Skocz do zawartości

[korba] FC-M770 Deore XT - zamiennik

fender75

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zwykłą deore, chcialbym zmienić na coś  pokroju nieprodukowanej już fc-m 770. Zależy  mi na sztywności,  którą daje hollowtech II.

Napisano

Nie poczujesz różnicy raczej. Jaki masz teraz model?  Jeśli koniecznie chcesz to szukaj uzywki w bdb stanie. Również fc-m760,580. Tam jest dużo tańsza największa tarcza. Są też 761,581 ( tu trzeba zwrócić uwagę czy nie jest 48/36/26 ) i jeszcze coś z pustymi ramionami ze zintegrowaną osią, ale z pamięci nie podam. 

Napisano

https://www.olx.pl/oferta/korba-shimano-slx-fc-m660-175mm-CID767-IDGtQuT.html#52825e36af

ew. fc-m660

FC-m590 czyli deore oraz jej poprzednik czyli 532 nie ma pustych ramion. Trzeba dodać, że korby xt mają wszystkie koronki alu,  środkowa 32 w nowszych modelach to stal-karbon ( różnica taka, że alu wazy 40 gr, stal-karbon 60 gr, a stalowa  80 gr ) - deore lx - jak wyżej - tylko najmniejsza jest stalowa, natomiast deore to tylko 44 jest alu, a reszta stalowa.

Napisano
12 godzin temu, fender75 napisał:

Zależy  mi na sztywności,  którą daje hollowtech II.

Jak coś poczujesz, to co najwyżej na zasadzie placebo albo jeśli stara korba była niesamowicie nikczemnie wykonana ;)

A druga rzecz to jak wymieniać to warto pozbyć się 3-rzędowego skansenu a nie ładować kolejny. No, chyba że chcesz zachować "historycznie zgodny" osprzęt roweru ;) 

Napisano

Jak ktoś chce wymienić korbę to ładowanie się w 2x czy 1x  to potworne koszty. Kaseta, łancuch, przerzutki, manetki. Kupa kasy. Napęd 3x9 nie jest zły, a można kupić w dobrej cenie używane rzeczy w bdb stanie z wysokiej półki.

Teraz, chudzinki napisał:

naprawdę kupilibyście tą korbę?

Gdybym miał spory budżet - ew rower cały na xt 770 to owszem tak. Niewiele używana, cała w oryginale,  nowa to koszt 2 x większy ( jesli jeszcze gdzieś jest ) Lekka ( 850 gr z suportem )  sztywna. BDB korba. Jak dołożyć kasetę 11-28 ( deore xt ) - obie przerzutki xt - to taki zestaw 3x9 waży tyle samo lub mniej niż 1x11 na deore.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...