forscher Napisano 7 Października 2020 Udostępnij Napisano 7 Października 2020 (edytowane) Salzburg Miasto to po zeszłorocznej rowerowej wycieczce do Wiedniahttps://tiny.pl/7ljrr jest planie na czerwiec 2021. Szukam chętnych do odwiedzenia na dwóch kółkach miasta rodzinnego Mozarta , licznych atrakcji po drodze, a także wycieczki do Pałacu Herrenchiemsee po niemieckiej stronie. Wycieczkę tą planowałem na 2020 jednak jaki wirus stanął na przeszkodzie w realizacji tego pomysłu. Tegoroczne przygotowania nie były tak do końca bezowocne. Sprawiły, że mam już pomysł trasy oraz wyszukane mam noclegi w kwaterach, akademikach itp Pozdrawiam ! Edytowane 7 Października 2020 przez forscher uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koba33 Napisano 11 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2021 W dniu 7.10.2020 o 22:16, forscher napisał: Salzburg Miasto to po zeszłorocznej rowerowej wycieczce do Wiedniahttps://tiny.pl/7ljrr jest planie na czerwiec 2021. Szukam chętnych do odwiedzenia na dwóch kółkach miasta rodzinnego Mozarta , licznych atrakcji po drodze, a także wycieczki do Pałacu Herrenchiemsee po niemieckiej stronie. Wycieczkę tą planowałem na 2020 jednak jaki wirus stanął na przeszkodzie w realizacji tego pomysłu. Tegoroczne przygotowania nie były tak do końca bezowocne. Sprawiły, że mam już pomysł trasy oraz wyszukane mam noclegi w kwaterach, akademikach itp Pozdrawiam ! Jestem chętny. Proszę o kontakt tel 603057688 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Praca w trybie home office ma jedną sporą zaletę.. więcej czasu na przemyślenie zaplanowanych tras. Wiec przemyślałem i stworzyłem bardziej szczegółowy plan trasy Odcinek 1 Jaworzno - Zilina przez Żywiec, Laliki, Kysucké Nové Mesto Odcinek 2 Zilina - Šaštín-Stráže vlakiem i dalej przez trójstyk trzech granic, Malacky do Bratysławy Odcinek 3 Trasą Donauradweg/Eurovelo 6 wzdłuż Dunaju do Krems an der Donau Odcinek 4 Dalej drogą wzdłuż Dunjaju przez Melk, Mauthausen w okolice Linz, Ansfelden Odcinek 5 Na południe (w Alpy) zachodnią stroną Attersee,a potem w prawo do Mondsee i drugą stroną jeziora Mondsee m.in. przez St. Gilgen w stronę kolejnego jeziora Wolfgangsee aż po Strobl. Odcinek 6 Teraz już tylko ciekawiej Przez Pfarrwerfen, Zamek Hohenwerfen, Eisriesenwelt, Bischofshofen aż po Fusch an der Großglocknerstraße Odcinek 7 wyjazd na Grossglogner (Franz-Josefs-Höhe) Odcinek 8 przez Zell am See, Berchtesgaden (na herbatkę do Adolfa) i dalej do mojego, tak dobrze mi znanego Salzburga. Rozważam też wycieczkę do Neues Schloss Herrenchiemsee Jako, że Słowacja jest – krótko mówiąc – nuda dla rowerzystów, biorę pod uwagę opcję przejechania całej Słowacji pociągiem lub innym wozidłem (np. Flixbus) z Katowic do Bratysławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koba33 Napisano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Prześlij to na jakiejś mapce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Orientacyjnie wygląda to tak https://en.mapy.cz/s/hakunesulu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koba33 Napisano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Proszę o tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 27 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2021 Covid mija... Granice otwierają... Plan nabiera realniejszych barw.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 29 Maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2021 Odcinek 1 Jaworzno - Ostrava (pociągiem z Ostravy do Breclav) nocleg Odcinek 2 Breclav (CZ) - trójstyk granic - Devin (SK) - Bratysława (zabytki Starego Miasta, bunkry) - Rajka (H) - nocleg (Čunovo) odcinek 3 Bratysława - Wiedeń - Krems an der Donau Trasa wzdłuż Dunaju, po drodze wizyta w Wiedniu na Wienerschnitzel i kawę w kafejce przy pałacu Schönbrunn :) odcinek 4 Krems an der Doanau - okolice Ansfelden Dalsza trasa wzdłuż Dunaju. Po drodze zwiedzanie Melk, Linz, Mauthausen... odcinek 5 Ansfelden - Strobl Wjazd do regionu Salzkammergut, rejonu pięknych gór i jezior. Po drodze Attersee, Mondsee i przepiękne Wolfgangsee.. C D N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 1 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2021 (edytowane) kolej na odcinek 6 Będąc nad Wolfgangsee w okolicy Sankt Wolfgang nie sposób wspomnieć o najciekawszej atrakcji tamtych stron czyli kolejce Schafbergbahn https://www.youtube.com/watch?v=XGNndQYeQn4 Kto nie był? POLECAM. Trasa: HALLSTATT - Eisriesenwelt - Zamek Hohenwerfen - Bioschofshofen - Fusch an der Grossglocknerstrasse Edytowane 1 Czerwca 2021 przez forscher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2021 (edytowane) Odcinek 7 Kilka miesięcy temu za cel postawiłem sobie powtórkę wyczynu tego śmiałka Kilka lat temu przejeżdżając przez Grossglockner autem z Zell am See w stronę Heiliegenblut na dole padało... na górze pracowały pługi śnieżne. Wówczas nawet mi się nie śniło, że kiedyś do głowy mi przyjdzie by tam się wybrać na dwóch kółkach. Teraz z kolei nie wyobrażam sobie by być w tamtych okolicach i nie zdobyć tego szczytu. Wiec tego dnia z samego dzień planuję rozpocząć od wyjazdu na tą "niewielką górkę" a