Alsew Napisano 13 Września 2020 Napisano 13 Września 2020 Mały problem. Dzisiaj podczas treningu zgubiłem dźwignię od sztywnej osi Rock Shox 15x100. Wiem wstyd... jadę A tu jakiś dziwny dźwięk, patrzę a dźwignia od osi sobie dynda. Zatrzymałem się dźwigni nie szło zacisnąć i zamiast ja wykręcić, to pojechałem dalej. Kawałek dalej patrzę a dźwigni już nie ma i nie udało się jej znaleźć. Pytanie czy ta dźwignia służy tylko do dokrecenia i odkręcenia czy po zaciśnięciu zabezpiecza też przed luzowaniem się osi??
KSikorski Napisano 13 Września 2020 Napisano 13 Września 2020 Dźwignia mimośrodowo wciska stożkowy element, który rozpiera końcówkę osi w rejonie kontaktu z otworem w goleni amortyzatora. Bez tej dźwigni zatem będziesz miał końcówkę osi z dwoma nacięciami bez elementu, który nadaje jej sztywność.
Alsew Napisano 13 Września 2020 Autor Napisano 13 Września 2020 Teraz, KSikorski napisał: Bez tej dźwigni zatem będziesz miał końcówkę osi z dwoma nacięciami bez elementu, który nadaje jej sztywność. No to trzeba będzie kupić nową oś :-( Co polecacie? Widziałem że są takie na imbus. Takiej Rock Shoxa z dźwignia jak miałem już nie chcę, straszny badziew... Amor to RS Recon Gold oś 15x100.
KSikorski Napisano 13 Września 2020 Napisano 13 Września 2020 Rock shox maxle bez mimośrodu jest lżejsza i nie ma tego poronionego patentu :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.