marcinzakowski Napisano 16 Września 2020 Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Witajcie! Pytanie od amatora - jeżdżę na dość starym rowerze, który sam małymi krokami upgrade'uje (celowo - mam z tego radochę). Chciałem wymienić stary widelec na amortyzator, który wpadł mi w ręce. Okazuje się jednak, że rura sterowa w amortyzatorze jest za krótka, jak również średnica rury jest inna. Do sedna - czy mając wcześniej w widelcu rurę sterową o średnicy 25mm, mogę wstawić szerszą rurę? Czy wymaga to jedynie zmiany łożysk i uszczelek, czy też w takim przypadku budowa główki ramy uniemożliwia wymianę? Czy średnica mufy wymusza konkretną średnicę rury sterowej? Z góry dzięki za wyjaśnienie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 16 Września 2020 Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Zanim ktoś napisze że teoretycznie możesz mieć ramę na 1 i 1/8 z zamontowanymi sterami redukcyjnymi albo, że różne inne hipotetyczne możliwości istnieją... to szansa na a to że się da - to ułamki promila... Generalnie nie włożysz w główkę ramy pod 1" rury sterowej 1 i 1/8 nie mówiąc już o nowszych rozwiązaniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 16 Września 2020 Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Activi zapytaj czy by Ci rury sterowej nie wymienił na 1". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 16 Września 2020 Udostępnij Napisano 16 Września 2020 No i musisz mieć na uwadze, że amortyzator jest wyższy niż stary widelec i jeśli różnica jest znaczna to tak podnosząc przód popsujesz geometrię i prowadzenie roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 16 Września 2020 Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Radocha radochą, ale do ramy pod calową sterówkę to nie warto pchać niczego nowego. Zresztą i tak za chwilę zapewne potkniesz się o kolejną rzecz, bo reszta to też będzie niezły skansen jeśli chodzi o zastosowane rozwiązania. A jeśli to jakiś rarytas, choć nie sądzę, to najlepiej "restaurować" częściami z epoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinzakowski Napisano 16 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Dzięki wszystkim za cenne uwagi ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.