następnie w drodze przez Zell am See zahaczając o ten widoczek https://goo.gl/maps/TCMy2Kam6GJQXHuM7 przez Bad Reichenhall dotrzeć do mojego Salzburga Tam mam zarezerwowane 2 noclegi (już opłacone zaliczką z zeszłego roku, która z powodu COVID została zamrożona i w tym roku zostanie wykorzystana) Edytowane 9 Czerwca 2021 przez forscher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 21 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2021 (edytowane) https://www.youtube.com/watch?v=TFdhFyC5Vkk&list=RDTFdhFyC5Vkk&start_radio=1 Edytowane 21 Czerwca 2021 przez forscher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 21 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2021 w ramach przygotowań do wyprawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Rozeznanie.. A na niedzielę planuję "TOUR DE BABIA GÓRA" czyli coroczny objazd dookoła Babiej Góry. Podobno ma być ładna pogoda.. Oby.. Trasa zaplanowana... Ktoś chętny? Edytowane 25 Czerwca 2021 przez forscher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 19 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Ostatnie szlify trasy.... nieco wydłużony pierwszy etap. Reszta bez zmian. Informacje o podtopieniach e rejonie Salzburga powodują lekki stresik, ale znając Austriaków za kilka, kilkanaście dni będzie wszystko pod kontrolą. Przygotowywanie ekwipunku i... odliczanie dni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axis Napisano 20 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 Jak będziecie w tamtych rejonach, to warto odwiedzić kolejkę wąskotorową Schafbergbahn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 20 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 (edytowane) Na Schafberg już byłem. w Stiegl-Brauwelt też Edytowane 20 Lipca 2021 przez forscher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 9 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2021 ...to by było na tyle.... Dokąd za rok? Pierwsze pomysły już się pojawiają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 26 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 ...w czerwcu 2022 drugie podejście... tym razem trasa nieco bardziej urozmaicona... Nie pytam "kto chętny?", ale gdyby ktoś z Was chciał poznać piękne zakątki Austrii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz_chm Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Hejka, mam urlop zaplanowany od 11-29 lipca i myślę, że pojadę na Stelvio. Jak długo będziesz w trasie? Rozważałeś Włochy czy na razie koncentrujesz się na Austrii? Startuję z Wiednia, są bardzo tanie bilety intercity. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 28 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Hej ! Plan "z grubsza" wygląda tak Odcinek 1 Jaworzno - Ostrava (pociągiem z Ostravy do Breclav) nocleg Odcinek 2 Breclav (CZ) - trójstyk granic - Devin (SK) - Bratysława (zabytki Starego Miasta, bunkry) - Rajka (H) - nocleg (Čunovo) Odcinek 3 Bratysława - Wiedeń - Krems an der Donau Trasa wzdłuż Dunaju, po drodze wizyta w Wiedniu na Wienerschnitzel i kawę w kafejce przy pałacu Schönbrunn Odcinek 4 Krems an der Doanau - okolice Ansfelden Dalsza trasa wzdłuż Dunaju. Po drodze zwiedzanie Melk, Linz, Mauthausen... Odcinek 5 Na południe (w Alpy) zachodnią stroną Attersee, a potem w prawo do Mondsee i drugą stroną jeziora Mondsee m.in. przez St. Gilgen w stronę kolejnego jeziora Wolfgangsee aż po Strobl. Chciałbym także wjechać kolejką - o taką - na szczyt tej góry (Schafberg). Co prawda raz już na jej szczycie byłem.... wieki temu.. Beż wątpienia - WARTO! Odcinek 6 Teraz już tylko ciekawiej Przez Pfarrwerfen, Zamek Hohenwerfen, Eisriesenwelt, Bischofshofen aż po Fusch an der Großglocknerstraße Odcinek 7 Powtórka osiągnięcia Ralfa - https://www.youtube.com/watch?v=QYhYamc6MF4... - czyli wyjazd na Grossglockner (Franz-Josefs-Höhe) Odcinek 8 Przez Zell am See, Berchtesgaden (na herbatkę do Adolfa) i dalej do tak dobrze mi znanego Salzburga. A tam.... atrakcji bez liku. 9, Dzień w Salzburgu i okolicach (może sż po Pałac Herrenchiemsee) Powrót pociągiem z Salzburga przez Wiedeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz_chm Napisano 2 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Ja najlepiej czuję się sam ze sobą w górach. Im ciężej tym lepiej jak to mawiają. Życzę Ci, aby udało Ci się pokonać tą trasę. Zapowiada się bardzo ciekawie. Na moim profilu z fb są dwie relacje alpejskie z rejonów Attersee i Mondsee , jest też droga alpejska. Jak chcesz to możesz zerknąć. polecam Ci też tą miejscówkę: https://www.tyrol.pl/atrakcje-turystyczne/sport/rowery/wszystkie-trasy-rowerowe-w-tyrolu/a-oetztaler-gletscherstrasse?fbclid=IwAR3r-LtU_r_PSt0ywVf9-p2l6VWOeQGO0aD2IS7dchzCp9n3JB7FdLGmmHE https://www.facebook.com/Moje-wyprawy-z-sakwami-106352595289206/ Wydaje mi się, że mamy wspólnych znajomych do zobaczenia na trasie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 19 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Wyprawa do Salzburga zakończona. Powoli powstają plany przyszłorocznej. Wiele wskazuje, że tym razem celem będzie północ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi