kecim Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Dzień dobry, szukam roweru dla mojej córki (kilkanaście lat). Gotowi jesteśmy przeznaczyć 3500-4000 PLN. Naszym punktem wyjścia są rowery CUBE Touring EXC. Nie przeszkadza nam męska rama (choć tu jest trochę obniżona i to dobrze). Rower powinien dobrze wyglądać i nadawać się do jazdy po mieście oraz małe wycieczki poza miasto (80% asfalt; 20% żwir czy ścieżki po lesie). https://www.cube.eu/en/2021/bikes/city-tour/on-road/touring/ Nie orientuję się w różnicach pomiędzy modelami Cube Touring. Czy jest sens kupować ten najwyższy model? Za co tam płacimy więcej? Dziewczynie podobają się również rowery Creme Cycles ale wyczuwam (i trochę czytałem, że one tylko wyglądają). Czy są inne rowery w tym segmencie na które warto zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kecim Napisano 19 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Koła 26. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklakiewicz Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Kilkanaście lat to mało informacji. Między 11 i 19 lat jest przepaść. Pozostaje jeszcze kwestia wzrostu. W ramach jednego rocznika różnica wzrostu sięga 20 cm i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 19 Września 2020 Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Godzinę temu, kecim napisał: Koła 26. W tych rowerach nie ma kół 26 cali, tylko 28. Czy waga na poziomie 17 kg nie będzie dla córki problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kecim Napisano 19 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Sorry, oczywiście 28. Umawiamy się na oglądanie we wtorek. Ale wstępnie waga jest ok. Ona jest wyrośnięta Mierzymy w Cube Touring z ramą XS ale jeszcze się rozglądamy. Stąd napisałem tutaj. 12 lat, 155 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklakiewicz Napisano 20 Września 2020 Udostępnij Napisano 20 Września 2020 17 kilogramów za 4 tysiące? Litości. Moja córka ma 13 lat i 154cm. Złożyłem jej retro mtb na 26 calach, waga roweru ok 12 kg. Wcześniej jeździła na Unibike Emotion, któy ważył 15 i wierz mi, że poczuła różnicę i ulgę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 20 Września 2020 Udostępnij Napisano 20 Września 2020 23 godziny temu, kecim napisał: ,Dziewczynie podobają się również rowery Creme Cycles ale wyczuwam (i trochę czytałem, że one tylko wyglądają). To typowe rowery miejskie. Do miasta wygodna stalowa rama plus nexus, błotniki, bagażnik i specjalnie nic więcej nie potrzeba. Jak dziewczynce rower ma służyć na dojazd do szkoły, koleżanek, na zajęcia to czemu nie? Tym bardziej że jej się podoba, pamiętam jak byłem dzieckiem jak ważne było dla mnie że coś mi się podoba, nawet jeśli z dorosłego punktu widzenia było nie praktyczne:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 20 Września 2020 Udostępnij Napisano 20 Września 2020 W dniu 19.09.2020 o 13:38, kecim napisał: Nie orientuję się w różnicach pomiędzy modelami Cube Touring. Czy jest sens kupować ten najwyższy model? Za co tam płacimy więcej? Główna różnica jest taka, że w modelu EXC dostajesz napęd 3x9 z wyższej grupy Alivio z korbą, która jest lżejsza, sztywniejsza (zintegrowana oś ) i ma demontowalne tarcze. W PRO napęd jest 3x8 z niższej grupy, a sama korba to w ogóle najniższa półka Shimano. Nie wiem jednak czy lekka 12 latka odczuje te różnice w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zubrr Napisano 22 Września 2020 Udostępnij Napisano 22 Września 2020 Marin ma na przyszły sezon 2 fajne modele w tej kategorii: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/family/2021-kentfield https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-larkspur-1 Z tym, że dostępne będą pewnie najwcześniej pod koniec roku, w tym sezonie już nie pojeździ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi