bastard83 Napisano 5 Października 2020 Napisano 5 Października 2020 Witam, chcemy u znajomego w rowerze górskim, koła 26", wymienić przerzutkę Deore XT 8 rzędową na coś w podobnej jakości. Napęd to 3x8 Deore XT. Niestety teraz Deore XT to 10-11 rzędów, 8 to chyba najlepsza Acera. Ale czy podejdzie np Alivio 9 rzędowa i będzie działać poprawnie bez jednego biegu? Znajdzie się coś do 200 zł? Czy Przerzutka Tył Shimano Alivio RD-M4000 9rz SGS MTB mogę to zamontować w napędzie 8 rzędowym? Sądzę że tak, ale chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych.
SoloTM Napisano 5 Października 2020 Napisano 5 Października 2020 Co się stało z tą przerzutką ? Najlepiej poszukać takiej samej ( rd-m739 ) w bdb stanie za około 100-120 pln. np. https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-tyl-deore-xt-737-8-biegow-krakow-CID767-ID6OTrB.html#8056ceff81
abdesign Napisano 5 Października 2020 Napisano 5 Października 2020 Możesz spokojnie wsadzić 9s https://allegro.pl/oferta/przerzutka-shimano-xtr-rd-m952-gs-85-9721502898
bastard83 Napisano 5 Października 2020 Autor Napisano 5 Października 2020 Problem z wrzuceniem 7-8 biegu. Wymieniliśmy koło i przy okazji kasetę na Alivio CS-HG51. Z tego co wiem, kilka razy hak był wymieniany, w szprychach też ponoć była przerzutka, między tulejkami na kółkach myszy biegają. Widać że jest zużyta i to mocno. Czyli jednak dobra używka Deore XT będzie lepsza niż nowe Alivio?? A jak wasze doświadczenia z zakupem używanych przerzutek, są w dobrym stanie. Nie macając pewnie trudno to określić??
SoloTM Napisano 5 Października 2020 Napisano 5 Października 2020 Obie powyższe używane bdb. Trzeba po prostu umieć ocenić stan po zużyciu i kółkach oryginalnych. ( ta xtr ma wymienione dolne, ale to nic ) Co do twojej przerzutki to pewnie tylko kwestia regulacji. Ew. wyprostowania haka. Luzy na kółeczkach to normalne, prędzej kółka się skończą ( zęby ) niż luz powstanei na nich taki, że będzie miał wpływ na przerzucanie. Wg. mnie lepsza stara dobra ( bardzo dobra ) pod 8 sp używana niż nowe alivio. ( tak ze 3 razy )
bastard83 Napisano 5 Października 2020 Autor Napisano 5 Października 2020 Dzięki wielkie. Może trzeba zacząć od wymiany kółek i ponownego ustawienia.
SoloTM Napisano 5 Października 2020 Napisano 5 Października 2020 Zrób zdjęcia. Wrzuć i pokaż jak wyglądają. https://pl.imgbb.com/
bastard83 Napisano 5 Października 2020 Autor Napisano 5 Października 2020 Jak wspomniałem rower nie jest mój, ale postaram się dziś podjechać i porobić kilka zdjęć. Przy okazji zmierzę mufę i suport też chyba wymienimy.
SoloTM Napisano 5 Października 2020 Napisano 5 Października 2020 I model korby sprawdzić. Będzie wiadomo jaka długość osi. Ale zanim wymiana suportu to dokręcić miski. I sprawdzić czy przestanie cykać/trzeszczeć.( Jeśli tak jest )
bastard83 Napisano 5 Października 2020 Autor Napisano 5 Października 2020 Czekamy na klucze do korby i suportu. Sądzę jednak, że raczej suport do wymiany. Ponoć oprócz wymiany klocków i wygiętych/zerwanych haków nic nie było robione jakieś 12 lat. Co do przerzutki, po konsultacji okazało się że ma duże luzy na zawiasach więc i tak będzie wymieniona. A przerzutka to Deore LX, a nie XT jak pisałem prędzej.
bastard83 Napisano 5 Października 2020 Autor Napisano 5 Października 2020 Jedyne zdjęcie jakie mam na chwilę obecną.
