Skocz do zawartości

[pompka] Czy pompki Topeak i Lezyne obługują także zawory Dunlop?

Daros01

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników forum po raz pierwszy.

Zastanawiam się nad zakupem mini pompki.
Posiadam rowery starsze trekkingowe i crossowy, które mają różne zawory.

Wytypowałem wstępnie pompki, które napompują mi bez wysiłku w terenie opony 700x38C (do 75 psi)   i 700x40C (50-85 psi):

- Topeak RaceRocket

- Lezyne Pressure Drive

Czy obie te pompki obsłużą na pewno zawory Presta i Dunlop?

A nie prościej dętki wymienić na takie same? 20 złotych inwestycji

3 godziny temu, Daros01 napisał:

Czy obie te pompki obsłużą na pewno zawory Presta i Dunlop?

Obsłużą. Nie wiem tylko jaki jest w ogóle sens zakupu takiej pompki do rowerów jakie posiadasz. To są pompki high pressure, szosowe, oponę 40c będziesz godzinę pompował. Kup sobie coś dostosowanego do sprzętu jaki posiadasz.

Lezyne obsługują zawory presta i schradera.  Na zaworach dunlopa zniszczyłem sobie końcówkę pompki stacjonarnej od lezyne.  Wymień dętki na popularne  presta lub schradera.

Ten model spokojnie wystarczy, to dobra pompka.

https://allegro.pl/oferta/lezyne-sport-drive-hv-s-pompka-reczna-6-2-bar-9560970083

Zasugerowałem się m. in. testami ze strony:
https://cyclingtips.com/2019/08/the-best-mini-pumps-for-road-gravel-and-mountain-bike-45-tested/

Wg tej strony pompka Topeak RaceRocket  jest uniwersalna, natomiast jej odmiany MT i HP są dedykowane.
Piszą też, że pompki HV dobrze pompują do 30 psi a potem jest już ciężko.

Na stronie Crankbrothers zalecają aby pompki HV stosować do opon 45C i powyżej a HP do węższych opon.
Ciśnienia podawane przez producentów dla pompek, to są ciśnienia maksymalne jakie wytrzymuje pompka, tylko kto jest w stanie pompować tymi pompkami do ich maksymalnego ciśnienia, kulturysta?

Czy pompką proponowaną Lezyne sport drive drive HP dam radę napompować 6 bar bez problemu oponę 700x40C ?
Tyle pompuję jak wybieram się w trasę po asfalcie.

Przygotowując rower używam pompki SKS Airkompressor 12.0, więc się nie męczę.
Do tej pory używałem awaryjnie w trasy starej pompki ACOR AMP-603 MANOMETR, którą chcę właśnie wymienić. Swoje zadanie spełniała przez ponad 20 lat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...