Miczer Napisano 6 Września 2020 Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Witam, szukając roweru dla siebie (180 cm 75 kg) trafiłem na ofertę Spartacusa, model Epic 27,5": https://allegro.pl/oferta/rower-27-5-spartacus-epic-acera-mtb-vb-18-seledyn-9017874608?fromVariant=9017874692 Chciałbym znać waszą opinię na temat tego jednośladu, czy warto się nim zainteresować w kontekście jazdy po mieście i amatorskiej (raczej bez skakania) po lesie? Dokładniej czy ta rama będzie w porządku? Ponieważ osprzęt zamierzam wymieniać w miarę zużywania na lepszy. Zadałem te pytania ponieważ producent w opisie chwali się że: "Ten rower to świetna baza dla tych którzy chcą stawiać pierwsze kroki w zawodach XC oraz maraton." Ja o zawodach ani myślę ale tak jak pisałem chciałbym czasami pobawić się w lesie tak totalnie amatorsko. Zastanawia mnie czy ten cytat to typowa marketingowa papka, czy faktycznie są tak bardzo pewni swojego produktu? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Września 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Tak patrząc po zdjęciach główka w ramie nie jest w standardzie Tapered, także możesz zapomnieć o montażu jakiegokolwiek sensownego amortyzatora. Także szukaj dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 7 Września 2020 Udostępnij Napisano 7 Września 2020 By rama miała perspektywę pod rozbudowę w przyszłości musi mieć główkę ramy taper i oś 12x148 (12x142 ewentualnie też ujdzie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 7 Września 2020 Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Za te pieniądze rower jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 7 Września 2020 Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Yyy... 1200pln to absolutnie entry level, wymagać w tej cenie boosta i tapera to marzenie ściętej głowy. Kupić, jeździć, części z czasem zmieniać, ale maszyny wyścigowej to z tego nigdy nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Września 2020 Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Takiego roweru nie kupuje się po to żeby to upgrade'ować bo komponenty bazowe (rama, koła, imitacja amortyzatora) są z najniższej półki. Obwieszenie tego nawet komponentami xtr nic nie zmieni. To rower który można tanio eksploatować akceptując jego "wady" czy też "braki" w postaci masy, napędu, zawieszenia itp. Jeśli jednak myślisz o rozbudowie to ślepa uliczka - jakąkolwiek inwestycję musiałbyś zacząć od wymiany ramy, amortyzatora i kół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miczer Napisano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi! Jak zacząłem czytać o tych tapered'ach, po ile chodzą rowery z taka ramą to stwierdzam że kupię sobie na razie coś prostego, nierozwojowego. Zarżnę to albo za rok dwa sprzedam i jeśli mi się spodoba latanie po lesie to kupię coś sensownego za x krotność tej kwoty. A jakbyście mieli wybierać pomiędzy tym Epic'iem a Rockrider'em 520 co byście wybrali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 7 Września 2020 Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Rockrider'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miczer Napisano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Ponieważ? EDIT: Zapomniałem właśnie dodać że uzasadnienie jest mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 7 Września 2020 Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Ponieważ ma w miarę normalną geometrię w przeciwieństwie do spartakusa. Na plus też rama z (dożywotnią gwarancją) i widelec pod hamulce tarczowe. Korba z ludzkimi zębatkami... zamiast trekingowymi. Generalnie jeden i drugi absolutnie nie z myślą o rozbudowie ale decathlonowy rower wypada lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 7 Września 2020 Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Dodałbym prokliencką postawę Decathlona - w razie czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miczer Napisano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2020 Dzięki wielkie za pomoc! Jeśli ktoś ma coś jeszcze ciekawego do dodania to zapraszam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.