Radoslaw85 Napisano 27 Sierpnia 2020 Napisano 27 Sierpnia 2020 cześć mam taki zamortyzator: Amortyzator SR SUNTOUR Raidon XC LO-R czy mogę do niego zamontowac tarczę 203 mm? wiem ze bede musiał miec adapter - ale czy oprócz tego nie ma innych przeciwwskazań? Producent podaje że max 180 - jednak miejsca jest jeszcze kupa. Dlatgo prosba o wyjasnienie Cytuj
Mod Team safian Napisano 27 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2020 Móc to możesz sobie zamontować co chcesz ;p Producent podaje maksymalny rozmiar tarczy nie z uwagi na ewentualny brak miejsca a dlatego, że większa tarcza oznacza zwykle większe siły działające na amortyzator podczas hamowania. W najlepszym wypadku po prostu skutkuje to szybszym zużyciem i przyspieszonym pojawieniem się luzów. Cytuj
Radoslaw85 Napisano 27 Sierpnia 2020 Autor Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Dzieki a w przypadku tego amortyzatora? testował może ktoś z większą tarczą? PS: nie jeżdże max hardcorowo - coprawda zaczynam powoli z trudniejszymi terenami, ale itak nie exploatuje roweru 100% ponad normę Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez Radoslaw85 Cytuj
Mod Team mrmorty Napisano 27 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 27 Sierpnia 2020 Zastanawiam się jaki jest sens pomagania Tobie i odpowiadania na to pytanie? Skoro wiesz lepiej i zrobisz po swojemu, to tak zrób i nie twórz bezsensownych tematów. Cytuj
ACTIVIA Napisano 28 Sierpnia 2020 Napisano 28 Sierpnia 2020 Temat przerabiany praktycznie i wszystkim się to skończyło katastrofalnie, przez to nie zalecam montowania tarczy 203, tym bardziej że amorek jest pod zwykły zacisk - oś 9mm Cytuj
uzurpator Napisano 28 Sierpnia 2020 Napisano 28 Sierpnia 2020 5 godzin temu, ACTIVIA napisał: Temat przerabiany praktycznie i wszystkim się to skończyło katastrofalnie, przez to nie zalecam montowania tarczy 203, tym bardziej że amorek jest pod zwykły zacisk - oś 9mm Temat przerabiany praktycznie w kilkunastu amorach suntoura. Łącznie z tarczą 226 w epiconie XC na koło 29" w rowerze ęduro. Zero problemów poza może oczywiście większą wiotkością widelca. Przy osi 9mm tarcza 203 zresztą siedzi lepiej w amorze niż przy 160 ( tak, dziwnie to brzmi ). Jedyne zastrzeżenia miałem do Swinga z 203 + Mono 6ti - latało to na boki jak szmata. Nie jeździłbym na czymś, gdzie 10% większa siła hamowania spowodowałaby jakiekolwiek problemy. Bo co - mechanik na 203 to większy problem niż Gustav na 180? Cytuj
Galvatron Napisano 28 Sierpnia 2020 Napisano 28 Sierpnia 2020 Układ hamulcowy działa jako system (hamulce + klocki + tarcze) i tak też powinien być rozpatrywany. Samo zwiększenie średnicy tarczy może wiele nie dać jeśli hamulce są słabe, klocki kiepskie, a sama tarcza niskiej jakości. Jeśli brakuje Ci siły hamowania, to może być konieczna zmiana całego układu na lepszy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi