TjakTomek Napisano 14 Września 2020 Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Cześć. Cóż taka cisza? Giant chyba jako jedyna "wielka" firma nie próbuje nas podwójnie wydymać podnosząc ceny i jednocześnie wstawiając gorsze podzespoły porównując do modeli z rocznika 2020. Wchodzi nowy Trance 29 X, zwiększony skok, inna geometria w porównaniu do modelu 29. https://www.giant-bicycles.com/pl/bikes-trance-x-29-2021 Co więcej? Nie wiem, interesują mnie tylko ścieżkowce. A Wy coś wypatrzyliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 14 Września 2020 Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Tak, właśnie jadę zamówić TCR Advanced 2 Disc 2021, który względem rocznika 2020 zyskał upgrade w postaci "poprawionej" ramy i karbonowej sterówki...i wyższą cenę oczywiście. Jeśli chodzi o szosy, to w porównaniu z innymi producentami i tak nie dymają tak bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 14 Września 2020 Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Trance X wydaje się bardzo fajny. Zastanawia mnie tylko jak ten kąt podsiodłówki przekłada się na rzeczywistość, a dokładniej jak to wygląda dla docelowej wysokości siodła i przy uwzględnieniu sagu. Na podjazdach fajnie, ale jak trzeba parę km zrobić po płaskiemu, to może być niewygodnie. Poza tym jaram się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 14 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2020 @TheJW PW. @Rafu Mając Geniusa 940 to chyba po przesiadce nie byłoby większej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niziol Napisano 14 Września 2020 Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Model Giant Contend AR 2 rok do roku potanial katalogowo z 5500 pln do 5300 pln . Zapewne z racji zmiany hamulca hybrydowego na mechaniki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 14 Września 2020 Udostępnij Napisano 14 Września 2020 (edytowane) W sumie była gadka, że już nie będzie conduct'a. Nooo ale myślałem, że na rzecz "prawdziwej" hydrauliki a nie downgrade'u Edytowane 31 Stycznia 2021 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 14 Września 2020 Udostępnij Napisano 14 Września 2020 @TjakTomek, No właśnie teraz miałbym nie lada dylemat, a poza tym pozostaje temat wyboru roweru dla żony Trance X przeszedł pozytywnie wstępną selekcję wizualną, zbiera dobre opinie i cenowo wypada korzystnie na tle konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 14 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2020 @Rafu Giant zawsze był rozsądnie wyceniony porównując do Treka, Scotta czy Specialized. Potrzebujecie tyle skoku? W zaprzyjaźnionym salonie Treka dostałem fajną ofertę na Fuel EX 8 XT 2021 stąd pytanie, ale mam uraz do marki i raczej preferuję okolice 120mm. Aktualnie w hardtailu mam właśnie tyle i rzadko dobijam. Kilka razy w roku, z reguły zostaje zapasu 2 mm - 1,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 15 Września 2020 Udostępnij Napisano 15 Września 2020 @TjakTomek No właśnie celuję w 130-140mm skoku. Giant ma tylko 5mm więcej niż Trek. Są przecieki, że jeszcze w tym miesiącu wyjdzie nowy Spec Stumpjumper i też będzie miał skok 140/130. W Geniusie mam 150/150 i mi to nie przeszkadza, ale tam mogę jednym ruchem manetki utwardzić zawieszenie i ograniczyć skok z tyłu do 100mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TjakTomek Napisano 16 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Jeszcze przypomniałem sobie, że Giant poszedł po rozum do głowy i w Trance 29 2021 są wreszcie obręcze 30mm wewn. Opona 2.3-2.4 będzie w końcu optymalnie układała się, nawet przy trochę niższym ciśnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 No i w tym roku cicha premiera ścieżkowca HT Giant'a https://www.giant-bicycles.com/pl/bikes-fathom-29 (Zmiana geo. dość znacząca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Wreszcie dodali do Fathoma sztywną oś na tył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Fajne te Fathomy i całkiem fajnie wycenione w tych chorych czasach. a Wykonanie ramy w tej półce cenowej to już w ogóle pierwsza klasa. Wystarczy porównać do Roscoe/X-Caliber od Treka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Oby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Widziałem ten wątek i pewnie faktycznie lakier jest miękki, ale ja zawsze zabezpieczam ramę w miejscach, gdzie może mieć kontakt z linkami, bo dawno temu (właśnie w Giancie) wytarłem lakier do gołego metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 A potem lepiej tej folii nie odrywać, bo jeszcze z lakierem zejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Ty mnie nie strasz, bo swój rower (nie Giant) konkretnie okleiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Miękkie lakiery to problem globalny, to samo jest w motoryzacji, cóż, ekologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeGT Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Witam wszystkich. Widząc wątek Gigantów postanowiłem się dołączyć. Kilka dni temu kupiłem swojego pierwszego fulla. To Giant Trance na kołach 27,5 rocznik 2021. Jazda na nim to całkiem inna historia niż HT. Na razie na wyższe góry nie było czasu i warunków (ciągle sypie) ale na wyboistych ścieżkach sprawdza się doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 @GrzeGT tylko ramę oklej pod pancerzami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeGT Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Polecasz coś konkretnego pod ten model? Sprawdziłem, że linki hamulców przy widelcu i dolnej rurze trójkąta są niebezpiecznie blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Podpytaj @Rafu, który wyżej chwalił się, że konkretnie okleił czymś rower. Ja od Gianta mam szosę, więc nakleiłem tylko naklejki z zestawu na główce ramy, w miejscu, gdzie pancerze dotykają jej przy skręcaniu kierownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Folia oracal rozwiązaniem problemu być zdaje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeGT Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Dzięki za informacje. Muszę poszukać po sklepach. Mam nadzieję, że nie jest to szczególnie trudna operacja bo chciałabym fajnie o ten rower zadbać. Po jednym z pierwszych wyjazdów był straszliwie ubłocony i po dłuższym myciu na ramie nie było widać śladów czyszczenia ale też starałem się robić to delikatnie. Z drugiej strony kamienie na szlaku to już inna bajka. Zastanawiam się też czy jest jakaś szczególnie dedykowana osłona na spód ramy, podobna do osłony trójkąta przy łańcuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Są takie osłony ale nie zajmują całych elementów. A folię, którą kupisz w rolce docinasz tak jak potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi