look285 Napisano 26 Września 2020 Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Cześć Moze ktoś ma wiedze, który amortyzator Fox 32 Performance/Rhytm (Grip, Evol) czy Rock Shox Sid Select RL 2021 (Charger Rl, Debonair) bedzie lepszym amortyzatorem pod wzgledem właściwości jednych oraz trwałości? Czy warto dopłacic do SIDa Ulitimate z RaceDay pomijając nizsza wage? Porównywał ktoś te sprzety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 26 Września 2020 Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Masa jest ważna jak bijesz się o masę ... dla SIDa to konkurencją chyba jest w ramach foxów stepcast? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
look285 Napisano 26 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Fox 32 w wersji Performance też jest stepcast, chciałem sie dowiedziec o różnicy w kulturze pracy tych dwoch bardziej budżetowych odmian Fox z Gripem vs Sid tez w tańszej wersji Charger Rl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Września 2020 Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Wersja select ma "oszukanego" chargera. Separacja oleju od powietrza nie jest realizowana membraną jak w wyższych modelach tylko dodatkowy tłok+sprężyna. Może się to trochę gubić na szybkiej łupance. Podobnie jak w tanich foxach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 27 Września 2020 Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Z drugiej strony mniej awaryjne - żadna membrana nie pęknie, a jak tlumik nabierze oleju smarującego z lagi to go wypluje, przy membranie zrobi się hydrolock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Września 2020 Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Awaryjne mniej bo kondom nie trzaśnie. Ale jak zassie olej z dołu to jest też się zablokuje. Tyle, że nie zassie bo ma oringi na dole a nie jakieś śmieszne wargowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
look285 Napisano 27 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Czyli Debonair oszukany, Charger też, ciekawe czy jest zatem jakaś różnica w pracy w stosunku do klasycznego Motion Control. A jak wyglada na tym polu Fox 32 Performance z Gripem i ? Evol tam jest też oszukany czy faktycznie poprawia jakośc pracy na małych nierównościach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 27 Września 2020 Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Jak to Debonair oszukany? Koledzy tu chyba tylko o tłumiku pisali? Też nie szalejmy ja mam w PIkeu chargera z 2016 roku i jest bardzo dobrze (jak dla amatora). Porównaj też se regulacje jakie dają te widła ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Września 2020 Udostępnij Napisano 27 Września 2020 No do MC jest różnica bo w MC olej podczas jazdy w terenie jest praktycznie ciągle napowierzony (pecherzyki powietrza) przez co jego lepkość leci na łeb na szyję i tłumik przestaje pracować jak należy. Co do DbA to nie jest oszukany gdyż czułość jest poprawiona względem SA dzięki nowym uszczelkom kurzowym i nowemu smarowaniu. Nie zwiększyli jedynie objętości komory neg gdyż zapewne nic by to nie wniosło (w ultimate jest identycznie). We wszystkich SIDach DbA jest takie samo. Przycięli tylko chargera żeby sztucznie wprowadzić twory w postaci selectów. To samo zrobili w Pike i Lyrik. Tłumiki grip w foxach działają tak samo jak te wykastrowane chargery. Osobiście wolałbym SIDa ponieważ jest ze 2x sztywniejszy skrętnie niż fox32, wzdłużnie zresztą też. No i serwis jest znacznie tańszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
look285 Napisano 27 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Właśnie miałem na myśli tą niby powiększona komorę negatywną którą reklamują. To w sumie zostają 3 opcje nie wiem która by była lepsza: Sid select Zestaw upgradowy RaceDay za 1k, w polskich sklepach nie widziałem ale w zagranicznych są dostępne. Fox 32 Fit 4 z osia 100mm i to tego nowe koło przód, razem wyjdzie zdecydowanie taniej niz fit4 na booscie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.