Skocz do zawartości

[Siodełko] Jakie siodełko wybrać?

HeinzRitter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No więc od naprawdę dłuższego czasu mam problem z drętwieniem pewnych części ciała po dłuższych wycieczkach  co po 100 km potrafi utrzymywać się nawet z pół tygodnia więc oczywistym rozwiązaniem jest wymiana siodełka z mojego dosyć twardego bardzo wąskiego siodełka na...no właśnie jakie? Według tego co ludzie mówili na forum na pewno musi to być siodełko z otworem by rozwiązać mój problem ale pytanie pozostaje czy na mój gruby szeroki tyłek powinienem szukać szerokiego grubszego siodełka czy niekoniecznie?

i jeszcze offtop by nie robić specjalnie drugiego wątku 

po myciu napędu nie nasmarowałem łańcucha i zaszedł mi lekko rdzą posmarowałem napęd odrdzewiaczem Cortanin F nie uszkodzi to w żaden sposób napędu?

• Mod Team
Napisano

Zamiast strzelać na chybił trafił, to wybierz się lepiej na pomiar rozstawu kości kulszowych ( ewentualnie zmierz sam, ale lepiej to zlecić profesjonaliście ) - 4 litery będą Ci wdzięczne :yes:

Napisano
Teraz, KrissDeValnor napisał:

Zamiast strzelać na chybił trafił, to wybierz się lepiej na pomiar rozstawu kości kulszowych ( ewentualnie zmierz sam, ale lepiej to zlecić profesjonaliście ) - 4 litery będą Ci wdzięczne :yes:

To znaczy gdzie zrobią taki pomiar?
Ogólnie to w jakimkolwiek sklepie rowerowym w jakim patrzałem na siodełka wszystkie były powyżej stu złotych a na przykład przeglądając allegro siodełka zdające się być w miarę porządne potrafiły kosztować nawet z 70 złotych więc chyba zrezygnowałbym ze sklepu stacjonarnego 

• Mod Team
Napisano

Np. na tzw. bike fittingu, choć widzę, że raczej próbujesz zaoszczędzić, co niekoniecznie jest dobrym pomysłem, tym bardziej skoro masz problem, a chcesz zrezygnować ze sklepów stacjonarnych ( oczywiście możesz kupić wysyłkowo, ale wcześniej powinieneś dany model przynajmniej przetestować, właśnie w sklepie stacjonarnym )...
Chcąc zminimalizować ryzyko wyboru niedopasowanego siodełka, nie powinieneś wybierać na oko, czy też sugerując się samą ceną :no:

Napisano
26 minut temu, KrissDeValnor napisał:

Np. na tzw. bike fittingu, choć widzę, że raczej próbujesz zaoszczędzić, co niekoniecznie jest dobrym pomysłem, tym bardziej skoro masz problem, a chcesz zrezygnować ze sklepów stacjonarnych ( oczywiście możesz kupić wysyłkowo, ale wcześniej powinieneś dany model przynajmniej przetestować, właśnie w sklepie stacjonarnym )...
Chcąc zminimalizować ryzyko wyboru niedopasowanego siodełka, nie powinieneś wybierać na oko, czy też sugerując się samą ceną :no:

Cena była powodem dlaczego tyle zwlekałem i widzę że jeszcze trochę pozwlekam i przecierpię  skoro mnie tak straszycie

• Mod Team
Napisano

Może warto porozmawiać z lekarzem? 

Poza tym dobór siodełka to bardzo indywidualna sprawa ( do tego kosztowna). Kupno siodełka "z dziurą" kierując się w głównej mierze ceną może przynieść więcej problemów niż pożytku.

Jesteś pewnien ,że masz prawidłowo ustawione siodełko? Bardzo często przyczyną problemów jest właśnie złe ustawienie siodełka.

• 1 rok później...
Napisano

Wiem, że temat stary - ale podejrzewam że wiele osób ma problem bo ciężko zrozumieć które siodełko jest do czego i trafi do tego tematu, więc:

• 3 tygodnie później...
Napisano

Może masz źle ustawione, chodzi oczywiście o kąt nachylenia , sprawdź poziomicą poziom nachylenia, najlepiej połóż na siodełko jakąś sztywną książkę i wtedy pomiar, ja miałem za bardzo pochylone do przodu w tej chwili jest nawet ciut do tyłu ;)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Kupiłem dawno temu skórzanego Brooksa i po ułożeniu zapomniałem o siodełku.

Zalety:

Wygoda, komfort.

Wady:

-brudzi spodnie, warto założyć pokrowiec.

- ciężkie.

Raczej do trekkinga i jazdy miejskiej.

NIezbędna ochrona przed deszczem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...