Skocz do zawartości

[sztyca regulowana] Merida Big Nine 500 Lite

hawkeye

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, orientuje się ktoś z Was czy można poprowadzić linkę sztycy wewnątrz ramy w rowerze Merida Big Nine 500 lite? Na stronie producenta jest opis :

"Wszystkie modele karbonowe i aluminiowe z ramą LITE pozwalają przeprowadzić przewody sztycy wewnętrznie, pozostałe modele wymagają zewnętrznego prowadzenia."

Zrobiłem zdjęcia swojego roweru, czy to właśnie tędy ma przebiegać linka (pomarańczowa linia)? Zagięcie pancerza w takim układzie będzie bardzo ostre...

Druga sprawa to wybór samej sztycy, zastanawiam się pomiędzy tańszym Brand X Ascend a droższym OneUp, różnica to około 400-500 zł. Nigdy nie miałem do czynienia ze sztycą regulowaną i zastanawiam się czy faktycznie dostanę coś w zamian za te 500zł więcej.

IMG_20200913_102259.jpg

IMG_20200913_103250.jpg

Napisano

Szukam od kilku dni i ogólnie w Polsce jest słaba dostępność (głównie FOX- za drogi i RS- nie chcę hydr). Myślę nad zamówieniem w Niemczech :OneUp Components Dropper Post. Jednakże szukam jakiejś oszczędności, manetka z decathlonu chyba powinna to obsłużyć, co? Baryłka linki od strony sztycy, do manetki przykręcana (wyglada jak Brand-X). 

manetka

Napisano
W dniu 20.09.2020 o 23:37, hawkeye napisał:

[...] manetka z decathlonu chyba powinna to obsłużyć, co?

manetka

Manetka z decathlonu działa i robi całkiem dobre wrażenie (a kosztuje 45zł...). Z przeciągnięciem linki w ramie również nie było problemu ;)

IMG_20200925_212448.jpg

IMG_20200925_212438.jpg

IMG_20200922_201213.jpg

Napisano

Nie nawiercałem, miałem wolny otwór po usunięciu przedniej przerzutki. Natomiast z lewej strony oryginalnie jest port z dwoma otworami (hamulec i przerzutka). Może uda Ci się dokupić taki dwu otworowy.

Czytałem, że brandowane droppery to często Brand X Ascend więc polecany model. Ja na pewno mogę polecić manetkę z Decathlonu. Cenowo bije wszystko, a co do jakości wykonania to nie mam się czego przyczepić. Co do sztycy ze skokiem 170mm to u mnie nie było szans żeby taką zainstalować. Poza tym ile sztyca wystaje z ramy trzeba zwrócić uwagę na to jak bardzo można ją wsunąć do ramy. U mnie np. było to 235mm czyli do śruby od koszyka na bidon.

Napisano

A jaki masz rozmiar ramy, M? moja jest identyczna nawet w tym samym kolorze, ale mam rozmiar pod siebie czyli XL, także śruby od koszyka bidonu nie powinny wadzić. Wysłałem zapytanie do meridy o ten uchwyt zobaczymy czy czegoś się dowiem.

Napisano

Tak ja mam M. Na stronie OneUp jest fajny kalkulator długości sztycy jaką można zamontować, ale oczywiście ma zastosowanie tylko do OneUp.

W ostateczności jeśli nie uda się kupić to myślę że bez problemu uda się również nawiercenie. Tym bardziej że z lewej strony masz na wzór ;)

Napisano

Z opóźnieniem ale dział techniczny Meridy odpowiedział. Polecili zakup z tej strony https://bikeatelier.pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=smart+entry&submit_search=

Przelotka kosztuje 30 PLN także jestem miło zaskoczony, spodziewałem się że na takich akcesoriach będą zdzierać a tu cena nienajgorsza. Pozostaje wybór droppera:)

Napisano

Super, że można dokupić takie rzeczy. Ja chętnie zaślepiłbym otwór gdzie wychodził z ramy przewód przedniej przerzutki, ale nie widzę go na stronie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...