Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna 8s] zamiennik dla Deore XT

bastard83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chcemy u znajomego w rowerze górskim, koła 26", wymienić przerzutkę Deore XT 8 rzędową na coś w podobnej jakości. Napęd to 3x8 Deore XT. Niestety teraz Deore XT to 10-11 rzędów, 8 to chyba najlepsza Acera. Ale czy podejdzie np Alivio 9 rzędowa i będzie działać poprawnie bez jednego biegu? Znajdzie się coś do 200 zł?

Czy 

Przerzutka Tył Shimano Alivio RD-M4000 9rz SGS MTB

mogę to zamontować w napędzie 8 rzędowym? Sądzę że tak, ale chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych.
Napisano

Problem z wrzuceniem 7-8 biegu. Wymieniliśmy koło i przy okazji kasetę na Alivio CS-HG51. Z tego co wiem, kilka razy hak był wymieniany, w szprychach też ponoć była przerzutka, między tulejkami na kółkach myszy biegają. Widać że jest zużyta i to mocno. Czyli jednak dobra używka Deore XT będzie lepsza niż nowe Alivio?? A jak wasze doświadczenia z  zakupem używanych przerzutek, są w dobrym stanie. Nie macając pewnie trudno to określić??

Napisano

Obie powyższe używane bdb. Trzeba po prostu umieć ocenić stan po zużyciu i kółkach oryginalnych. ( ta xtr ma wymienione dolne, ale to nic )

Co do twojej przerzutki to pewnie tylko kwestia regulacji. Ew. wyprostowania haka. Luzy na kółeczkach to normalne, prędzej kółka się skończą ( zęby ) niż luz powstanei na nich taki, że będzie miał wpływ na przerzucanie.  Wg. mnie lepsza stara dobra ( bardzo dobra ) pod 8 sp używana niż nowe alivio. ( tak ze 3 razy )

Napisano

I model korby sprawdzić. Będzie wiadomo jaka długość osi. Ale zanim wymiana suportu to dokręcić miski. I sprawdzić czy przestanie cykać/trzeszczeć.( Jeśli tak jest ) 

Napisano

Czekamy na klucze do korby i suportu. Sądzę jednak, że raczej suport do wymiany. Ponoć oprócz wymiany klocków i wygiętych/zerwanych haków nic nie było robione jakieś 12 lat. Co do przerzutki, po konsultacji okazało się że ma duże luzy na zawiasach więc i tak będzie wymieniona. A przerzutka to Deore LX, a nie XT jak pisałem prędzej.

Napisano

To jest rd-m570 czyli 9 biegowa przerzutka. Pewnie kwestia regulacji tylko jeśli nie jest pogięta i kółko dolne ma w podobnym stanie jak górne. Choć dolne szybciej się zużywa.

Napisano

300x300.jpg

Na tym zdjęciu dokładnie widać dodatkową tulejkę. Pytam z ciekawości. Nie można ich zamienić znaczy nie powinno się tego robić? Bo raczej z zamianą jako taką nie powinno być problemu. Tak jak napisałeś, są prawie identyczne. A czy one mają jakieś oznaczenie góra/dół?

• Mod Team
Napisano

Ogólnie to kółeczka powinny być na miejscu które przewidział producent. Teoretycznie różne ich rodzaje pozwalają na prawidłowe prowadzenie łańcucha i poprawę przerzucania.

W praktyce wkładałem kółka w różnych kombinacjach i nie odczułem różnicy. Od dłuższego czasu mam zmienione kółeczka na takie z łożyskami maszynowymi i przynajmniej płynnie się kręcą. 

Napisano

A czy sprężyna może być słaba?? podczas zmiany przełożeń nigdy łańcuch nie wszedł na 8 bieg, jak odchyliłem go ręką to wszedł na 8, ale jak póściłem to spadł na 7. I wydaje się, że wózek jest trochę za blisko kasety. Próbowałem go trochę odciągnąć od kasety (Alivio 11-32T), trochę pomogło. Śrubka jest praktycznie cała wkręcona.

20201005_194024.jpg

Napisano

Śrubka to ma być wykręcona w połowie na oko. Wkręcenie na max powoduje, że górne kółko oddala się od kasety. I ogranicznik H ( jedna z dwóch śrub ) wykręcona na tyle, że łancuch musi zejść na najmniejsza koronke kasety. ( oczywiście linka też musi być odpowiednio luźna )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...