prz3m3k_ Napisano 8 Października 2020 Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Drodzy forumowicze - chciałbym się was poradzić w kwestii roweru: https://katalog.bikeworld.pl/2019/web/produkt/rowery_miejskie_i_turystyczne/trekking/bergamont/60914/horizon_9_gent Mam możliwość zakupu tego modelu jako używanego - zastanawiam się na ile np użyty w nim amortyzator będzie mnie kosztował w przypadku naprawy lub serwisu. Pytanie czy ten rower nie jest przesadą jeśli chodzi o rower do użytku w większości miejskiego + czasem przejazdu w lesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 8 Października 2020 Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Serwis amortyzatora to koszty rzędu 100-250zł i dobrze jest raz w roku coś z nim zrobić. A ten akurat jest sensowny jak na rower tego typu więc warto dbać. 3 minuty temu, prz3m3k_ napisał: Pytanie czy ten rower nie jest przesadą Jest w sam raz, a jakby mu zdemontować zbędne akcesoria to można znacząco poprawić wagę i osiągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prz3m3k_ Napisano 8 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Dzięki za Twoją wypowiedź. Jak zacząłem googlować to część osób odradzała ten rodzaj na rzecz innego typowo "miejskiego" czyli suntour Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 8 Października 2020 Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Ten rodzaj amortyzatora? A na jakim forum wyczytałeś takie farmazony? Rower w bardzo fajnej specyfikacji, żeby tylko był zadbany to długo powinien posłużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prz3m3k_ Napisano 8 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Spróbuje poszukać ale szukałem opinii czy amortyzator powietrzny jest odpowiedni do roweru który przeznaczony jest głównie do jazdy po ścieżkach rowerowych. Jako alternatywę mam opcję roweru Kalkhoff Endeavour Fitness Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 8 Października 2020 Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Jak ma mieć amortyzator to powietrzny, skoro budżet na to pozwala. Z jakiej firmy to już mniej ważne. To po prostu działa, można łatwo dopasować pod siebie, jest wygodnie i całość powinna być lżejsza niż model sprężynowy. Alternatywa to coś gravelowatego, czyli baranek i brak żadnej amortyzacji. Oczywiście jest twardo i żadne opony tego nie zmienią ale jest też znacznie lżej i szybciej. Kwestia potrzeb i własnych preferencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prz3m3k_ Napisano 8 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Nawet jeżeli chcesz ten rower wykorzystywać do jazdy po płaskim terenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 8 Października 2020 Udostępnij Napisano 8 Października 2020 9 minut temu, prz3m3k_ napisał: Kalkhoff Endeavour Fitness Wrzucaj linki. 1 godzinę temu, prz3m3k_ napisał: rower do użytku w większości miejskiego + czasem przejazdu w lesie Albo powietrzny jak napisał @kipcior albo sztywny widelec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prz3m3k_ Napisano 8 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Akurat do tego Kalkhoffa nie mam linku mam tylko zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 8 Października 2020 Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Godzinę temu, prz3m3k_ napisał: Nawet jeżeli chcesz ten rower wykorzystywać do jazdy po płaskim terenie ? Słuszne wątpliwości IMHO. Sztywny widelec jest praktycznie bezobsługowy i najzupełniej wystarczający. Ale jeśli pokusić się o amortyzator to rzeczywiście albo sensowny powietrzny albo szkoda czasu i ambrasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prz3m3k_ Napisano 8 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Teraz, m0d napisał: Słuszne wątpliwości IMHO. Sztywny widelec jest praktycznie bezobsługowy i najzupełniej wystarczający. Ale jeśli pokusić się o amortyzator to rzeczywiście albo sensowny powietrzny albo szkoda czasu i ambrasu. Rozumiem, że ten w tym modelu to już sensowny model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 8 Października 2020 Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Do rowerów cross czy trekking poza tym Paragonem i jednym czy dwoma powietrznymi Suntourami, to cała reszta to zwykłe tandetne, atrapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 8 Października 2020 Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Za ile możesz kupić ten rower. Niczym się nie przejmuj. Nada się bdb. Pytanie tylko o stan techniczny wszystkich części. Z drugiej strony stary nie jest, więc zajechany raczej też nie. Pamiętaj tylko, że tam wszystko raczej drogie jest. Jeśli trzymać się poziomu oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prz3m3k_ Napisano 9 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Mam możliwość kupna go za 2500 zł no właśnie na żywo jest trochę "porysowany" na ramie a tak to nie wiem jak sprawdzić "stan techniczny" wszystkich podzespołów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 9 Października 2020 Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Rysy na ramie to pikuś ( jak nie widać z 2 metrów ) Jeśli stan techniczny bdb to warto. Sama kaseta+ łańcuch to niecałe 300 pln. Itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi