perfikowski Napisano 2 Września 2020 Napisano 2 Września 2020 Witam, Uszkodziłem zębatkę w korbie w swoim Cannondale Topstone Sora. Korba jest do wymiany, a ponieważ jest na kwadrat to chciałbym wymienić od razu na łożyskach zewnętrznych. Obecnie mam korbę FSA 46/30, napęd 9 – rzędowy. Mam zatem pytanie: czy korba Shimano Acera FC-MT210-2 będzie pasowała? https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/acera-m3000/FC-MT210-2.html a może patrzeć trochę przyszłościowo i kupić dziesięcio-rzędową korbę Shimano GRX FC-RX600-10? , https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/grx-10-speed/FC-RX600-10.html ale czy będzie kompatybilna z pozostałymi elementami napędu? W dalekich planach wymiana całej grupy na GRX. Proszę o poradę jaką korbę kupić i jaki wkład suportu do danej korby, może jakieś inne propozycje. Pozdrawiam.
SoloTM Napisano 2 Września 2020 Napisano 2 Września 2020 Nie będzie kompatybilna ani jedna ani druga z obecną przednią przerzutką. Albo wybierzesz korbę szosową ( czy niemal szosową - ważne żeby miała linię łańcucha 43,5 mm jak Twoja obecna) Albo wybierając inną licz się z wymianą przedniej przerzutki. ( pierwsza z linku ma 50 mm a druga 46,9 mm )
perfikowski Napisano 2 Września 2020 Autor Napisano 2 Września 2020 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czyli do np. korby GRX musiałbym kupić przednią przepustkę także GRX, a do korby Acera przerzutkę Acera, a czy będzie kompatybilne z klamkomanetką Sora? Jaki wkład suportu proszę propozycje obu opcji.
SoloTM Napisano 2 Września 2020 Napisano 2 Września 2020 Dokładnie - przerzutkę do korby dobierasz. Suport - no niemal obojętnie, do szosowej/grx korby : https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=BB-RS500 lub drozsze modele
abdesign Napisano 3 Września 2020 Napisano 3 Września 2020 korba fc-mt210 niespecjalnie nadaje się do roweru szosowego nie tylko ze względu na linię łańcucha... Q-factor ma "genialny" jak na korbę szosową.
SoloTM Napisano 3 Września 2020 Napisano 3 Września 2020 Żeby zostawić przerzutkę przednią i mieć zbliżoną rozpiętość do 46/30 to Shimano z tańszych od grx można kupić fc-r460 ( 48-34, waga ok 805 gr ) lub fc-4700 48-34 - waga ok 860 gr ( cena już bliżej grx-a ) Nie będzie to jednak korba z koronką 30 zębów. Jeśłi jej potrzebujesz to grx niestety ( chyba tylko ona ma 30 zębów )
perfikowski Napisano 3 Września 2020 Autor Napisano 3 Września 2020 Jestem w zasadzie zdecydowany na GRX, tylko mam wątpliwości czy klamka nie jest przeszkodą do zamiany.
perfikowski Napisano 3 Września 2020 Autor Napisano 3 Września 2020 Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Będzie korba GRX 46/30 plus przednia przerzutka GRX. Chociaż może nie być tak fajnie, bo chyba nie ma przerzutki GRX na obejmę na ramę.
perfikowski Napisano 3 Września 2020 Autor Napisano 3 Września 2020 Znalazłem taką samą korbę jaką mam teraz więc problemy znikają. Wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Temat do zamknięcia.
polo78 Napisano 11 Marca 2022 Napisano 11 Marca 2022 witam, mam pytanie rower a przerzutce SORA 2 X 9 JESTEM W TRAKCIE ZMIANY CAŁEGO SYSTEMU NA grx 1x11 mm nadzieję ze do czerwca skompletuje wszystko i wymienię uszkodziłem korbę FSA DWU-RZĘDOWĄ czy mogę... już podmienić na korbę... którą już mam grx 800 jednorzędowa, póki co reszta by została od SORA przerzutki przedniej nie potrzebuję., czy to będzie chodziło... w takim systemie co z łańcuchem????
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.