Sztetke Napisano 21 Września 2020 Napisano 21 Września 2020 (edytowane) Cześć. Mam rower Cube Aim, zdaje się, że to model z 2012 roku o ten: http://www.bikekatalog.pl/2012//rowery/400/Cube.AIM/ Kiedyś był regularnie jeżdżony i serwisowany ale od dwóch lat stoi w ciepłym i suchym. Rama chyba OK. Nie było nigdy osłony tylnego widelca i jest tam trochę poobijane od łańcucha. Otóż chodzi mi coś takiego po głowie. - Zdemontowanie obydwóch przerzutek i tylnego hamulca. - Sprawdzenie i serwis suportu. - Sprawdzenie i serwis sterów. - Wymiana widelca amortyzowanego na widelec stalowy bez amortyzacji. - Wymiana linki i klocków przedniego hamulca, serwis oraz regulacja hamulca (hamulec v-brake). - Zamontowanie w tylnym kole piasty planetarnej 3-7 biegowej (w zależności od kosztów) z hamulcem torpedo. Jeżeli to konieczne to zamontowanie dedykowanej manetki lub klamkomanetki. - Nowy łańcuch i przednia zębatka. Jeżeli to konieczne, napinacz łańcucha. - Sprawdzenie i ew. wycentrowanie kół. - Wymiana dętek i opon. Teraz są opony 26x2,25 MTB a chciałbym jakieś możliwie najwęższe semislicki lub miejskie. Dętki koniecznie z maszynką samochodową. - Wymiana gripów na jakieś bardzo proste, czarne. - Założenie piankowej osłony na górną rurę ramy i na tylny widelec. - Serwis pozostałych podzespołów i części. Pytania są dwa. Czy ten pomysł w ogóle ma sens? Jeżeli tak, z kim o tym rozmawiać? Chciałbym żeby było solidnie i uczciwie. Jestem z Warszawy i nie jestem zmotoryzowany. Z góry dzięki za uwagę i pomoc. Pozdrawiam. Edycja: Jeżeli przeróbka na przekładnię planetarną sprawia, że ten projekt nie ma sensu to biorę pod uwagę także przeróbkę na single speed lub w ostateczności pozostawienie tylnej przerzutki. Edytowane 21 Września 2020 przez Sztetke Cytuj
qla Napisano 22 Września 2020 Napisano 22 Września 2020 Moim zdaniem gra nie warta świeczki, lepiej kup coś takiego: https://kross.eu/pl/rowery/miejskie/urban/inzai-2018-czarny-matowy Cytuj
dovectra Napisano 22 Września 2020 Napisano 22 Września 2020 8 godzin temu, Sztetke napisał: przekładnię planetarną Ale bez torpedo, bo masz haki nie do naciągania, więc wolnobieżka z napinaczem jest potrzebna. 1 Cytuj
remover Napisano 22 Września 2020 Napisano 22 Września 2020 Znalezenie sztywnego widelca na wymianę 100mm skoku też będzie chyba trudne, jeżeli zakladać że ma zostać jakaś sensowna geometria. Widelec+piasta planetarna/preplot kola+nowa korba+nowe opony+części serwisowe+serwis.... Raczej nie ma sensu. Lepej sprzedać tego Cuba, masz kasę od sprzedaży i kasę odlożona na częsci na zakup czegosz co odpowiada twoim potrzebam. 1 Cytuj
Sztetke Napisano 22 Września 2020 Autor Napisano 22 Września 2020 Bardzo Wam dziękuję. Sprzedawać i kupować niczego innego nie będę. Skoro taka przeróbka nie ma sensu to po prostu oddam go do wymiany napędu, gum, linek, klocków, serwisu i regulacji. A propos, możecie polecić dobry serwis w Warszawie? Nie musi być najtaniej na świecie ale żeby było rzetelnie i uczciwie. Cytuj
Sztetke Napisano 22 Września 2020 Autor Napisano 22 Września 2020 13 godzin temu, qla napisał: Moim zdaniem gra nie warta świeczki, lepiej kup coś takiego: https://kross.eu/pl/rowery/miejskie/urban/inzai-2018-czarny-matowy Dzięki ale ten kross to zupełnie nie jest to, co chciałem osiągnąć. Chodziło mi mniej, więcej o taki efekt: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi