Gość Napisano 23 Września 2020 Napisano 23 Września 2020 Znalazłem na Aliexpress wśród innych tensometrów do pomiaru naciągu szprych https://www.aliexpress.com/popular/spoke-tension-meter.html produkt o symbolu ZTTO. W opisie podano: ZTTO Bicycle Tool Spoke Tension Meter Material:Aluminum alloy CNC Weight: About 200g Measure the absolute tension of each of the spokes in a wheel. The TM-1 works on nearly any bicycle spoke. Used for building or truing wheels, diagnosing wheel problems, or assembling new bikes. Measure relative tension between all the spokes in a wheel. Na Allegro też są tanie tensometry. https://allegro.pl/kategoria/rowery-i-akcesoria-16414?string=tensometr&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict45-spo-1-2-0717 Pytanie brzmi: czy jest sens kupować taki przyrząd gdy dużo jeździmy? Pęknięcie szprychy na wycieczce rowerowej nie nalezy do przyjemnych, a wydaje mi się że regularna kontrola naciągu mogłaby zapobiec tej sytuacji.
Dokumosa Napisano 23 Września 2020 Napisano 23 Września 2020 Te rekwizyty mają zwaloną rozdzielczość pomiaru w okolicach najbardziej użytecznych 100kgf. Ze względu na inną charakterystykę sprężyny i inną podziałkę nie można też korzystać z aplikacji wspomagających np. ParkToola. Z daleko posuniętą ostrożnością podchodziłbym też do dołączonej karty do przeliczania wskazania na siłę dla różnych szprych - najlepiej skalibrować to we własnym zakresie dla posiadanych szprych korzystając z jakiegoś wzorca/kalibratora (nawet zrobionego we własnym zakresie).
SoloTM Napisano 23 Września 2020 Napisano 23 Września 2020 Nie warto. Jak nie masz bardzo drogich kół ( najczęściej z resztą dotyczy to szosy ) to nie warto sobie d zawracac czymś takim.
uzurpator Napisano 23 Września 2020 Napisano 23 Września 2020 Ja sobie zanabyłem taki tensometr rok, czy dwa temu. Korzystam tylko do sprawdzenia czy szprychy na danej stronie mają zbliżone naprężenie. Do tego nada się idealnie. Wartości wskazywane stawiam, że są całkowicie kosmiczne.
Punkxtr Napisano 23 Września 2020 Napisano 23 Września 2020 Tego typu urządzenie nie zapewnia żadnej powtarzalności ani dokładności. Postawiony tarot może dać mniejszy błąd pomiarowy. Oczywiście na początek przygody można kupić coś takiego. Niemniej przy bezpośrednim porównaniu z urządzeniem, które rzeczywiście jest tensometrem (Wheel Fanatyk, DT Swiss, P&K Lie) okazuje się, że to nie ma sensu. Co więcej, niektórych w ogóle nie da się poprawnie skalibrować ze wzgl. na wady konstrukcyjne.
Gość Napisano 27 Września 2020 Napisano 27 Września 2020 W dniu 23.09.2020 o 16:58, Punkxtr napisał: Tego typu urządzenie nie zapewnia żadnej powtarzalności ani dokładności. Postawiony tarot może dać mniejszy błąd pomiarowy. Dzieki za opinie. Oczywiście nie kupiłem, ale widze na FB że ludzie sobie polecają
Dokumosa Napisano 27 Września 2020 Napisano 27 Września 2020 Polecają ci co nie mieli w ręku tensometru. Podobnie jest z każdym narzędziem. Nawet z czymś z pozoru tak prostym jak centrownica czy chociażby klucz nasadowy do ht2.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.