Skocz do zawartości

[suport i korba] corratec x vert expert - wymiana

elbrujo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

dzien dobry    potrzebuje  wymienić   zepsuty  suport w    coratec x vert expert  stary model ( niestety  kupiłem z  nieoryginalnym suportem na  kwadrat)

według danych producenta   oryginalny   suport to    FSA BSA Mega Exo BB1000  szer. mufy  68  napęd    3/9   -

moje pytanie  jaki  inny  suport  mogę  wstawić  i jaką  korbą

dziękuje Mir

aHR0cHM6Ly9mb3Rvcy5yZW5ucmFkLW5ld3MuZGUvaW1nL3Bob3Rvcy8xLzIvOC8wLzYvXy9sYXJnZS9EU0MwNTMxOC5KUEc_MA.jpg

Napisano

serdeczne dzięki za  zainteresowanie  :)  Przód   shimano tourney,  tył  deore   kasta  9 

jak by  to nie było problemem,   poprosiłbym  propozycje w  segmencie tanim i  średnim i  drogim  choć  generalnie nie zależy mi na  jakiś  rozwiązaniach wyczynowych

Napisano

Pytałem o dokładny model bo trzeba ustalić jaką korbę ( stopniowanie ) obsługuje przednia przerzutka. Zdjęcie dałeś chyba z netu ( nie swój rower ) więc przelicz ile zebów mają zębatki korby ( jeśli nie odczytasz z przerzutki modelu ) 

Napisano

Przerzutka  przednia też do wymiany.

https://allegro.pl/oferta/shimano-fc-t4060-korba-9s-alivio-44x32x22-175-cz-8533903698

+ suport ok. 60 pln

sm-bb52

lub

https://allegro.pl/oferta/shimano-fc-t4010-korba-9s-alivio-44x32x22-175-8403042297

+ suport 68/121 mm octalink ( ok 60 pln )

+ przerzutka przednia ( trzeba wybrać pomiędzy top swing i down swing, a następnie średnica ramy w miejscu mocowania + ciąg linki ustalić ) - ok 50-100 pln.

Napisano

Też ok, wizualnie gorzej ( otarcia na ramionach ) i ciut gorzej koronki ( ale przyjmą nowy łańcuch ) Problem taki, że to jest 44/32/22 i konieczna będzie od razu wymiana przedniej przerzutki. Jeszcze mały błąd - to owszem korba poza grupowa, ale nie poziom deore lx tylko deore.

• 3 tygodnie później...
Napisano

ma  teraz problem z linia łańcucha,   dałem od strony  korby  2 podkładki 2,5 milimetra  i łańcuch  KMC X9  do 9 rz, pomimo regulacji przerzutki przedniej nie spada na najmniejsza zębatkę  , yi [przeczytałem ze powinno być  5,1 mmm  , jak prawidłowo to ustawić?

Napisano

przerzutkę przedni założył mi serwis  rowerowy pan Kiszeli w Zakopanem  to jest Turney,  niema z tyłu żadnych innych oznaczeń poza  shimano Indonesia  jesli chodzi o   śrubę  l   regulowałem 

Napisano

Musi być model napisany. Między korbą a przerzutką ( na przerzutce ) na jej wózku. Trzeba ustalić jaka to jest. Jak założyli od korby 48/38/28 to nie będzie działac ok.

Przerzutka opiera się o ramę ? ( gdy próbujesz zrzucić na najmniejsza 24 koronkę )

s-l1600.jpg

tu np,. jest od dołu widoczny numer ( na srebrnym )

s-l1600.jpg

a tu na wózku ( łyżce )

Napisano

tak jak juz pisałem zdjąłem przerzutkę i nie ma tam żadnych oznaczeń modelu, napis tyurney mam  na górze  przerzutki  nie na   wózku łańcucha jak u ciebie  , przerzutka  z żuca na namiesza  koronkę  jest  ok  5 mm  od  ramy 

przezutak oczywiscie jest ustawiona  równolegle  do koronek korby

to jest korba  42-32-24T  Shimano Deore FC M-552

przerzutka  działała  bez problemów na  korba  alivio   na kwadrat o tym samy uzębieniu 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...