Skocz do zawartości

[oświetlenie] Kierunkowskazy rowerowe

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, inforobert napisał:

To był pic na wodę, ręka jest lepTiej widoczna, a w nocy opaska odblaskowa jest nie zawodna.

To prawda. Albo taka z LEDami, np. https://kamizelkiodblaskowe.com.pl/gadzety-z-diodami-led/37-brelok-pulsacyjny-led-.html

Może służyć jako sygnalizacyjne oświetlenie awaryjne gdy lampka nam padnie

Właśnie odebrałem paczke. Kierunkowskaz działa po przechyleniu roweru, wiec w zasadzie jak już skręcamy. Stojąc na światłach trzeba pochylić rower w odpowiednia stronę. Czy to będzie działać zobaczymy, na razie nie mogę jeździć na rowerze. Stop działa, reaguje na zwalnianie.

3 godziny temu, Lezia napisał:

Wbrew pozorom, kierunkowskaz w specyficznych warunkach jest nawet konieczny. Mam kolegę, który stracił rękę a chciałby jeździć na rowerze.  

W sumie mógłby zamontować takie w kierownicy. Chyba najlepiej sygnalizują

Albo zamontować jakieś od skutera (wraz z akumulatorkiem 12V)

https://skuterymotocykle.pl/kierunkowskazy-do-skutera

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zainstalowałem ten wynalazek, i mam mieszane uczucia. Swiatło stopu działa przy zwalnianiu, o co właściwie mi chodziło. Tylko że:

- światło jest wyzwalane zwolnieniem, potem pulsuje z 10 razy niezależeni czy hamujesz, czy przyspieszasz.
- po zakonczeniu tego powyżej, przez 10 sekund (lub wiecej) zaczynają sie wyświetlać rózne niepotrzebne pierdoły, serduszka, I love bike, wiatraczki, kółeczka itp. ;(
- kierunkowskazy działają przy bardzo małym przechyle, włacza się przy normalnym zatrzymaniu na skrzyżowaniu, oczywiscie po tym leci łańcuszek pierdół ;( 

Trzeba będzie chyba rozebrać i wyłączyć lub podregulować kierunkowskazy. Może udałoby się wykozystać tylko wyłącznik bezwładnościowy stopu, a całą elektronikę zastąpić swoim układem.   

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...