stona1 Napisano 9 Września 2020 Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Witajcie, Rozważam zmianę Garmina EDGE 530 na Wahoo Element Roam. W EDGE denerwuje mnie przede wszystkim jedna kwestia. To, że w trakcie gdy włączona jest aktywność (zapis trasy) nie można synchronizować urządzenia z telefonem. Przykładowa problematyczna sytuacja: 1. Ruszam w dłuższą trasę np. 100 km. Uruchamiam aktywność (czyli włączam zapis trasy) 2. Przejechałem np. 60 km i nagle chcę aby nawigacja poprowadziła mnie do jakiegoś miejsca 3. Wyciągam telefon planuję w aplikacji Garmin Connect trasę 4. Wysyłam ją do urządzenia i tutaj zaczyna się problem ponieważ w Garminie wysyłanie trasy równa się synchronizacja, a synchronizacja nie jest możliwa w trakcie gdy włączone jest zapisywanie trasy (uruchomiona jest aktywność). Oczywiście mogę wstrzymać zapis trasy, zsynchronizować urządzenie, ale wtedy nie mam ładnego zapisu całej trasy tylko jest poszatkowaną na tyle części ile razy musiałem coś takiego zrobić. Czy w Wahoo Roam jest możliwa taka operacja? Jeśli tak to czy można to zrobić będą bez zasięgu sieci tzn. offline? Innymi słowy jestem w głębokim lesie bez zasięgu i wyznaczam trasę i przesyłam ją do urządzenia po bluetooth. I jeszcze jedno pytanie. Załóżmy, że mam na telefonie plik GPX. Czy mogę będąc w trakcie zapisu trasy przesłać go do Wahoo np. po bluetooth czyli znów bez zasięgu sieci? Pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 9 Września 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Jakby co to widzę, że jest widget, który umożliwia synchronizację Edge w trakcie aktywności https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-530/218002/sending-course-from-garmin-connect-to-edge-530-while-activity-in-progress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 9 Września 2020 Udostępnij Napisano 9 Września 2020 O to to co mnie ostatnio wkurzyło. Jak nie mamy zapisanego kursu wcześniej to nie ma opcji. Tak samo z komota/stravy nie da się wgrać trasy, bo podczas aktywności komot na liczniku nie włączy się. Ostatnio przez to musiałem przerwać kurs na 75km żeby zaplanować inny powrót... I tak zamiast 150 wyszło 2x po 75. Niby nic ale irytuje. Opcji wznowienia zapisaneo kursu też nie widziałem Wstrzeliłeś się z tematem idealnie, bo już miałem tu pytać, czy ja jestem ułomny, czy Garmin ma taką wspaniałą "funkcjonalność" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stona1 Napisano 9 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2020 20 minut temu, safian napisał: Jakby co to widzę, że jest widget, który umożliwia synchronizację Edge w trakcie aktywności https://forums.garmin.com/sports-fitness/cycling/f/edge-530/218002/sending-course-from-garmin-connect-to-edge-530-while-activity-in-progress Próbowałeś kiedyś go używać? To jest niestety porażka jeśli chodzi o użyteczność. Albo musisz mieć usługę płatną w RideWithGPS albo jeśli korzystasz z Garmin Connect Mobile to tworzysz w nim trasę ona zapisuje się na Twoim koncie w chmurze wtedy trzeba w przeglądarce wejść na stronę connect.garmin.com tam wybrać ten kurs. Z jego URL'a skopiować nr kursu i dopiero wtedy przy pomocy tego numeru można w widgecie wczytać ten kurs. Super wygodne na komórce w lesie i przy słabym zasięgu lub gdy go w ogóle nie ma 19 minut temu, KrisK napisał: O to to co mnie ostatnio wkurzyło. Jak nie mamy zapisanego kursu wcześniej to nie ma opcji. Tak samo z komota/stravy nie da się wgrać trasy, bo podczas aktywności komot na liczniku nie włączy się. Ostatnio przez to musiałem przerwać kurs na 75km żeby zaplanować inny powrót... I tak zamiast 150 wyszło 2x po 75. Niby nic ale irytuje. Opcji wznowienia zapisaneo kursu też nie widziałem Wstrzeliłeś się z tematem idealnie, bo już miałem tu pytać, czy ja jestem ułomny, czy Garmin ma taką wspaniałą "funkcjonalność" No niestety wygląda na to, że Garmin przyjął taką logikę: wcześniej trasy planuj na komputerze lub telefonie, ale już w trakcie aktywności (zapisu trasy) korzystaj tylko z wyznaczania trasy na urządzeniu co jak dobrze wiecie jest "super wygodne" Stąd moje pytanie jak to działa na Wahoo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 9 Września 2020 Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Teraz, stona1 napisał: Stąd moje pytanie jak to działa na Wahoo Tylko tu o ile dobrze doczytałem jesteś skazany na jedynie słuszną mapę od wahoo. Która podobno świetna na szosie nie koniecznie dobra w "dziwny" teren. To, co napisałeś o tym sposobie przypomniało mi, dlaczego odpuściłem temat rok temu... Zacząłem czytać instrukcje i odechciało mi się Ale niestety temat się roi naglący, bo dystanse i nowe pomysły na ich wydłużanie, ale i zmienna pogoda, zimno i coraz częściej zmęczenie dniami poprzednimi częściej wymagają zmian trasy w trakcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stona1 Napisano 9 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2020 29 minut temu, KrisK napisał: Ostatnio przez to musiałem przerwać kurs na 75km żeby zaplanować inny powrót... I tak zamiast 150 wyszło 2x po 75. Niby nic ale irytuje. Opcji wznowienia zapisaneo kursu też nie widziałem Sprawdzałem dokładnie i nie ma opcji wznowienia kursu. Szukałem też w Stravie i na Garmin Connect możliwości łączenia zapisanych aktywności i nie ma takiej możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 9 Września 2020 Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Teraz, stona1 napisał: Sprawdzałem dokładnie Czyli nie jestem kompletnym idiotą. Strava mi wprawdzie wykryła, że to była "jedna aktywność" ale nie połączyła jej. Garmin za to licząc obciążenie zawsze inaczej policzy jak to są dwie aktywności niż jak by to była jedna ciągła. Pomimo że tak naprawdę to jest jedna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stona1 Napisano 9 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Teraz, KrisK napisał: Tylko tu o ile dobrze doczytałem jesteś skazany na jedynie słuszną mapę od wahoo. Która podobno świetna na szosie nie koniecznie dobra w "dziwny" teren. To, co napisałeś o tym sposobie przypomniało mi, dlaczego odpuściłem temat rok temu... Zacząłem czytać instrukcje i odechciało mi się Ale niestety temat się roi naglący, bo dystanse i nowe pomysły na ich wydłużanie, ale i zmienna pogoda, zimno i coraz częściej zmęczenie dniami poprzednimi częściej wymagają zmian trasy w trakcie Tym, że jestem skazany na jedną mapę tak do końca bym się nie przejmował ponieważ są dobre aplikacje na telefon, które pozwalają tworzyć dobrej jakości trasę i eksportować ja (na telefonie) do GPX. Teraz tylko pytanie czy Wahoo potrafi w trakcie aktywności (zapisywania trasy) przyjąć plik GPX z telefonu po Bluetooth? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 9 Września 2020 Udostępnij Napisano 9 Września 2020 2 godziny temu, stona1 napisał: Oczywiście mogę wstrzymać zapis trasy, zsynchronizować urządzenie, ale wtedy nie mam ładnego zapisu całej trasy tylko jest poszatkowaną na tyle części ile razy musiałem coś takiego zrobić. To jest naprawdę taki duży problem? Wrzucasz tracki na kompa i mergujesz w jeden plik na dowolnej stronie www służącej do obróbki GPX. Całość zajmuje ok. 30 sekund czyli pewnie kilkadziesiąt razy mniej niż wypakowanie i kalibracja nowego licznika Przykład takiej stronki - https://joewein.net/bike/gpxmerge/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 9 Września 2020 Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Teraz, kamfan napisał: To jest naprawdę taki duży problem Jest bo po pierwsze automagiczne wrzucanie trasy wrzuci.mi fragmenty wcześniej. Trzeba potem to kasować i takie tam. Po drugie wszystko automatycznie idzie do stravy i jeszcze to do.kolejnej aplikacji analizującej więc tego poprawiania robi się sporo. Poza tym garmin lekko głupieje z informacjami o treningu. Po drugie te strony lubią sobie coś.pozmieniać. Im więcej danych masz tym większe rozbieżności. Po trzecie to nie 30s a ładnych kilkanaście dziesiąt minut. I po czwarte troche irytuje że nie działa coś tak fundamentalnego. Ręcznie się to robiło ładnych kilka lat temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stona1 Napisano 9 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Dlaczego trzy tracki po 30 km zamiast jeden 90 km jest problem to już kolega KrisK napisał i ja się z tym całkowicie zgadzam. Ja mogę od siebie dorzucić, że w 2020 roku nie chcę z urządzenia zgrywać plików GPX, łączyć ich poprzez jakąś stronę i następnie ręcznie wgrywać do Garmin Connect i Stravy. Co więcej po to kupuję odpowiedniej jakiści "licznik" żeby po skończonej jeździe wszystko automatycznie wgrywało się do Garmin Connect i do Stravy. Obecnie tak mam ustawione ponieważ chcę jeździć a nie bawić się plikami - gdy tylko wcisnę na liczniku zapisz trasę po kilkudziesięciu sekundach jest w Garmin Connect i na Stravie. A potem już na spokojnie siedząc w wannie mogę poanalizować sobie swoje "osiągnięcia" na segmentach Stravy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 9 Września 2020 Udostępnij Napisano 9 Września 2020 Godzinę temu, KrisK napisał: Po drugie te strony lubią sobie coś.pozmieniać. Im więcej danych masz tym większe rozbieżności. Nie wiem czy wiesz jak wyglądają pliki GPX (jak nie to otwórz je sobie np. w notatniku), ale przy mergowaniu nie ma możliwości, żeby pojawiły się jakiekolwiek "rozbieżności", bo są usuwane wyłącznie nagłówki, żadne dane nie są tykane. Dla mnie opisywany problem jest tak sporadyczny, że zgranie po kabelku, zmergowanie i wrzucenie na Connecta to nie jest żaden problem. Później się dziwicie, że jak Garmin ma awarię to pół internetu pyta się Kwiatkowskiego w komentarzach jak wrzucił trening na Stravę skoro Connect nie działa (autentyczna sytuacja) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 9 Września 2020 Udostępnij Napisano 9 Września 2020 4 godziny temu, kamfan napisał: Nie wiem czy wiesz jak wyglądają pliki GPX Wiem... niestety strony łączące się gubią czasem i coś wywalą. Choćby się mi wysypały częstość oddechu w sumie zbędna dana, ale sie zdziwiłem. Dodatkowo jak zatrzymasz aktywność i uruchomisz po chwili... u mnie to 30min, bo jedliśmy i w tym czasie walczyłem, żeby wgrać nowy ślad i go sobie ustalaliśmy... TO dziwne wychodzą statystyki. 4 godziny temu, kamfan napisał: Dla mnie opisywany problem jest tak sporadyczny, że zgranie po kabelku, zmergowanie i wrzucenie na Connecta to nie jest żaden problem. Ależ fajnie... A ja co weekend robię dłuższą wycieczkę i ostatnio sie zdarza ze nam trafiają do głowy dziwne rzeczy w trakcie. A bbo nudno a bo już tu byliśmy a noga ma siłę wiec czemu by nie, a to bo zlewa i fajnie by było między kolejnymi burzami wrócić do domu... A to bo jak pojedziemy założone to nam doleje na 10000% a jak odbijemy w nieznane to może przejdziemy między burzami.... I przez to, chociażby w tym miesiącu nie mam jeszcze zrobionych ciurkiem 100km+. W tym momencie, żeby zabawa miała sens muszę taki plik skasować w 4 portalach i wgrać od nowa... Weź pod uwagę ze w ciągu ostatnich 60 dni miałem ze 3 może 4 bez jazdy... Jak mam jeszcze poświecić czas na zabawę z plikami to to oleję bo mam też inne zajęcia. Bardziej produktywne. Przez 30min jakie stracę na bezproduktywne walczenie z debilizmem mogę zarobić 100zł. 3x w mc przez 4mc.... I mam inny licznik.... 