cyms Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Cześć, stwierdziłem, że tribany nie za bardzo mi się podobają. Przymierzam się do zakupu roweru szosowego/gravela. Czego oczekuje: - shimano 105 - komfortowa geometria typu endurance - karbon widelec tapered, - hamulce tarczowe hydrauliczne - rozmiar 54 (173 cm) Budżet to okolice 4-6k. Ważę około 95 kg więc rower ma służyć głównie do utraty wagi jak i też poczucia prędkości i frajdy z jazdy. Zastanawiam się jaki rower będzie lepszym wyborem gravel czy może szosa typu endurance. Jestem kompletnym laikiem w tym temacie, a wybór roweru jak i jego modelu nieustannie chodzi mi po głowie i nie daje spokoju. Trasy jakimi chcę się poruszać to głównie asfalt, ale jakiś szuter lub droga polna też pewnie czasem się zdarzy. Dodam, że będzie to mój pierwszy rower od czasu komunii i chciałbym spróbować baranka Oto co udało mi się znaleźć : https://rower.com.pl/fuji-######f-1-3-disc-1811815 - byłbym wdzięczny jeszcze jakby ktoś mógłby mi napisać czym się różni ten rower od wersji 2020 https://rower.com.pl/fuji-######f-1-3-disc-2081219 https://www.cube.eu/pl/2020/bikes/road/road/attain/cube-attain-sl-blackngrey-2020/ https://www.giant-bicycles.com/pl/contend-ar-1 Mam jeszcze kilka pytań i jeszcze raz powtórzę, jestem kompletnym laikiem: Warto dołożyć do tego gianta z powodu tych opon tubeless? Jak sprawa ma się z wysyłką takich rowerów i ich dostepnością? Oczywiście może znacie lepsze opcje z wymaganiami podanymi powyżej, może znacie coś bardziej "wypasionego"? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Teraz, cyms napisał: https://rower.com.pl/fuji-######f-1-3-disc-1811815 - byłbym wdzięczny jeszcze jakby ktoś mógłby mi napisać czym się różni ten rower od wersji 2020 https://rower.com.pl/fuji-######f-1-3-disc-2081219 niczym się nie różnią. I generalnie sprzętowo są słabsze zarówno od attaina jak i contenda Teraz, cyms napisał: Warto dołożyć do tego gianta z powodu tych opon tubeless? Nie warto. BTW rowerów raczej w katalogowej cenie się nie kupuje (oprócz marek, które sprzedają tylko online) Teraz, cyms napisał: Jak sprawa ma się z wysyłką takich rowerów i ich dostepnością? Rowery z fabryki do sklepów przyjeżdżają w kartonach i tak są ewentualnie wysyłane dalej. A jeśli chodzi o dostępność to skąd mamy to wiedzieć? Siadasz przed kompem i szukasz czy gdzieś to mają. Dystrybutorem cube'a na Polskę jest skiteam, jeśli nie mają to sprawdź bike-discount.de. A gian'ty to wszędzie są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niziol Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Giantów Contend AR z rocznika 2020 nie ma nie będzie. Chyba że Ci uda pojedynczą sztukę w twoim rozmiarze gdzieś wyhaczyć. Do oferty właśnie weszły nowe ARy z rocznika 2021. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyms Napisano 3 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2020 54 minuty temu, Mihau_ napisał: niczym się nie różnią. I generalnie sprzętowo są słabsze zarówno od attaina jak i contenda Nie warto. BTW rowerów raczej w katalogowej cenie się nie kupuje (oprócz marek, które sprzedają tylko online) Rowery z fabryki do sklepów przyjeżdżają w kartonach i tak są ewentualnie wysyłane dalej. A jeśli chodzi o dostępność to skąd mamy to wiedzieć? Siadasz przed kompem i szukasz czy gdzieś to mają. Dystrybutorem cube'a na Polskę jest skiteam, jeśli nie mają to sprawdź bike-discount.de. A gian'ty to wszędzie są Znajdę coś lepszego w tym przedziale? Czy cube będzie strzałem w 10? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Cube jest spoko, zresztą mam ten model że starszego rocznika. Gigant też jest spoko. Jeśli chcesz zjeżdżać z asfaltu to opony w obydwu do wymiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Pierwszy rower od komunii i pierwszy baran i chcesz hydrauliczną 105? Odważnie. Zobacz ile kosztuje klamka do tego i sie zastanów czy naprawdę sie chcesz uczyć na tym jeździć na cienkiej opinie i baranie. Pominę juz, że jak naprawdę chcesz schudnąć to musisz tłuc kilometry w tysiącach, a to spowoduje, że napęd wymienisz na przyszły rok (to nieśmiałe zwrócenie uwagi na koszty eksploatacyjne, które są spore a często można je przeoczyć) Jak chcesz jeździć głównie po asfaltach to szosa endurance z opcją szerszej opony będzie raczej ok. To też będzie gravel tak naprawdę. Gravel z napędem "gravelowym" i oponami grubymi odsunie sie niebezpiecznie w stronę HT bez amortyzacji. 38 minut temu, Mihau_ napisał: Gigant też jest spoko. Jeśli chcesz zjeżdżać z asfaltu to opony w obydwu do wymiany Ta z Gianta spokojnie powinna większość szutrów, a nawet leśnych ścieżek znieść. 32c to kupa opony a ona jakiś tam bieżnik ma. to opona w założeniu na asfalt, ale wszystkożerna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyms Napisano 5 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2020 W dniu 3.09.2020 o 22:22, Mihau_ napisał: Cube jest spoko, zresztą mam ten model że starszego rocznika. Gigant też jest spoko. Jeśli chcesz zjeżdżać z asfaltu to opony w obydwu do wymiany Nie mogę nigdzie znaleźć po cenie niższej niż katalogowa, btw na skiteam model niedostępny a na bike-discount.de jeszcze trochę droższy. Jaka opona ci wchodziła do twojego cube'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 6 Września 2020 Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Jeżdżę na 28c, dla mnie ten rower to szosa Kiedyś z nudów włożyłem w miarę gladkie 35 na tył to jeszcze troszkę miejsca było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyms Napisano 11 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Kupował ktoś ze sklepu arkus?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.