Skocz do zawartości

[Rama] Trek Remedy 8 2015 29 - tymczasowy amortyzator 80mm zamiast 140mm?

Moriturus

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. 

Jeżeli post powinien trafić na grupę - amortyzatory - wybaczcie :) Nie wiedziałem gdzie to pytanie wrzucić i padło na wątek 29ER.

Nadmienię też, że jestem trochę bardziej niż zardzewiały w tematyce nowych podzespołów. Swój rower skończyłem składać z 10lat temu :) Gdzieś w okolicach Sainta M810. A i wtedy byłem amatorem garażowym a nie kimś kto zwał się pro :D Teraz zachciało mi się wrócić do starych nawyków i zacząłem składać rower na bazie w/w ramy.

Z danych w sieci dowiedziałem się, że rower był sprzedawany z widelcem o skoku 140mm i taki chcę kupić. Ale... jeden znajomy w swoich "rupieciach" posiada stary SR  Suntour SF14- xct-ds‑mlo‑29‑80.  Domyślam się, że "zabranie" tych 60mm skoku zmieni geometrię ramy, ale czy coś jeszcze? W sieci znajduję artykuły o wymianie z mniejszego na większy skok, ale nic w drugą stronę.

Dodam, że do momentu zakupu docelowego amortyzatora, rower raczej będzie jeździł po płaskich terenach :) 

Dziękować za pomoc i porady. 

Teraz, m0d napisał:

Stworzysz dzięki temu doskonałą maszynę do podjazdów ;)

BTW xct to przecież nie żaden amortyzator tylko atrapa takowego. Za to kolega pozbędzie się zalegającego śmiecia ;)

A tak w ogóle to to pytanie naprawdę jest na serio? :)

Niestety jest na serio :D Wyznaję starą zasadę - kto pytanie nie błądzi. I lepiej zadać głupie pytanie i narazić się na heheszki niż zniszczyć coś przez niewiedzę. Do tej pory zawsze miałem HT i Remedy będzie moim pierwszym Full. Więc podchodzę do tego tematu jak pies do jeża. Niby znam.. a jednak nie znam :D Poza tym, trochę czasu mineło i po prostu zapomniałem dużo z tematyki. I tak oto powstają wątki takie jak ten - śmieszne i naiwne w wydźwięku. 

Dlatego takie amortyzatory dostaje się przy piwie na odchodnym a nie kupuje od znajomych :D 

Edytowane przez Moriturus