aniakropekk Napisano 27 Września 2020 Napisano 27 Września 2020 Cześć, nie znam się zupełnie na rowerach elektrycznych. Sama wolę pedałować siłą własnych mięśni, ale planuję zakup roweru elektrycznego w prezencie dla ojca. W związku z tym uśmiecham się do Was szczerze i proszę o pomoc. Trochę poczytałam, trochę zapisałam. Wymagania co do roweru: Wymagania: 1) koła 28 cali 2) trekingowy 3) napęd w ramie 4) silnik z wolnobiegiem (bezoporowy po rozładowaniu) 5)napędy Bafang, Yamaha, Shimano, Brose czy Bosch - popularne, więc części są dostępne 6) 36V 7) bateria LI-ON 8) Shimano Acera, Deore ew. Nexus 7 biegowy 9) rozmiar ramy 23, mężczyzna 194 wzrostu 10) do 10 000 zł W co celować? Jaka marka? Cytuj
czarli02 Napisano 28 Września 2020 Napisano 28 Września 2020 Jeśli trekking to Gazelle Medeo. Mam miejski model Orange C8 z silnikiem Bosch Active Plus - piękna jazda Cytuj
WaGiant Napisano 29 Września 2020 Napisano 29 Września 2020 (edytowane) .... 4) silnik z wolnobiegiem (bezoporowy po rozładowaniu) Tylko Brose ma możliwość odłączenia silnika od napędu więc przy jeździe bez prądu nie daje dodatkowych oporów . Shimano , Yamaha i Bosch mniejsze albo i całkiem spore opory mają . Tylko , że z tego co czytałem i słyszałem Brose są 100% awaryjne ! Wszystkie wracają do sklepu z uszkodzonym silnikiem . Dotyczy rowerów kupionych w 2019 i 2020 roku . inną sprawą jest że e biki są bardzo ciężkie czyli nawet z ,,bezoporowym " silnikiem nie będzie się tym jechało jak normalnym rowerem . Z drugiej strony jeśli kupisz rower z aku 400 , a tym bardziej 500 Wh to prądu starczy na wiele km . Nie piszę tego żeby zniechęcić do kupna tylko żebyś miała pełny ( lepszy ) obraz sytuacji . Na e bikach jeździ się przeważnie na prądzie , trzeba tylko wybrać tryb odpowiedni do potrzeb . Co do konkretnych modeli nic nie będę polecał bo : 1 decyduje dostępność , a z tą , pod koniec sezonu chyba średnio 2 masz całkiem sensowne założenia i wszystkie rowery spełniające twoje kryteria ( pomijam pkt 4 ) powinny być ok . Aha , nic nie wiem o napędach Bafang , osobiście trzymałbym się trzech najpopularniejszych - S , B , Y . Edytowane 29 Września 2020 przez WaGiant Cytuj
aniakropekk Napisano 29 Września 2020 Autor Napisano 29 Września 2020 https://sklep.k2rowery.pl/rower-rapid-gts-z-kolekcji-unibike-2020-p-4877.html Co powiecie o tym? Cytuj
WaGiant Napisano 29 Września 2020 Napisano 29 Września 2020 Brać . Dobry rower z chwalonym systemem wspomagania . Bateria chyba 418 Wh ale w niegórskim terenie , przy rozsądnym wspomaganiu powinna starczyć na kilkadziesiąt km . https://www.shimano-steps.com/e-bikes/poland/pl/product-information/city-trekking/e6100 O automatycznej zmianie biegów nie czytaj , w tym rowerze tego nie będzie . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi