Skocz do zawartości

[piasta] Dobór piasty pod sztywną oś

Jot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Krótkie pytanie: czy da się zamontować w rowerze, który z przodu ma sztywną oś 12 mm, te koła:

https://www.centrumrowerowe.pl/komplet-kol-vision-team-30-disc-pd21250/?v_Id=136018

Mój rower ma z przodu piastę o szerokości osi 12 mm, to koło ma zaś oś 10 mm, więc nie wiem jakim cudem, nawet przy użyciu adaptera da się to zrobić. Niby w zestawie są  adaptery do QR, QR9/10, TA12, TA15 a X12, ale nie wyobrażam sobie jak szersza oś wejdzie w piastę o mniejszej średnicy.

Sprzedawca się się upiera, że się da.

Napisano

Czyli co, każde koło/piasta będzie pasować, tylko potrzebny jest adapter? Moja wiedza zatrzymała się na "szybkozamykaczach".

Napisano

Generalnie większość producentów umie opisać swój produkt. Sklepy czy detaliczni sprzedawcy już niekoniecznie. I skoro producent oferuje koła z endkapami w zakresie który Cię interesuje to raczej można mu uwierzyć. Przecież nie zrobił środka piasty na 10mm i nie sprzedaje do niej końcówek na 15mm... i to jeszcze w zestawie.

Napisano

Coś tu dziwnego jest w tych kołach? To są po prostu kółka ze zwykłymi szybkozamykaczami QR, które można endcapami zmodyfikować na sztywne osie: przód na 15mm i tył na 12mm. Czy ja czegoś nie wiem? Jakie 12mm z przodu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...