Skocz do zawartości

[piasty] problem z zamiennikami

Lambert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początek chciałbym się przywitać, jestem nowy na tym forum. 

Mam pewien problem ale od początku. 

Posiadam rower mtb Kross level 8, w którym zostały zamontowane w kołach piasty shimano hb-m475. Tarcze hamulcowe są mocowane na 6 śrub (system IS), 32 otwory na szprychy, tylna piasta z bębenkiem na kasetę 11 rzędowa. Piasta przednia 9x100, piasta tylna 10x135. Obie piasty mocowane w ramię za pomocą szybko złączek. 

I wymyśliłem sobie ze zmienię te piasty na takie z łożyskami maszynowymi. Chce wybrać coś z oferty dartmoor, novatec i dt swiss (troszkę drogie ale może warto?) 

I odbiłem się ściany. Nie mogę znaleźć piast, które nadawałyby się na zamiennik, wielu sprzedawców twierdzi że muszę zastosować piasty o dokładnie takich samych parametrach a niektórzy że można zastosować jakieś adaptery. Nikt nie umie mi wyjaśnić co i jak tak naprawdę zrobić. 

Znalazłem w efekcie np taki zestaw (nie wiem czy można dawać link)

https://allegro.pl/oferta/nova...-do-klasycznej-ramy-9483622074

Albo np takie dt swiss
https://allegro.pl/oferta/pias...=app_share&utm_source=facebook

Ale tu same daptery kosztują 270 zł (masakra)

Może ktoś mógłby mi pomóc w wybraniu odpowiednich piast, żebym bez cienia wątpliwości mógł je kupić. A moze się nie bawić i brać tego novateca?

Będę wdzięczny za pomoc

Napisano

Weź sobie kup po prostu nowe koła.

Kupowanie nowych piast i nowych szprych a zostawianie śmieciowych obręczy to totalna głupota.

Nie do wszystkich piast są adaptery. Ale biorąc pod uwagę sprzęt jaki posiadasz warto poszukać takich, które możesz przekonwertować na bardziej "współczesny" standard niż masz obecnie

• Mod Team
Napisano

Dokładnie tak jak @Mihau_ napisał. Nie opłaca się zmieniać piast a tym samym prawdopodobnie szprych i zostawiać stare obręcze plus opłata za zaplecenie kół. Taniej i lepiej wyjdzie kupno gotowych kół. Przyszłościowo patrząc bez zmiany ramy i amortyzatora rozsądnym wyborem byłoby kupno kół pod oś 15x100 i 12x142 plus adaptery na QR.

Napisano
3 godziny temu, Mihau_ napisał:

Weź sobie kup po prostu nowe koła.

Kupowanie nowych piast i nowych szprych a zostawianie śmieciowych obręczy to totalna głupota.

Nie do wszystkich piast są adaptery. Ale biorąc pod uwagę sprzęt jaki posiadasz warto poszukać takich, które możesz przekonwertować na bardziej "współczesny" standard niż masz obecnie

Błędnie zakładasz ze mam śmieciowe koła. Gdyby tak było to bez zastanowienia brałbym nowe koła w całości. Jednak moje są całkiem przyzwoite dt swiss i nie potrzebuje ich zmieniać. Dlatego szukam nowych piast

A kwestia przeplatania? Hmm koszt raptem 30 zł za koło + nowe szprychy i nyple, i tak wyjdzie taniej niż kupno całych nowych kol

Napisano

Level 8 nie miał rowniez całego osprzętu z grupy shimano slx. A jednak mam. 

Troszkę swego czasu go zmodernizowałem po swojemu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...