Skocz do zawartości

[korba, łańcuch] Łańcuch ociera o bolec zabezpieczający na korbie

mikolajbe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Mam od niedawna szosę z napędem 2x7, założyłem nowy łańcuch HG40 i mam następujący problem: gdy zrzucę łańcuch na mniejszą zębatkę z tyłu ociera i zahacza on o bolec zabezpieczający. Kontakt bolca z łańcuchem jest tak znaczący, że jazda na mniejszym blacie jest niemożliwa. Bolec oczywiście w większości jest po drugiej (zewnętrznej) stronie dużego blatu, jednak po wewnętrznej stronie odrobinę wystaje i ten wystający kawałek sprawia problem.

Zastanawiam się, czy sprawę rozwiązałoby założenie węższego łańcucha (mam korbę od 105, może nie jest ona dostosowana do tak szerokich łańcuchów). Pytanie, po pierwsze, czy taka próba ma sens? A jeśli tak, to jak wąski łańcuch mogę założyć na kasetę 7 rzędową?

Czy też powinienem zastosować jakieś inne rozwiązanie?

Z góry wielkie dzięki za pomoc!

Mikołaj

6824FDD3-5349-4FAA-A141-9F68AD0149AE_1_105_c.jpeg

Napisano

Różnica w szerokości zewnętrznej pomiędzy łańcuchem 8s i 11s to 1,6 mm więc to jest przyczyną nieprawidłowego działania.

Inny łańcuch i tak musisz założyć bo hg40 to śmieć, po kilkuset kilometrach będzie się nadawał na śmietnik

Jak będzie się zachowywał łańcuch 11s z resztą 7s pojęcia nie mam

W sumie najprostszym (i na pewno działającym) rozwiązaniem byłoby wrzucenie podkładek pod mniejszy blat i odsunięcie go od większego o ten 1mm (nie wiem czy oda się na obecnych śrubach czy trzeba dłuższe ogarnąć)

Napisano

Pożycz od kogoś łańcuch 9 sp. ( 6,6 mm )  i zobacz. Łańcuch 10 sp ma szerokość 6 mm, a 11 sp ma szerokość 5,5 mm. Twój obecny hg40 ma 7,3 mm.

Poza tym widzę łożyska suportu zewnętrzne ( potocznie ht2 ) a tam korb ze zintegrowaną osią na tak szeroki łańcuch ( 7,3 mm ) nie było projektowanych. Minimum 9 sp. a nawet 10 sp.

/edit

wyjątek - jest korba ze zintegr. osią na 2x8 ( 2x7 to to samo ) claris fc-r2000. Taką masz?

/edit 2

raczej nie - bo ona ma wszystko "pochowane "

D_NQ_NP_675183-MLB27060894189_032018-O.w

Napisano

Dzięki wielkie za odpowiedzi, spróbuję w takim razie z innym łańcuchem. Jeśli to nie wystarczy, będę kombinował z podkładką - w tym kontekście jeszcze jedno pytanie, jaka to powinna być podkładka? Istnieją takie prawdziwe podkładki dystansowe czy trzeba kombinować coś po swojemu?

Jeszcze jedno amatorskie pytanie: jak odkręcić śruby mocujące ten przeklęty blat? Z jednej strony są gwinty imbusowe, z drugiej - widać na zdjęciu, które załączyłem wcześniej. Jest do tego specjalne narzędzie, czy kombinować z jakimiś płaskimi kawałkami sztywnego metalu?

Napisano

Ok :) ale dopytam - głodny wiedzy - dlaczego? Tak sobie właśnie myślałem, czy to nie spowoduje, że lewa korba będzie gorzej (płycej) umocowana na osi, a przez to siły będą się nierówno rozkładały i się koniec końców coś posypie w suporcie

A niezależnie od podkładek - jak odkręcić te śruby mocujące blat? EDIT: Już wiem :)

Napisano

Z podkładkami będziesz miał inny problem - blat i młynek są oddalone od siebie o ~8,5mm i tyle mają być bo taki masz "klik" w manetce.

Próbuj z łańcuchem 10s.

Napisano

Dzięki! 

I jeszcze przy okazji dopytam o coś. Moja dziewczyna ma starą szosę na starym osprzęcie mianowicie shimano exage z blatami biopace. Jest tam też stary łańcuch UG50, jest on już rozciągnięty, chciałem go wymienić na nowy. UG50 już nie produkują, ale w internetach wyczytałem, że ten przeklęty HG40 wspaniale go zastąpi. No więc go kupiłem, ale jeszcze nie zakładałem, a po Waszych wypowiedziach zastanawiam się, czy w ogóle to robić, czy szukać innego - a jeśli tak, to jakiego?

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

Jak mało jeździ to zostaw, jak dużo zmień na kmc x8.93

Tylko się upewnię, że dobrze zrozumiałem - zostawić ten stary UG50, tak?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...