Skocz do zawartości

[wibrujący napęd, tylna przerzutka] Tiagra - problem ze zdiagnozowaniem przyczyny

ONKAM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

mam ostatnio pewien kłopot z moją Tiagrą. Wszystko działa niby ok, przerzutki zmieniają się bez kłopotu, ale na 8, 9 i 10 biegu napęd nie pracuje tak płynnie. Odczuwam coś w rodzaju pewnych wibracji, delikatnego drgania etc. Brakuje płynności, delikatności w pracy. Wyczuściłem już kasetę i łańcuch, ale problem pozostał, trochę dzisiaj pobawiłem się regulacją przerzutki, ale też bez rezultatu. zmierzyłem też łańcuch, ale wszystko wskazuje na to, że nie jest wyciągnięty. Zastanawiam się nad przyczyną tych wibracji, zwłaszcza, że dotyczy to tylko tych kilku biegów. Nie zauważyłem też by łańcuch o coś ocierał. Może macie jakieś pomysły? Generlnie ja na tych biegach i dużym blacie raczej nie jeżdżę zbyt często, ale miałem wrażenie, że kidyś nie było takiej różnicy pomiędzy biegami. Od jakiegoś czasu częściej staram się jeździć na 8 i dlatego w ogóle zauważyłem taki problem. 

Napisano

Możesz mieć krzywy hak przerzutki. Może Ci się wydawać, że masz dobrze wyregulowaną przerzutkę. A może masz zużyty napęd. Przyczyn może być wiele. Mi bazując na Twoim opisie w ogóle ciężko jest sobie wyobrazić, o co dokładnie chodzi. Może jesteś w stanie uchwycić to na nagraniu albo zrobić zdjęcie napędu?

Napisano

Nie sądzę, że napęd się zużył. Zrobiłem na nim tylko 2000 km. Hak też oglądałem, ale wydaje się, że wszystko jest w jednej linii. Na nagraniu nie da się tego raczej uchwycić. To jest coś w rodzaju delikatnych wibracji, drgań wyczuwalnych pod pedałami gdy zmieniam przerzutkę na 8,9,10 - a to powoduje u mnie pewien dyskomfort - na tyle duży, że wskakuję na 7 i muszę kadencją nadrabiać :). Nie słychać tego specjalnie, może jest nieco głośniej, ale nie ma trzasków, zgrzytów czy czegoś w tym stylu. Zdjęcie podrzucę w ciągu dnia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...