2wheels4ever Napisano 28 Września 2020 Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Zastanawiam się nad zakupem takich wyższych sportowych. Nie wiem jednak, czy to dobry pomysł. Mam obawy, że w takich sięgających za kostkę może być np. utrudnione pedałowanie, ale może niesłusznie. Z góry dziękuję za wszelkie porady/opinie i ewentualne ostrzeżenia. Może jednak pozostać przy standardowych butach? Rozważam też jazdę w butach robo(tni)czych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 28 Września 2020 Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Ja od lat jeżdżę w typowych butach trekkingowych (takich do łażenia po górach) i nie ma problemu z pedałowaniem. Mam pedały z pinami i bardzo dobrze się trzymają dzięki zelówce która jest w takich butach. Można stanąć na nich w zabłocono-uśnieżonych butach bez obaw że noga się zsunie. Używam też stuptutów na deszcz i wtedy wysokie buty są wręcz wymagane żeby stuptuty się z nich nie zsuwały podczas pedałowania. Doradzam tylko zakup butów z membraną żeby nie przemakały. Najlepszy jest oczywiście Goretex ale ja mam buty firmy "Keen" z ich własną membraną KEEN.DRY i też działa bardzo dobrze. Weź też pod uwagę że stopy bardzo marzną na rowerze więc jak myślisz o jeździe w temperaturach około zera i poniżej dobrze żeby buty były ocieplone a także ciut większe dające możliwość założenia naprawdę grubej skarpety. Jak się odpowiednio ubierzesz to fun z jazdy zimą jest nie mniejszy niż latem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 28 Września 2020 Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Wszystko zależy od cholewki. W butach trekkingowych, nie pamiętam modelu, Chiruca, w każdym razie buty za kostkę, do wycieczek górskich, skóra plus góra cholewki z materiału/gąbki miałem problem z pedałowaniem po ściśnięciu buta. W zeszłym roku jeździłem w takich https://www.decathlon.pl/buty-nh150-mid-wp-niebieskie-id_8554571.html - buty nie są najwyższych lotów ale są mało przewiewne więc ciepłe, a wysoka cholewka z neoprenu grzeje kostkę a nie utrudnia ruchów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2wheels4ever Napisano 28 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Dzięki za odpowiedzi. W sumie w temacie powinienem był napisać, że chodzi mi o buty jesienno-wiosenne, do jazdy późną jesienią i wczesną wiosną. Przy 5-10 st. Jazdy w ekstremalnych warunkach zimowych nie przewiduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 28 Września 2020 Udostępnij Napisano 28 Września 2020 5 godzin temu, 2wheels4ever napisał: Przy 5-10 st. To nie ekstremalna temperatura. Też kwestia jak długo chcesz jeździć czy to ma być 1-2h czy bliżej 4-5 i z jaką intensywnością. Ale wysokie buty imo tu byłyby przesadą. Byle były nieprzemakalne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2wheels4ever Napisano 28 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Jak myślicie, takie jak w linku poniżej dadzą radę?http://www.dkpolska.pl/produkt/7184/1997-blk-m-b-denver-low/ 2 godziny temu, KrisK napisał: To nie ekstremalna temperatura. Też kwestia jak długo chcesz jeździć czy to ma być 1-2h czy bliżej 4-5 i z jaką intensywnością. Ale wysokie buty imo tu byłyby przesadą. Byle były nieprzemakalne. W lecie było bliżej 4-5, ale jesienią zapewne będzie bliżej 2-3. I tak, chyba wycofuję się z pomysłu zakupu wysokich butów; to jednak nie skuter, a jazdy o charakterze rekreacyjnym w ekstremalnych warunkach nie przewiduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 28 Września 2020 Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Możesz spróbować najpierw w Decathlonie. Gdyby Ci się rozwaliły to masz duże szanse że zrealizują gwarancję. Przymierzyć zawsze warto. Te ich produkty może nie są jakieś super ale przynajmniej nikt nie wsadzi Cię na minę w postaci odpadającej zelówki po 3-ch miesiącach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi