Skocz do zawartości

[Zabezpieczenie] Do czego przypiąć rower wiszący pionowo?

sigg

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę niestety trzymać już roweru w mieszkaniu i musi on emigrować do piwnicy. Piwnice mamy dość bezpieczną, ludzie trzymają nawet rowery niezapięte w ogóle na swoich miejscach parkingowych i jeszcze nic nie zginęło.

Ale nie chce kusić losu.

Problem polega na tym, że piwnica nie jest duża i rower musi stać pionowo na wieszaku. Dodatkowo jedyne w co mogę się mocno wwiercić to ściana na której jest wieszak i ew podłoga. Wiem, że istnieją kotwy ale są one bardzo krótkie a mam dobry ulock (Kryptonite New York Lock) i chciałbym go wykorzystać - a niestety nie sięgnie od od ramy do ściany czy podłogi.

W internecie znalazłem coś takiego, ale boje się, że to nie spełnia żadnych standardów bezpieczeństwa i da się to przeciąć raz dwa. A bez sensu mieć mocne zapięcie i przypinać je do byle czego...

https://www.stojaknarower.pl/akcesoria/707-kolucho-do-zapinania-rowerow-do-wieszaka-lift-premium.html

Pytanie więc czy ktoś z was zna coś, co mogło by posłużyć jako kotwa, ale jednocześnie jest na tyle długie, że sięgnie ramy?

Jeśli nic sensownego nie znajdę to zostanie mi chyba tylko kupienie kotwy i długiego, dobrego łańcucha, ale wolałbym te 500 zł zachować w kieszeni. 

Dlaczego przepłacać? Oxford ma oczka 10mm, Kryptonite - 14mm.

Oxford ma certyfikat zabezpieczenia Sold Secure Silver, Kryptonite ma Gold. 

Ja nie przeczę, że Oxford może być wytrzymałym i mocnym łańcuchem ale Kryptonite jest po prostu wytrzymalszy i mocniejszy.

Zgadzam się, że każde zabezpieczenie da się pokonać mając odpowiednią ilość czasu. Zabezpieczenie jest jednak odstraszaczem. Masz łańcuchy z oczkami 20+mm kosztujące i po 1000+ złotych. 

Tak samo jak lepsze jest zapięcie za 100zł od tego za 50zł tak samo lepsze jest to za 500zł od tego za 100zł.

Ma rację akurat, bo 10 to przecinakiem da radę, 14 na wysokości, gdzie nie może się zaprzeć o podłogę, już może się oprzeć atakowi i będzie potrzebna szlifierka- np. w nocy odpada. Ogólnie rower ma być trudniejszy do ukradnięcia niż pozostałe. Może da radę zwykły łańcuch( nie dedykowany jako zapięcie), ale grubszy(18mm).

PS jaka jest wartość roweru?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...