hawkeye Napisano 13 Września 2020 Napisano 13 Września 2020 Hej, orientuje się ktoś z Was czy można poprowadzić linkę sztycy wewnątrz ramy w rowerze Merida Big Nine 500 lite? Na stronie producenta jest opis : "Wszystkie modele karbonowe i aluminiowe z ramą LITE pozwalają przeprowadzić przewody sztycy wewnętrznie, pozostałe modele wymagają zewnętrznego prowadzenia." Zrobiłem zdjęcia swojego roweru, czy to właśnie tędy ma przebiegać linka (pomarańczowa linia)? Zagięcie pancerza w takim układzie będzie bardzo ostre... Druga sprawa to wybór samej sztycy, zastanawiam się pomiędzy tańszym Brand X Ascend a droższym OneUp, różnica to około 400-500 zł. Nigdy nie miałem do czynienia ze sztycą regulowaną i zastanawiam się czy faktycznie dostanę coś w zamian za te 500zł więcej.
KSikorski Napisano 13 Września 2020 Napisano 13 Września 2020 Bierz taką która ma rozbieralne bebechy lub cardtidge dostępny jako część zamienna w Polsce.
hawkeye Napisano 20 Września 2020 Autor Napisano 20 Września 2020 Szukam od kilku dni i ogólnie w Polsce jest słaba dostępność (głównie FOX- za drogi i RS- nie chcę hydr). Myślę nad zamówieniem w Niemczech :OneUp Components Dropper Post. Jednakże szukam jakiejś oszczędności, manetka z decathlonu chyba powinna to obsłużyć, co? Baryłka linki od strony sztycy, do manetki przykręcana (wyglada jak Brand-X). manetka
hawkeye Napisano 25 Września 2020 Autor Napisano 25 Września 2020 W dniu 20.09.2020 o 23:37, hawkeye napisał: [...] manetka z decathlonu chyba powinna to obsłużyć, co? manetka Manetka z decathlonu działa i robi całkiem dobre wrażenie (a kosztuje 45zł...). Z przeciągnięciem linki w ramie również nie było problemu
michu_paku Napisano 27 Września 2020 Napisano 27 Września 2020 Szykuję się do podobnego upgradu w swoim dziku, myślałem o dropperze Meridy: https://www.merida-bikes.com/pl-pl/accessory/266/merida-expert-tr Ma ktoś doświadczenie ze sztycami regulowanymi Meridy? Jak sobie poradziłeś z tym uchwytem przy główce ramy trzymającym pancerz linki? Nawiercałeś dodatkowy otwór?
hawkeye Napisano 27 Września 2020 Autor Napisano 27 Września 2020 Nie nawiercałem, miałem wolny otwór po usunięciu przedniej przerzutki. Natomiast z lewej strony oryginalnie jest port z dwoma otworami (hamulec i przerzutka). Może uda Ci się dokupić taki dwu otworowy. Czytałem, że brandowane droppery to często Brand X Ascend więc polecany model. Ja na pewno mogę polecić manetkę z Decathlonu. Cenowo bije wszystko, a co do jakości wykonania to nie mam się czego przyczepić. Co do sztycy ze skokiem 170mm to u mnie nie było szans żeby taką zainstalować. Poza tym ile sztyca wystaje z ramy trzeba zwrócić uwagę na to jak bardzo można ją wsunąć do ramy. U mnie np. było to 235mm czyli do śruby od koszyka na bidon.
michu_paku Napisano 28 Września 2020 Napisano 28 Września 2020 A jaki masz rozmiar ramy, M? moja jest identyczna nawet w tym samym kolorze, ale mam rozmiar pod siebie czyli XL, także śruby od koszyka bidonu nie powinny wadzić. Wysłałem zapytanie do meridy o ten uchwyt zobaczymy czy czegoś się dowiem.
hawkeye Napisano 28 Września 2020 Autor Napisano 28 Września 2020 Tak ja mam M. Na stronie OneUp jest fajny kalkulator długości sztycy jaką można zamontować, ale oczywiście ma zastosowanie tylko do OneUp. W ostateczności jeśli nie uda się kupić to myślę że bez problemu uda się również nawiercenie. Tym bardziej że z lewej strony masz na wzór
michu_paku Napisano 5 Października 2020 Napisano 5 Października 2020 Z opóźnieniem ale dział techniczny Meridy odpowiedział. Polecili zakup z tej strony https://bikeatelier.pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=smart+entry&submit_search= Przelotka kosztuje 30 PLN także jestem miło zaskoczony, spodziewałem się że na takich akcesoriach będą zdzierać a tu cena nienajgorsza. Pozostaje wybór droppera:)
hawkeye Napisano 5 Października 2020 Autor Napisano 5 Października 2020 Super, że można dokupić takie rzeczy. Ja chętnie zaślepiłbym otwór gdzie wychodził z ramy przewód przedniej przerzutki, ale nie widzę go na stronie.
michu_paku Napisano 5 Października 2020 Napisano 5 Października 2020 ta jest bez otworów z tego co widzę https://bikeatelier.pl/akcesoria-do-ram-rowerowych/47630-przelotka-merida-smart-entry-bez-otworow.html?search_query=smart+entry&results=5 ale pewnie Ci chodzi o ten dolny otwór przy samej przerzutce
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.