayder Napisano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2022 Mam tak samo. Z v0.110 aktualizuje się do v0.106. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi