emeryt360 Napisano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Witam, mój rower przeszedł przebudowę przez poprzedniego właściciela: prosta kierownica została zmieniona na szosową, a co za tym idzie również zamontowano szosowe klamkomanetki i przerzutki, natomiast korba i kaseta są MTB. Jeżdzę tak 2 lata i wszystko pięknie działa. Przednia klamkomanetka jest 2 biegowa, natomiast korba jest 3 rzędowa, korzystam więc tylko ze średniej i dużej zębatki. Do tej pory nie było to dla nie problemem przy trasach po których jeżdzę. Ostatnio wybrałem się nad jez. Czorsztyńskie i podjazd do Falsztyna wykazał potrzebę użycia małej zębatki. Przełożyłem łańcuch rękoma na małą zębatkę i wzniesienie pokonałem. Ponieważ lada moment będę wymieniał linki i owijki nadarza się okazja wymiany klamkomanetki na 3 rzędową. Aczkolwiek boli mnie trochę te 280zł, skoro tak rzadko z tego korzystam. I tu pytanie: czy gdybym wstawił dodatkowy regulator linki przerzutki, i nauczył się/zaznaczył sobie jakie ustawienia będą właściwe, to pozwoliłoby mi to na w miarę sprawne przełączenia się pomiędzy ustawieniami mała/średnia zębatka - lub średnia/duża zębatka? Nie ścigam się, mogę chwilę poświęcić na kręcenie regulatorem jeśli wiem, że trafiłem w teren górzysty. Jakie są wady tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Lepiej patykiem łańcuch przekładać. A ile zębów ma środkowa w korbie oraz największa w kasecie, tak z ciekawości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emeryt360 Napisano 26 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2020 Korba ma 48-36-26. Jak człowiek opisze problem, to przy okazji przemyśli i przebada. Okazuje się, że nawet mam już zamocowany regulator linki i robi robote. Nowa manetka nie potrzebna. Zamykam temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi