Moriturus Napisano 8 Października 2020 Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Witajcie. Jeżeli post powinien trafić na grupę - amortyzatory - wybaczcie Nie wiedziałem gdzie to pytanie wrzucić i padło na wątek 29ER. Nadmienię też, że jestem trochę bardziej niż zardzewiały w tematyce nowych podzespołów. Swój rower skończyłem składać z 10lat temu Gdzieś w okolicach Sainta M810. A i wtedy byłem amatorem garażowym a nie kimś kto zwał się pro Teraz zachciało mi się wrócić do starych nawyków i zacząłem składać rower na bazie w/w ramy. Z danych w sieci dowiedziałem się, że rower był sprzedawany z widelcem o skoku 140mm i taki chcę kupić. Ale... jeden znajomy w swoich "rupieciach" posiada stary SR Suntour SF14- xct-ds‑mlo‑29‑80. Domyślam się, że "zabranie" tych 60mm skoku zmieni geometrię ramy, ale czy coś jeszcze? W sieci znajduję artykuły o wymianie z mniejszego na większy skok, ale nic w drugą stronę. Dodam, że do momentu zakupu docelowego amortyzatora, rower raczej będzie jeździł po płaskich terenach Dziękować za pomoc i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 8 Października 2020 Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Stworzysz dzięki temu doskonałą maszynę do podjazdów ;) BTW xct to przecież nie żaden amortyzator tylko atrapa takowego. Za to kolega pozbędzie się zalegającego śmiecia ;) A tak w ogóle to to pytanie naprawdę jest na serio? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moriturus Napisano 8 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2020 (edytowane) Teraz, m0d napisał: Stworzysz dzięki temu doskonałą maszynę do podjazdów BTW xct to przecież nie żaden amortyzator tylko atrapa takowego. Za to kolega pozbędzie się zalegającego śmiecia A tak w ogóle to to pytanie naprawdę jest na serio? Niestety jest na serio Wyznaję starą zasadę - kto pytanie nie błądzi. I lepiej zadać głupie pytanie i narazić się na heheszki niż zniszczyć coś przez niewiedzę. Do tej pory zawsze miałem HT i Remedy będzie moim pierwszym Full. Więc podchodzę do tego tematu jak pies do jeża. Niby znam.. a jednak nie znam Poza tym, trochę czasu mineło i po prostu zapomniałem dużo z tematyki. I tak oto powstają wątki takie jak ten - śmieszne i naiwne w wydźwięku. Dlatego takie amortyzatory dostaje się przy piwie na odchodnym a nie kupuje od znajomych Edytowane 8 Października 2020 przez Moriturus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 8 Października 2020 Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Suport obniży się o kilka centymetrów, przez co bardzo łarwo będzie zahaczyć pedałem o podłoże, co z kolei może skończyć się glebą. Zdecydowanie nie jest to dobry pomysł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi