Skocz do zawartości

[przyczepka dla psa] Podróżowanie z psem na rowerze

Dux22

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

bardzo chciałbym zacząć podróżować na rowerze z psem. Nie znalazłem za dużo informacji na forum, ale z tego co mi wiadomo, to najlepszym rozwiązaniem w przypadku dłuższych podróży będzie przyczepka mocowana do roweru. Nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia i byłbym wdzięczny za wszelkie rady na co należy zwracać uwagę.

Pies jest w tej chwili szczeniakiem, ale szacujemy, że urośnie do 15-18 kg.

Mam kilka pytań:
1. Jakie są najważniejsze cechy takiej przyczepki? Oprócz odpowiedniego rozmiaru i maksymalnego ciężaru oczywiście. Waga? Właściwości jezdne? Bezpieczeństwo?
2. Czy komfort psa będzie zależał od tego jaką przyczepkę wybiorę?
3. Czy jeśli mam w rowerze dolne otwory do mocowania bagażnika, to przymocuję do niego każdą przyczepkę?
4. Czy jest jakaś kwota, do której warto w taką przyczepkę inwestować? Od której różnice będą już dla mnie praktycznie niezauważalne?
5. Czy jest jakaś minimalna kwota zakupu, która zapewni bezpieczeństwo psu i rowerzyście oraz względny komfort obu stronom podczas podróży?
6. Czy są jacyś producenci godni polecenia?
7. Czym różnią się przyczepki do przewożenia dzieci od przyczepek do przewożenia psów?

Wiem, że to dużo podstawowych pytań. Nie oczekuję odpowiedzi na wszystkie i będę bardzo wdzięczny każdemu, kto podzieli się ze mną swoimi doświadczeniami w tym temacie :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...