Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] shimano tourney tx - problem z regulacją

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o radę w następującej kwestii :

Kupiłem w salonie rowerowym rower marki Giant  ( Liv ) z tylną przerzutką shimano tourney tx z dużymi kółeczkami plus dodatkowe kółeczko do prowadzenia linki.  Koło z wolnobiegiem.  W sklepie , przy kupnie przerzutka pracowała nienagannie. Po przejechaniu 2000 km pojawił się problem z wyregulowaniem przerzutki. Jest to niemożliwe.  Hak jest prosty , przerzutka nie została nigdy uderzona itp. Linki , pancerze czyste i nasmarowane.  Proszę o radę czy i co mam wymienić w pierwszej kolejności 1. Przerzutkę ( na przykład na Alivio )?  2. Koło na takie z kasetą zamiast wolnobiegu ?  Z góry dziękuję za odpowiedź !  Pozwoli mi to zaoszczędzić czas i pieniądze.

Jeżeli wyreguluję przerzutkę  tak , że można zmieniać biegi z wyższych na niższe - to nie ma możliwości przerzucania biegów z powrotem.  Natomiast jeżeli wyreguluję przerzutkę  tak , że można zmieniać biegi z niższych na wyższe - to nie ma możliwości przerzucania biegów z powrotem.  Albo , gdy klikam manetką jeden raz to nic się nie dzieje , dopiero gdy klikam drugi raz to zmienia się bieg o jedną tarczę lub o dwie , trzy tarcze  lub zaczyna chrzęścić , rzęzić i furkotać .  Albo jest i tak ,że  w ogóle działa jak chce . Dziadostwo.

Byłem w serwisie działającym na rynku od 30 lat. Pracownicy z bardzo dużym doświadczeniem. Jak zobaczyli rower, to wyraźnie rozczarowani powiedzieli " Aaaa... przerzutka z kółeczkami.... "  Próbowali to wyregulować , aż w końcu powiedzieli ,że się nie da.  Nie chciałem drążyć tematu i pytać o powód , gdyż każdy tak robi a potem idzie do domu i sam sobie naprawia gdy zna powód. Wypadało po prostu zostawić rower i pozwolić Im to naprawić.  Ale mnie frustruje ,że prawie nowy Giant ( Liv- Sedona ) za 1500 zł ze sklepu nie działa jak powinien. // Jeszcze pomyślałem o manetce.  Czy może ona powodować takie problemy ? 

Ciul nie serwis. Wymienia się przerzutkę ( jeśli wszystko inne - hak, pancerze, linki ok ) i patrzy czy to był powód. Jeśli nie to manetki. Nie ma innego sposobu. Te przerzutki z kółkiem prowadzącym to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie.

Całe szczęście, że nie zostali elektromechanikami samochodowymi bo by se brodę zdarli od drapania.

• 2 tygodnie później...

Dokładnie zamiana przerzutki na nową na chwile żeby sprawdzić to kwestia kilkunastu minut. Miałem podobny problem z rowerem zakupionym w sklepie wielko powierzchniowym produkcji polskiej. Przerzutka Tourney po przebiegu ok. 1200km zaczęła robić problemy. Wyregulowałem raz, ale po kilkuset kilometrach zaczęło się to samo, próba regulacji przyniosła ten sam efekt, ale udało mi się wyregulować. Na jeździe próbnej przerzutka dostała się w szprychy i wiedziałem że to jest po prostu złom. Kupiłem wtedy Altusa założyłem i problem zniknął. Wszystko zajęło mi to 30 min . Cena w sklepie to 89 pln.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...