SoloTM Napisano 5 Października 2020 Napisano 5 Października 2020 To jest rd-m570 czyli 9 biegowa przerzutka. Pewnie kwestia regulacji tylko jeśli nie jest pogięta i kółko dolne ma w podobnym stanie jak górne. Choć dolne szybciej się zużywa.
bastard83 Napisano 5 Października 2020 Autor Napisano 5 Października 2020 Dwa kółka się różnią jednym elementem, mianowicie w jednym są dwie (jedna wchodzi w drugą) metalowe tulejki w drugim kółku jedna tulejka. Wiecie może dlaczego?
SoloTM Napisano 5 Października 2020 Napisano 5 Października 2020 Mogą być różnice drobne ale tym się nie przejmuj. Jedno kółko jest napinajace, dolne l, a drugie prowadzące, gorne. Nie można ich z reguły miejscami zamienić. ( jeszcze zależy od modelu przerzutki ) Takie będą pasować https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-przerzutki-tylne-koleczka-przerzutek-o_c_192_1.html
bastard83 Napisano 5 Października 2020 Autor Napisano 5 Października 2020 Na tym zdjęciu dokładnie widać dodatkową tulejkę. Pytam z ciekawości. Nie można ich zamienić znaczy nie powinno się tego robić? Bo raczej z zamianą jako taką nie powinno być problemu. Tak jak napisałeś, są prawie identyczne. A czy one mają jakieś oznaczenie góra/dół?
Mod Team bogus Napisano 5 Października 2020 Mod Team Napisano 5 Października 2020 Ogólnie to kółeczka powinny być na miejscu które przewidział producent. Teoretycznie różne ich rodzaje pozwalają na prawidłowe prowadzenie łańcucha i poprawę przerzucania. W praktyce wkładałem kółka w różnych kombinacjach i nie odczułem różnicy. Od dłuższego czasu mam zmienione kółeczka na takie z łożyskami maszynowymi i przynajmniej płynnie się kręcą.
SoloTM Napisano 5 Października 2020 Napisano 5 Października 2020 Guide to prowadzące, tension to napinajace.
bastard83 Napisano 5 Października 2020 Autor Napisano 5 Października 2020 Nie zauważyłem napisów guide i tension. Jest natomiast narrow. U mnie w Acerze dolne kółko ma jedną tulejkę, górne ma dwie.
SoloTM Napisano 5 Października 2020 Napisano 5 Października 2020 Kółko prowadzące (górne): – Guide pulley – G-pulley – Upper – U Kółko ciągnące (dolne): – Tension pulley – T-pulley – Lower – L
bastard83 Napisano 5 Października 2020 Autor Napisano 5 Października 2020 Przerzutka to Deore LX RD-M570 Luzy na przerzutce Luzy są, czy duże?? Po prostu są, ale tylko na tym pierwszym przegubie, na drugim nie ma. Hak jest prosty.
bastard83 Napisano 5 Października 2020 Autor Napisano 5 Października 2020 A czy sprężyna może być słaba?? podczas zmiany przełożeń nigdy łańcuch nie wszedł na 8 bieg, jak odchyliłem go ręką to wszedł na 8, ale jak póściłem to spadł na 7. I wydaje się, że wózek jest trochę za blisko kasety. Próbowałem go trochę odciągnąć od kasety (Alivio 11-32T), trochę pomogło. Śrubka jest praktycznie cała wkręcona.
SoloTM Napisano 5 Października 2020 Napisano 5 Października 2020 Śrubka to ma być wykręcona w połowie na oko. Wkręcenie na max powoduje, że górne kółko oddala się od kasety. I ogranicznik H ( jedna z dwóch śrub ) wykręcona na tyle, że łancuch musi zejść na najmniejsza koronke kasety. ( oczywiście linka też musi być odpowiednio luźna )
bastard83 Napisano 6 Października 2020 Autor Napisano 6 Października 2020 Zamówiłem kółka i parę innych rzeczy. Dam znać jak poszło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.