Skocz do zawartości

[Kierownica] Wymiana kierownicy na baranka

mikel10k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Obecnie posiadam crossa z systemem Deore M5XX 3x9 i hamulcami Tektro Novela a przyszła mi do głowy myśl o zmianie kiedyś na baranek. Co będzie do tego potrzebne? Wyczytałem że w grę wchodzi chyba tylko Shimano Sora bo tylko ona jest w systemie 3x9. Jeszcze tylko owijka, kierownica i wsio? Czy jest więcej szczegółów? Da radę w ogóle? Pozdrawiam

Napisano

Cześć,

mam Deore M5xx 3x9 i dokupiłem właśnie manetki SORA, tył będzie śmigał bez problemu, przód nie obsłuży przerzutki 3x Deore ze względu na inny uciąg linki, więc wymiana na szosową o ile masz dolne prowadzenie linki bo przerzutki przednie szosowe chyba są tylko pod dolny ciąg, u mnie działa z Deore bo zrezygnowałem z najmniejszej zębatki i mam 2x9, to obsłuży całkiem spoko.

Hamulce mam v-brake, jest inny uciąg tak jak pisze dovectra ale u mnie działa z mini v-brake i nawet z tyłu z hamulcem deore ale łapie dużo później. Nie wiem jak z mechaniczną tarczą będzie. 

Napisano
1 minutę temu, Mihau_ napisał:

Co chcesz tym uzyskać?

Wydasz ładnych stów i będziesz miał frankensteina

Ja wiem czy takiego Frankensteina... mnie się nawet podoba ale tylko badam teren co byłoby potrzebne, ile by kosztowało itd. 

Napisano

Co potrzebne? Sama kierownica, klamkomanetki, zaciski hamulcowe z ciągiem szosowym, owijka, nowe linki i pancerze przy okazji bo czemu by nie, być może krótszy mostek bo pewnie po tej operacji rower okaże się sporo za długi do sensownej jazdy, tyle że baran i krótki mostek to może nie być dobra kombinacja w prowadzeniu...

Ile by kosztowało? Jak wybierzesz części, to sprawdź ceny :)

Napisano
21 godzin temu, mikel10k napisał:

przekonałeś mnie żeby tego nie robić :p

Kurde niby nie chce tego robić ale pozycje mam taką na rowerze że aż by prosiło się pochylić i wrzucić baranek. Albo kupić płaski mostek 

IMG_20200829_180713__01.jpg

• Mod Team
Napisano

Najpierw polecam zmienić mostek na taki z mniejszym wzniosem i ewentualnie dłuższy.

Jeśli chcesz próbować to odwróć obecny mostek na minus i zobaczysz jak będzie się jeździło.

Napisano
Teraz, bogus92 napisał:

Najpierw polecam zmienić mostek na taki z mniejszym wzniosem i ewentualnie dłuższy.

Jeśli chcesz próbować to odwróć obecny mostek na minus i zobaczysz jak będzie się jeździło.

Właśnie szukam jakiegoś mostka. Pojeździłem chwilę na starym regulowanym i wydaje mi się że tak z 15 stopni i długi gdzieś nie wiem na 120 albo 130mm byłby spoko 

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Witam ponownie. Chciałem tylko dopisać do tematu, że kupiłem nową ramę, baranka i manetki Sory R3000/3030 i jeśli ktoś szuka informacji o ciągu linki klamek to lewa lamka NIE BĘDZIE pasować pod przednie przerzutki MTB, musiałem kupić korbę R3030 3-rzędową, natomiast prawa pasować BĘDZIE, ciąg linki jest ten sam dla tylnej przerzutki. U mnie tył do Deore M591 9-rzędowa, dosyć stara z 2010 roku. Starsze modele mają ciąg ten sam ale nowa Sora R3000 z przodu ma inny w przedniej przerzutce a to ponoć dlatego, żeby linka mogła iść pod owijką wzdłuż ramienia kierownicy. Trzeba brać pod uwagę też że linia łańcucha się zmieni z górskich 50mm na szosowe/gravelowe 45mm co też trzeba brać pod uwagę przy montowaniu korby czy nie będzie haczyć o tylny trójkąt. Postanowiłem wrzucić tu tę informację dla potomnych bo doszukać się w internecie pewnej 100% informacji na ten temat graniczy z cudem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...