4 godziny temu, kamfan napisał: Później się dziwicie, że jak Garmin ma awarię to pół internetu pyta się Kwiatkowskiego w komentarzach jak wrzucił trening na Stravę skoro Connect nie działa Ale to jest akurat problem inny... Ta połowa internetu zapewne nie będzie miała takiej rozkminy jak my, bo nie przyjdzie im do głowy, że coś ma dodatkową funkcjonalność albo może ją mieć. Kupili garmina i używają jak jest.... A przez takich leniwych malkontentów jak my wiele rzeczy robi się teraz automagicznie i po każdej jeździe nie trzeba się bawić z kabelkami. Masz wszystko w stravie garminie komocie...... elevate... To jest XXIw.... To jest postęp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Września 2020 Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Panowie no ale pamiętajcie, że Edge to są urządzenia nawigacyjne. Co za tym idzie tak w 1030+, 1030, 830, 530 można wybrać punkt a urządzenie samo (podczas aktywności) przygotuje nam trasę. Oczywiście może jest to trochę ograniczona opcja względem zaawansowanego projektowania kursów w web lub na telefonie, ale z drugiej strony kursy są od razu przeliczane na mapach GARMINA a nie jak w Connect Mobile/Connect WEB na Google Maps... Mapy Garmina zaś znają sporo więcej leśnych ścieżek oraz danych o drodze niż Google Maps i idę o zakład, że bardzo często wyliczona trasa w urządzeniu będzie biła na głowę tą przygotowaną w Connect Mobile/Connect WEB. Ja wiem, że w Edge-u 530 trzeba się ciut więcej naklikać niż w dotykowych 830 czy 1030 ale z doświadczenia wiem, że warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 10 Września 2020 Udostępnij Napisano 10 Września 2020 @arturooo3 ale ta funkcja jest ułomna. Siedzę sobie w Słomnikach na rynku i chcę pojechać przez Pieskową skałę i jeszcze którąś dolinkę podkrakowską do KRK. Ale absolutnie nie chce trafić na drogę 794 bo na niej kierowcy dostają kota i robią dziwne rzeczy. Dodatkowo chcę z Pieskowej wyjechać konkretnym szlakiem w konkretne miejsce.... A i chce ominąć konieczność jazdy Olkuską, bo jest niedziela ostatni weekend wakacji a jak tam będziemy to już będą powroty wieczorne i wściekły ruch... Niestety navi garmina będzie mnie wściekle prowadziła we wszystkie te miejsca, gdzie ja nie chcę być. A jak jej kliknę dom siedząc w tych Słomnikach to mnie wypchnie na DK7 A jak wybiorę bardziej terenowy profil to z dużą dozą prawdopodobieństwa utknę w błocie. Auto magiczne wyznaczanie tu jest takim se pomysłem. Jakaś opcja jest, ale to nie to o co nam chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Września 2020 Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Kurcze, sprawdź ustawienia . Ja głównie szosuję co prawda (MTB sporo rzadziej), no niemniej przy szosowaniu jestem mega zadowolony. Tak z nawigowania jak i z map wbudowanych Garmin-a. Odpaliłem wyliczenie trasy Kraków - Słomniki (już bez dodatkowych stopów) i dla standardowych ustawień nawigacyjnych profilu szosowego trasa jest boska. Ani nie ma DK7 ani tym bardziej DW794, proponowana trasa prowadzi przez wspaniałe szosowo dróżki, których (idę o zakład) samochody unikają: Trasa Kraków-Slomniki wyliczona przez Edge 530: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 10 Września 2020 Udostępnij Napisano 10 Września 2020 16 minut temu, arturooo3 napisał: Kurcze, sprawdź ustawienia . No fakt, że zmusiłem go do tego, żeby wyznaczył ten kurs tak jak u Ciebie. Nie kwestia ustawień a zmiany map. Moja wina. To jak jest mapa UMP włączona wpycha mnie na 7. I rzeczywiście wyznacza przyzwoicie, choć nie idealnie. Już wyznaczając trasę do Pieskowej Skały wrzucił mnie na moją ulubioną drogę 794. Za to na pewno w "terenie" mnie kilka razy wpuścił w kanał na garminowskich mapach Za to nie udało mi sie dodać punktów pośrednich. Da się czy nie mam po co czytać instrukcji? Bo jak nie to do szybkich powrotów to to się może i nadaje, ale nie do włóczenia. Wścieklicy idzie dostać z tym wyklikiwaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Września 