Roballinho Napisano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Kupiłem stery nakręcane o 3 mm wyższe od tych, które były dotychczas. Nie chcę wymieniać ich na inne, bo są na łożyskach maszynowych, a to raczej nie jest standardowe rozwiązanie w 1". Czy bez konsekwencji mogę dać do sfrezowania główkę ramy o te 3 milimetry? Rama aluminiowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 1. A dotychczasowe były "na styk"? Wyfrezowanie w główce ramy jest dokładnie takie jak element montażowy aktualnych sterów? - raczej mało prawdopodobne... 2. Jeżeli faktycznie są na styk to może po prostu dać 3mm pierścień jako dystans niwelujący tą różnice, głąbokość osadzenia się przecież nie zmieni w stosunku do starych? Do jednocalówek to pewnie zwykły 3mm dystans 1 i 1/8 załatwi sprawę. 3. Nawet jak się nie mieści (jak się nie mieści to pewnie nie jest to całe 3mm) i nie chcesz dystansu to dałbym stery na magnesówkę a nie dłubał ramę - taniej, prościej, szybciej. Edyta... założyłem, że 3mm to "za dużo" ma część sterów chowana w główce ramy skoro "frezowanie". Ale może zupełnie o co innego chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 31 minut temu, Roballinho napisał: o 3 mm wyższe I co , gwint nie łapie widelca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Nakrętka łapie, ale o te 3 mm gwintu mniej. Jeszcze raz wyjaśnię. Wysokość sterów (bez części chowanej w główce) jest o 3 mm większa od poprzednich. Chciałem zniwelować tą różnicę zmniejszając wysokość główki. Jeszcze nie ściągnąłem starych misek i nie wiem, czy wewnętrzna średnica główki jest taka sama na całej jej długości. Jeśli jest, to chyba żadnych przeciwwskazań do zebrania 1,5 mm z dołu i 1,5 mm z góry nie będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 28 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Wybiłem miski, żeby sprawdzić o ile głębiej można osadzić nowe. Z każdej strony da się zebrać jeszcze 5 mm materiału, więc zapas jest duży. Ale pytanie nadal pozostaje bez odpowiedzi. Czy ręczy frez poradzi sobie z zebraniem około 2 mm aluminium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 28 Sierpnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Mój post nic nie wniesie do tematu, więc można go dalej nie czytać Nie wiem, ale chętnie zobaczyłbym zdjęcia z przed i po operacji. Oraz jakim sprzętem to zamierzasz zrobić. Kręcą mnie takie techniczne aspekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivohaha Napisano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 20 minut temu, Pixon napisał: Mój post nic nie wniesie do tematu, więc można go dalej nie czytać Nie wiem, ale chętnie zobaczyłbym zdjęcia z przed i po operacji. Oraz jakim sprzętem to zamierzasz zrobić. Kręcą mnie takie techniczne aspekty Mnie też. Koniecznie wrzuć jakieś fotki i opis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 28 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 Ja się sam za to nie zabiorę, bo koszt takiego narzędzie jest dwukrotnie wyższy od ceny roweru mojego dziecka Oddam do serwisu. Jeśli jesteście zainteresowani, jak wygląda cały proces, zapraszam np. na stronę ParkToola https://www.parktool.com/blog/repair-help/head-tube-reaming-and-facing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 28 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2020 5 godzin temu, Roballinho napisał: Ale pytanie nadal pozostaje bez odpowiedzi. Czy ręczy frez poradzi sobie z zebraniem około 2 mm aluminium? Naturalnie, dobry frez z dociskiem bez problemu zbierze taką ilość materiału. Odnośnie tego, jak wygląda taka operacja: akurat frezowania główki nie mam chyba sfotografowanego, ale analogicznie w przypadku mufy suportu całość wygląda tak: Przed założeniem frezu miejsce styku z miską jest np. zalane lakierem i/lub krzywe względem drugiej strony. Frez zbiera materiał po to, aby płaszczyzna docisku była równa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 3 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Miałem chwilowy przypływ geniuszu. Po co szukać po całym mieście serwisu z odpowiednim frezem, jak można uzyskać ten sam efekt, tocząc kawałek korony widelca. Z dokładnych pomiarów, po wybiciu misek, wyszło że potrzebuję obniżyć bieżnię o 5 mm. Oddałem widelec do przetoczenia, a efekt możecie zobaczyć poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivohaha Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 3 Września 2020 Udostępnij Napisano 3 Września 2020 W sumie to mnie to zainspirowało... myślicie że można tak przefrezować ramę ze sterami półzintegrowanymi? Kłopot większy bo trzeba by było na nowo gniazdo pod łożysko zrobić... ale może się da. Ktoś się może orientuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.