qla Napisano 25 Września 2020 Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Panowie i Panie, zacząłem szukac klasycznej szosówki, do odrestaurowania. Jednakże do końca nie wiem, ajkiego rozmiaru ramy szukać. Bo rozumiem, że rozmiarówka 40 lat temu była zupełnie inna niż dzisiaj. Mam 2 metry wzrostu i o ile teraz dla mnie rama optymalna to ok 62cm, to klasyczna stara szosa jaki powinna mieć rozmiar? Podczas poszukiwań jakaś pani mi odpisała, że jej syn ma 172 cm wzrostu i jeżdził na rowerze o rozmiarze 62cm...to jamam szukać 70cm czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 25 Września 2020 Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Szukaj te 60 kilka cm i tyle. Coś w tym stylu : https://www.olx.pl/oferta/kolarka-retro-firmy-mbk-rozmiar-xl-na-wysoka-osobe-szosa-CID767-IDGADcv.html#d8ebcc1369 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Września 2020 Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Ludzie rozmiary rowerów, szczególnie tak starych (już nie mówiąc, że kobieta sprzedaje rower syna;P). Trzeba ogarniać niech mierzą rurę poziomą i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 25 Września 2020 Udostępnij Napisano 25 Września 2020 W klasycznych rowerach trzymał bym się długości rury pod siodłowej, bo tak podawali rozmiar. 61 wydaje mi się minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 25 Września 2020 Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Moja retro ( wlasnie sprawdzilem ) ma 63,5 cm podsiodłówka ( środek suportu - koniec rury ) i 58 cm rura pozioma ( środek - środek ) Mam 182 cm, noga 87 cm i jest na styk jeśli chodzi o długość ( ale klamki - chwyt tak jak widać ) bo podsiodłówka mogłaby być krótsza. Choć między nogi mogę wziąć i nie wiszę na jajach. ( też na styk ) https://drive.google.com/file/d/1AyJuZPd8KCq6lmqLGl904_UNSUP4Q8rl/view?usp=sharing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qla Napisano 25 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Czyli faktycznie te 62 cm powinno styknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.