Skocz do zawartości

[opony] Na szutry, piasek i błoto 1.8"-2.0"

1938

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Potrzebuję nowej opony na tył do crossówki. Aktualnie jeżdżę na Kenda Small Block 8 Pro (120 TPI, składana) o wymiarze 1.9x29". Te opony są świetnie na szutry i ubite drogi, ale gorzej sobie radzą na piasku i w błocie. Zastanawiam się, czy kupić nową taką samą, czy czas na zmiany. Przód jeszcze ujdzie, ale z tyłu bieżnik w połowie starty. Wystarczy trochę piachu i ślizg.

Czego oczekuję:

• powinno dać się przejechać po piaszczystej nawierzchni
  • powinno dać się przejechać po zoranych przez ciągniki ścieżkach leśnych
  • dobrej przyczepności i stabilności w terenie (ściółka, korzenie, kamyczki, gałęzie, błoto)
  • ale żebym w zamian nie tracił szybkości na szutrach, asfaltach, itd.

U tego samego producenta znalazłem taką oponę: Kenda Karma

https://bicycle.kendatire.com/en-eu/find-a-tire/bicycle/mtb/karma/

Czy to będzie lepszy wybór od Small Blocków? Ewentualnie jakie inne opony rozważyć? Decyzję muszę podjąć szybko, żeby opona(y) zdążyły przyjść jeszcze w tym tygodniu.

Warunek konieczny to wkładka antyprzebiciowa. W ciągu 3 lat zdarzył się tylko 1 kapeć, więc ta ochrona jednak coś daje.

Napisano

Schwalbe Marathon MTB Plus 

Od ponad 7 lat je katuję i ani jednego przebicia, a ostatnio jedna wymieniłem, tylko dlatego, ze ją już zajeździłem, najnowsza wersja bieżnika wyglada nieźle, chyba będą jeszcze ciut mniejsze opory, póki co tylko jeden 30 km test w różnych warunkach, ale raczej mokrych, takze jak na sypkim piasku bedzie... chyba ok. 

Ja tam polecam, dla mnie super.

Napisano

Opona o wadze 510 gr (  Kenda Small Block 8 Pro )  vs opona o wadze 1270 gr (  Schwalbe Marathon MTB Plus ;)

Nie da się pogodzić szybkości na asfalcie i trakcji w piachu i błocie. Albo albo. Ewentualnie  ani, ani czyli ni pies ni wydra. Kup nową gdzie będzie bieżnik 100 % lub coś w stylu schwalbe rocket ron

https://www.cyklomania.pl/schwalbe-opona-rocket-ron-29x2-10-performance-addix,id2950.html

• Mod Team
Napisano
6 godzin temu, 1938 napisał:

Warunek konieczny to wkładka antyprzebiciowa. W ciągu 3 lat zdarzył się tylko 1 kapeć, więc ta ochrona jednak coś daje.

Od kiedy jedna SBE ma wkładkę antyprzebiciową? 

Napisano
W dniu 31.08.2020 o 23:59, Sansei6 napisał:

Schwalbe Marathon MTB Plus 

Ta opona zaczyna się od 2.1" i może nie wejść w widełki.

W dniu 1.09.2020 o 00:30, SoloTM napisał:

schwalbe rocket ron

Problem jak powyżej - od 2.10"

https://www.schwalbe.com/en/mtb-reader/rocket-ron

W dniu 1.09.2020 o 00:56, marvelo napisał:

A może Dirty Dan?

Do rozważenia. Idealna na rozjeżdżone przez ciągniki ścieżki w lesie i błoto po intensywnych opadach. Przyczepność na podjazdach w terenie (zwłaszcza w lesie i po trawie) powinna być lepsza niż w SBE kosztem większych oporów toczenia na szutrach i ubitej nawierzchni.

A Kenda Karma? Przypuszczalnie będzie gorzej się toczyć niż SBE, ale może nie ugrzęznę w piachu i błocie.

https://bicycle.kendatire.com/en-eu/find-a-tire/bicycle/mtb/karma/

W dniu 1.09.2020 o 06:23, bogus92 napisał:

Od kiedy jedna SBE ma wkładkę antyprzebiciową? 

Byłem przekonany, że te opony mają wkładkę antyprzebiciową na całej powierzchni i kiedyś tak były reklamowane, a wg strony producenta tylko po bokach. W każdym razie tylko raz udało mi się przebić dętkę, a katowałem je na różnych nawierzchniach.

Priorytetem jest maraton, gdzie 50% to szutry i ubite drogi, a reszta to trawa i strome ścieżki leśne z korzeniami, gdzie po obfitych opadach bywa grząsko. Teraz trwa ścinka i fragmenty są mocno rozjeżdżone przez ciągniki. I tutaj mam dylemat, bo z jednej strony nie powinienem robić takich zmian tuż przed, a z drugiej strony takie odcinki będą mnie spowalniać albo będę musiał je pokonać z buta. Poza tym jeżdżę rekreacyjnie w terenie i na większości typów nawierzchni SBE radzą sobie świetnie (ze względu na równomierny bieżnik rower jest przewidywalny np. na korzeniach i większych kamyczkach), tylko problem jest z błotem, piachem, itd.

Nie ma uniwersalnych opon. Może potrzebny jest jakiś kompromis.

Do dzisiaj coś muszę zamówić, bo mi nie przyjdzie do piątku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...