2020 Udostępnij Napisano 11 Września 2020 9 godzin temu, KrisK napisał: No fakt, że zmusiłem go do tego, żeby wyznaczył ten kurs tak jak u Ciebie. Nie kwestia ustawień a zmiany map. Moja wina. To jak jest mapa UMP włączona wpycha mnie na 7. A mówiłem (w wątku obok), że z tymi mapami 3cimi czasem może być nie tak różowo jak się na pierwszy rzut oka wydaje . Fajnie, że sprawdziłeś, wiele osób to zrobi "nie bo nie". Niemniej to chyba niestety nie rozwiązuje Twojego problemu jednak bo... : 9 godzin temu, KrisK napisał: Za to nie udało mi sie dodać punktów pośrednich. Da się czy nie mam po co czytać instrukcji? Bo jak nie to do szybkich powrotów to to się może i nadaje, ale nie do włóczenia. Wścieklicy idzie dostać z tym wyklikiwaniem. W swoim Edge 530 nie widzę takiej możliwości. Mogę stworzyć nowy kurs jedynie na bazie przebytej aktywności . O tyle upierdliwe, że w 1030 lub nawet 830 chyba się da na podstawie punktów czy po prostu mapy. Chyba, bo gdzieś ktoś tak pisał (ale zanim zmienisz 530 na 830 - bo w sumie w Twoim wypadku może to być dobra opcja - potwierdź) no i w moim Fenix-e 6X Pro podobnie, też da się - klikam po mapie lub zapisane punkty, POI-e etc.. Ale nadal trochę zgodzę się z innym problemem - tak naprawdę nie ma idealnych map rowerowych. Mam wrażenie, że w swoim urządzeniu robię bazę danych, która mogłaby już być wbudowana w to urządzenie. Np. zaznaczam sobie znane trasy rowerowe jako kompletne/fragmenty kursów (jak już jesteśmy przy małopolsce akurat to np.: Wiślana Trasa Rowerowa, Velo Dunajec itd.) a jednocześnie potem i tak przenoszę przydatne punkty z tych tras (ze stron z mapą) i dorzucam je w BaseCampie - np. wszystkie MOR-y na trasach aby wiedzieć w razie czego jak daleko i móc łatwo znaleźć je podczas jazdy. Więc trochę dołączam do narzekania, że brakuje dobrej bazy POI-ów stricte rowerowych oraz lepszego wyznaczenia szlaków/ścieżek stricte rowerowych (oczywiście WTR jest na mapach Garmina ale brakuje mi jakichś sprytnych danych nawigacyjnych, które poinformowałyby mnie, że "jesteś 2km od znanej trasy rowerowej! Może wolisz z niej skorzystać??"). EDIT: Dokładnie tak, w Edge 530 brakuje "Course Creator-a", który... jest dostępny w aplikacji no ale w Edge 830 też: W przypadku Edge 530 trzeba korzystać z aplikacji na telefony. Może to wynika z faktu, że mimo wszystko Edge 530 jak na swoje możliwości jest dość tanim sprzętem (porównując do reszty profesjonalnych komputerów Garmina). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stona1 Napisano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Ja bym powiedział w ten sposób: W urządzeniu z ekranem wielkości jak 530/830 "kreator kursu" słabo by się sprawdzał dlatego podejście w którym wszystko robimy w aplikacji na telefonie jest jak najbardziej OK. Tutaj wracamy do punktu od którego zaczęła się ta dyskusja: dlaczego po zaplanowaniu takiego kursu w Garmin Connect Mobile nie można bez zatrzymania zapisywania przebytej trasy wgrać (zsynchronizować) jej do urządzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 15 Września 2020 Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Może jak byłyśmy zrobili petycję i podpisaliby ją użytkownicy to garmin by naprawił ten drobiazg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stona1 Napisano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Teraz, KrisK napisał: Może jak byłyśmy zrobili petycję i podpisaliby ją użytkownicy to garmin by naprawił ten drobiazg... Nie wiem czy to zadziała, ale zwykle pisanie na ten temat na oficjalnym forum Garmina też może coś dać i jest pewnie prostsze do zrealizowania.Ja już to zrobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 15 Września 2020 Udostępnij Napisano 15 Września 2020 daj link... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.