PeterMr Napisano 1 Września 2020 Napisano 1 Września 2020 Rower wydaje dźwięk, jest to stuknięcie podczas pokonywania małych nierówności. Próbowałem na różny sposób zdiagnozować sytuację i jestem w stanie wywołać ten dźwięk gdy podczas postoju pociągne nieco kierownicę do góry (jakbym chciał poderwać koło) a następnie wywieram nacisk w dół, dźwięk powstaje nawet przy pociągnaniu za sam widelec, ale przy nacisku na koło już nie. Rower to Marin Gestalt 1 model 2018. Poprzedni właściciel zareklamował ramę powodem miały być właśnie takie stuki - rama i widelec zostały wymienione kilka miesięcy temu w serwisie na model Marin Gestalt 0 z roku 2020 i rower od tamtej pory praktycznie nie jeździł. Zastanawiam się czy może te ramy tak mają, czy reklamować na coś takiego.. (mam jeszcze gwarancję).
Gość Napisano 2 Września 2020 Napisano 2 Września 2020 moze stery sie poluzowały.... ale Giant to ...Giant, moj znajomy kupil anyroad i nei byli w stanie usunac trzesczenia sztycy, ktora wymienili, i znow trzeszczalo, finalnie oddal im ten rower i kupil innej marki
PeterMr Napisano 2 Września 2020 Autor Napisano 2 Września 2020 5 godzin temu, cinol123 napisał: moze stery sie poluzowały.... ale Giant to ...Giant, moj znajomy kupil anyroad i nei byli w stanie usunac trzesczenia sztycy, ktora wymienili, i znow trzeszczalo, finalnie oddal im ten rower i kupil innej marki To Marin - nie Giant, co do sterów możliwe że tak. Trochę mnie to dziwi ze przy wywieraniu siły na sam widelec przez pociągnięcie go w dół stuknięcie jest również słyszalne, a przeciez wtedy praktycznie ominięte są wszystkie elementy sterów. Sprzychy chyba nie, bo kiedy na samo koło naciskam nic nie słychać.
PeterMr Napisano 2 Września 2020 Autor Napisano 2 Września 2020 Zauważyłem jeszcze jedną zależność, dźwięk powstaje również przy podniesieniu delikatnym koła i puszczeniu go w dół, wystarczy 5 cm, jak kierownica jest mosno skręcona ok 90 stopni to nic nie słychać. Poniżej link do filmu na którym nagrałem dźwięki:
Gość Napisano 2 Września 2020 Napisano 2 Września 2020 Obleciales wszystko rekami ? Zacisk ? Kolo ? mostek ? stery ? czy nic tam nie ma luzu ? Godzinę temu, PeterMr napisał: przeciez wtedy praktycznie ominięte są wszystkie elementy sterów. No a stery to wisza w prozni ? one nie tylko sa do skrecania lewo prawo ale i trzymaja wszsytko w kupie. PRzy hamowaniu naciskaja na głowke ramy...
PeterMr Napisano 2 Września 2020 Autor Napisano 2 Września 2020 Luz nie jest nigdzie wyczuwalny, a dzwięk przestaje być słyszalny przy skręconych kołach, jakby wszystko działo się w główce ramy.
Gość Napisano 3 Września 2020 Napisano 3 Września 2020 No to rozkrec te stery i zobacz co tam siedzi....
PeterMr Napisano 3 Września 2020 Autor Napisano 3 Września 2020 8 godzin temu, cyklista napisał: Może pancerze tłuką się w ramie. Pancerze wykluczyłem, bo raczej przy samym uciskaniu ramy nie wydawałyby dźwięku. 9 godzin temu, cinol123 napisał: No to rozkrec te stery i zobacz co tam siedzi.... Niecałe dwa miesiące temu serwis składał rame, oddam im to w ramach gwarancji niech rozbierają, ja się na tym nie znam i nie mam narzędzi.
Gość Napisano 4 Września 2020 Napisano 4 Września 2020 14 godzin temu, PeterMr napisał: ja się na tym nie znam i nie mam narzędzi To po co gitare zawracasz :-) Budowa sterów ahead jest prosta jak cep...
PeterMr Napisano 7 Września 2020 Autor Napisano 7 Września 2020 Jakby ktoś był ciekawy, to winny jest widelec, powstał luz na połączeniu rury sterowej z pozostałą częścią widelca.
prezi Napisano 25 Września 2020 Napisano 25 Września 2020 ale to nie jest skręcane. czyli widelec był w trakcie rozpadu. masakra.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.