Skocz do zawartości

[Rower/rama] 27,5 do xc

denyde

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym zatrzymać się na 5k zł, ale jak będzie warto dołożyć to i 6.5k zł byłoby ostatecznie akceptowalne.

Napisano
W dniu 5.03.2021 o 07:51, woojj napisał:

Panowie, klienci nie kupili tego. 27 umarło z racji braku popytu.

Niech zgadnę. W rozmiarówce M i większej (czyli pewnie 90% sprzedawanych rowerów) ludzie szli za modą i wybierali 29". Przy tych rozmiarach OK - to ma sens. W takim wypadku, patrząc na to z perspektywy wszystkich rozmiarów można powiedzieć, że popyt na 27,5" przysiadł. Producenci natomiast poszli o krok dalej i postanowili na siłę uszczęśliwić także target S i XS - co jak dla mnie jest pomyłką.

Nie chce mi się wierzyć, że ludzie przy wzroście <170 cm, mając do wyboru ten sam model na 27,5" i 29" świadomie wybierali ten drugi.

16 minut temu, denyde napisał:

OK, no to będzie cieżko. To co ja zamówiłem to kosz ok 12-13K

Zacząłem rozważać, czy nie wziąć jakiegoś lepszego cross-a. Może znajdę coś z bardziej "pochyloną" geometrią, dam szersze oponki i będzie gicior.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Odświeżę temat bo wciąż jestem zadowolonym posiadaczem roweru na kołach 650B i ostatnio sprawdzałem dostępność ram w segmencie XC - niestety oprócz resztek Accent Peak TA, pod taki rozmiar koła nie znalazłem nic wartego uwagi. Ale może ktoś z forumowiczów wie gdzie są jeszcze podobne ramy, to chętnie popatrzę co tam kto ma w magazynach.

Napisano

@KSikorskiNie wiem czy można ufać chińskiej technologii ;) 

Znalazłem za to ramy tajwańskiego producenta Docura, model Cano pod koło 27,5, karbon, sztywna oś, cena co prawda trochę kosmiczna bo prawie 2,5 klocka, ale z oficjalnej dystrybucji eurobike. Za tę cenę można by kupić dwie ramy aluminiowego Peaka, no ale jak ktoś by chciał karbon to jest to jakaś opcja.

• 1 rok później...
Napisano

Ogólnie lipa - chyba już nic nie znajdziesz. Ja posiadam od roku już 27,5 fulla ze skokiem 130/130 niemieckiej marki Droessiger (Drossiger). Powiem tak - ogólnie rowerek mega - robi robotę jednak XC to to nie jest a kręcenie po długich prostych nie jest tak przyjemne jak w typowym rowerze XC ale nie na tyle męczące co w "enduro" - taki rower trochę do wszystkiego ale jednak ani do XC się nie nadaje, do enduro mocniejszego również niezbyt. Zrobiłbym osobną kategorię "chillout" i tutaj pasuje idealnie :D Fajne jest to w tej ramie, że można go przerobić na 27,5+, amor również o rozstawie do 27,5+ więc wsadzając grubsze balony na cięższe szlaki można pojechać śmiało.

Tym sposobem muszę się pogodzić, że rower do XC to tylko 29 i taki też w przyszłości zakupię jako kolejny :) tu już nie będzie problemu z wyborem jak domniemam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...