Mod Team KrissDeValnor Napisano 22 Września 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Września 2020 6 godzin temu, mrnobody napisał: trzeba zwrócić uwagę, na ramy, bo w nowych ramach specialized problematyczne jest zamontowanie 2 blatów (brak miejsca) Podobnie jest w rowerach z popularnego Deca - modele XC100, czy XC500 są tylko pod jeden blat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisbee Napisano 23 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2020 17 godzin temu, Deco_10 napisał: @krisbeeZamówiłeś już rower? Jeśli tak to kiedy przewidziany odbiór i za jaką kwotę udało Ci się go zamówić? Wczoraj kupiłem w sklepie i troszkę już nim pojeździłem... Ogólnie super sprzęt, tylko trzeba czasu żeby się przestawić z 26 na 29 cali Teraz mam kolejny lekki problem, a mianowicie potrzeba jakichś błotników, i ciężko mi się zdecywać na jakiś konkretny model... W starym rowerze miałem różne rodzaje błotników i w sumie chyba nie ma idealnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iwiniusz Napisano 18 Października 2020 Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Witam, czy suport press fit w tej merida 500 lite 2021 nie będzie problematyczny? Chodzi mi o skrzypienie, trzaski no i o serwis. Rozważam zakup tego modelu. teraz jeżdze na tfs 500 z 2015 na klasycznym suporcie bsa, i serwis jest bajecznie prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 18 Października 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Moim zdaniem nie ma się czego bać w PF. Jeśli coś będzie nie tak to wymieniasz i po sprawie. Sądzę, że nie częściej niż BSA. Dwa lata śmigam na tym nieszczęsnym PF i nic się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JackFrost Napisano 19 Października 2020 Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Mam Meridę Big Nine 500 Lite kupioną w marcu 2019 i w tym roku w maju zaczął trzeszczeć jak stara baba (fabrycznie pressfit Shimano BB MT500A). Kupiłem Tokena Ninja ale już sezon skończony więc dowiemy się w przyszłym roku czy sprawdzi się lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lo27 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Cześć wszystkim. Jestem nowy mam taki sam kłopot w doborze odpowiedniego roweru jak kolega. Zacząłem przygodę od TREK X Caliber 9 2020 Niestety rower na blacie 1x12 okazał się dla mnie zbyt wolny, a w treku konstrukcja ramy nie pozwala na wymianę blatu na większy niż 34. Zmieniłem rower na Merida Crossway XT edition, ale niestety to nie to. Rower jest szybki ale na trasy górskie nijak i pozycja jazdy mi nie odpowiada. Teraz chciałbym zakupić już finalnie odpowiedni rower. Wstępnie wytypowałem Merida Big Nine 500 lite 2021 ze względu na przedni układ 2 blatów (hamulce mnie denerwuje w nim MT200 - tragedia) ale reszta wydaje się OK. Może doradzicie mi czy to będzie trafny zakup chyba że proponujecie coś innego aby był szybki i górski (nie chcę carbonu) Może wiecie gdzie można kupić w dzisiejszych czasach rower z rabatem a nie w cenie katalogu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 3 godziny temu, lo27 napisał: Niestety rower na blacie 1x12 okazał się dla mnie zbyt wolny, a w treku konstrukcja ramy nie pozwala na wymianę blatu na większy niż 34. Na Meridzie najtwardsze przełożenie będzie praktycznie takie samo jak w Treku. Różnica między 36/11 a 32/10 to jakieś 2%. Już lepiej było wymienić ten blat na 34 w Treku, byłoby twardziej. To nie rower jest za wolny, tylko jesteś przyzwyczajony do jazdy ze zbyt niską kadencją. Jak często przekraczasz na rowerze 40 km/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lo27 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Zwykle nie przekraczam 40 km/h. Niestety mleko się rozlało bo Treka sprzedałem. 80% moich stras to ścieżki itp ale koniecznie chcę rower typu górskiego. Dlatego proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 5 godzin temu, lo27 napisał: Zacząłem przygodę od TREK X Caliber 9 2020 Niestety rower na blacie 1x12 okazał się dla mnie zbyt wolny 27 minut temu, lo27 napisał: Zwykle nie przekraczam 40 km/h 28 minut temu, lo27 napisał: 80% moich stras to ścieżki A po jakich ścieżkach jeździsz z takimi prędkościami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lo27 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Mam u siebie w okolicy ścieżki przy trasie S5 można jechać szybko i lubię dlatego szukam roweru aby był górski i szybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 3 Listopada 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Odpowiednie przełożenia to klucz do sukcesu. Kalkulator w dłoń i sprawdzenie czego ci potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 3 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 4 godziny temu, lo27 napisał: Zwykle nie przekraczam 40 km/h. Niestety mleko się rozlało bo Treka sprzedałem. 80% moich stras to ścieżki itp ale koniecznie chcę rower typu górskiego. Dlatego proszę o poradę. A, ok, widzę że w Treku fabrycznie dają blat korby tylko 30T, więc Merida prosto ze sklepu będzie trochę lepsza, niż pisałem w poprzednim poście. Ogólnie Merida to sensowny wybór w tym budżecie, ale żaden MTB nie będzie miał tak twardych biegów jak rower crossowy. Do jazdy z wyższą kadencją trzeba się po prostu przyzwyczaić i jeszcze wyjdzie to na zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 W dniu 3.11.2020 o 14:45, lo27 napisał: 80% moich stras to ścieżki itp ale koniecznie chcę rower typu górskiego. Dlatego proszę o poradę. Szczerze? Nie zawracać głowy po forach, kupić to co się podoba i tyle. Temat w stylu "Jaki samochód terenowy, jeżdżę głównie po autostradzie". Kupiłbyś szosę/fitnessa i miałbyś twarde przełożenia i prędkość jak noga podaje. A że uczepiłeś się "typu górskiego" to sobie teraz cierp :) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi