Posel1 Napisano 21 Września 2020 Napisano 21 Września 2020 Mam taki problem ze tylne koło ma male luzy na boki. Koło cały czas ucieka mi na lewą stronę, nawet jeśli mocno złapie je samozamykaczem. Usterki szukać na początku w ośce czy w piaście ? Piasta - Formuła DC20/22 Disc
Mod Team bogus Napisano 21 Września 2020 Mod Team Napisano 21 Września 2020 Konieczna jest weryfikacja całej piasty. Należy sprawdzić czy oś, łożyska, ogólne skręcenie osi itp.
seraph Napisano 21 Września 2020 Napisano 21 Września 2020 Uciekanie koła na jedną stronę to nie jest luz na piaście. Luz na piaście (osi piasty) jest wtedy, kiedy koło nie siedzi sztywno zamocowane w widełkach i czuć, że lata na boki jak za nie złapiemy i poszarpiemy. Jeśli koło podczas jazdy/hamowania ucieka Ci na bok i tak już zostaje to jest wina złego zamocowania w hakach ramy, które może wynika z ich wady, bo już np. wyrobiły się po pierwszym złym (za słabym) zamocowaniu. Czasem pomaga wymiana zamykacza na lepszy, albo taki skręcany imbusem zamiast zaciskanego.
Mod Team bogus Napisano 21 Września 2020 Mod Team Napisano 21 Września 2020 Może to być także wina pękniętej osi.
Posel1 Napisano 21 Września 2020 Autor Napisano 21 Września 2020 Pęknięta raczej nie jest na dniach ściągałem koło i przypuszczam że zostala by mi w ręce. Dziś rozkrece od i zobaczę czy nie widać jakie śladów zużycia czy coś. Spróbuje wyeliminować luz.
MaxCava Napisano 21 Września 2020 Napisano 21 Września 2020 4 godziny temu, Posel1 napisał: Pęknięta raczej nie jest na dniach ściągałem koło i przypuszczam że zostala by mi w ręce. Nie została by Ci w ręce pęknięta oś, bo z obu stron trzymała by się na gwincie konusów nadal w budzie piasty.
Posel1 Napisano 23 Września 2020 Autor Napisano 23 Września 2020 Oś cała. Dokręciłem troszkę konusy, luz się całkiem zredukował. Ale koło mam ciągle ustawione delikatnie bardziej w lewą stronę. Widać to dobrze po widełkach dolnych.
seraph Napisano 23 Września 2020 Napisano 23 Września 2020 Włóż koło odwrotnie. Jak będzie lecieć w prawo, czyli przeciwnie to masz do poprawy naciąg szprych. Jeśli nadal w lewo to rama jest krzywa.
Posel1 Napisano 23 Września 2020 Autor Napisano 23 Września 2020 Da się wsadzić tylne koło odwrotnie ? Z tego co tylko patrzyłem na oko to wydawało by się że nie ma takiej możliwości.
seraph Napisano 23 Września 2020 Napisano 23 Września 2020 Do przymiarki oczywiście, że się da. Zacisk hamulca tarczowego czasem ciut przeszkadza, ale da się go ominąć. Chyba, że akurat u Ciebie blokuje coś o czym nie wiem. No chyba, że koło wichruje się dopiero po przejechaniu paru metrów to masz problem z mocowaniem w hakach no, bo co innego? Możesz wrzucić zdjęcie haków.
Posel1 Napisano 23 Września 2020 Autor Napisano 23 Września 2020 Ok. Spróbuje wieczorem. Właśnie wydaje się że zacisk będzie blokował się z kaseta. Ale najwyżej go zdemontuje na chwilę.
Posel1 Napisano 23 Września 2020 Autor Napisano 23 Września 2020 Wsadziłem odwrotnie. Przeszkadzała przerzutka o tarcze ale jedna śrubka i przerzutka wisi. Odchyla się tak samo. To jest nie duże odchylenie. Ale gdy wsadziłem szersza oponę to obtarło mi dolne widełki z jednej strony (ale to inny temat), i musiałem wrócić do poprzedniej szerokości opony. Krzywa rama? W jaki sposób można skrzywić ramę ? Swoje lata ma ale ani nie zaliczyłem dzwona ani nie.. nie wiem.. Przy oryginalnej oponie nie pamiętam żebym to zauważył, więc tak jak by to w okresie tego jak była założona ta nieszczęsna szersza opona. Ale dlaczego..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.